Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Jihadul Islamic, grupul pe care Israelul îl acuză de atacul asupra spitalului din Gaza

Atacul asupra spitalului Al-Ahli Arab din Gaza din această săptămână, care a dus la moartea a sute de persoane, a atras din nou atenția asupra Jihadului Islamic Palestinian, cunoscut și sub numele de PIJ, pe care Israelul l-a acuzat pentru acest atac.

Jihadul Islamic este o organizație distinctă de Hamas. Cu toate acestea, gruparea are propria sa istorie îndelungată de luptă împotriva Israelului. Iată ce trebuie să știți despre Jihadul Islamic.

Ce este Jihadul islamic?

Jihadul Islamic este un grup militant sunit angajat în rezistența armată împotriva Israelului. Acesta a fost înființat în 1948 pe un teritoriu revendicat de palestinieni. Grupul se opune acordurilor de la Oslo din 1993, care nu au intrat niciodată pe deplin în vigoare, și oricărui alt acord politic cu Israelul. Deși este aliat cu Hamas, Jihadul Islamic este considerat mai extremist din punct de vedere ideologic.

Grupul a fost înființat în anii `80 de către studenții palestinieni din Gaza ca ramură a Frăției Musulmane, o mișcare islamistă globală fondată în Egipt. Statele Unite au desemnat atât Hamas, cât și Jihadul Islamic ca fiind grupări teroriste.

Spre deosebire de Hamas, Jihadul Islamic nu are o aripă politică și se concentrează în principal pe atacuri militare împotriva Israelului.

Autoritatea Palestiniană a luat măsuri drastice atât împotriva membrilor Hamas, cât și împotriva membrilor Jihadului Islamic. Cu toate acestea, sprijinul pentru Jihadul Islamic în Cisiordania a crescut, în parte datorită faptului că grupul se concentrează pe rezistența violentă la ocupația israeliană și se opune politicii palestiniene oficiale.

În luna mai, Jihadul Islamic a lansat 100 de rachete împotriva Israelului, în urma morții unuia dintre cei mai importanți membri ai săi într-o închisoare israeliană. O săptămână mai târziu, avioane de luptă israeliene au efectuat lovituri aeriene care au ucis trei lideri ai Jihadului Islamic.

Jihadul Islamic are aproximativ 1.000 de membri. Secretarul general al grupului, Ziyad al-Nakhalah, este șeful consiliului de conducere. Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat ca fiind terorist în 2014, așa cum notează The Washington Post.

Prin ce se deosebește Jihadul Islamic de Hamas?

Jihadul Islamic și Hamas împărtășesc convingerea că Israelul trebuie distrus, deși cele două organizații au fost uneori în dezacord cu privire la modul în care acest obiectiv trebuie atins.

Jihadul Islamic se concentrează în întregime pe operațiunile militare împotriva Israelului și mai puțin pe politică, spre deosebire de Hamas, care guvernează Gaza și are instituții politice și sociale extinse, pe lângă aripa sa armată.

Până la atacul devastator de la 7 octombrie, Jihadul Islamic era văzut ca o grupare mai radicală, care provoca în mod constant Israelul, în timp ce Hamas trebuia să echilibreze nevoile locuitorilor din Gaza. Hamas este, de asemenea, o organizație mult mai mare, cu un număr de 20.000 - 25.000 de membri, potrivit Centrului de Combatere a Terorismului.

Totodată, Jihadul Islamic pare să dețină arme mai puțin sofisticate decât Hamas, având rachete mai puțin puternice și cu rază de acțiune mai scurtă.

Cât de apropiat este Jihadul Islamic de Iran?

Forțele de Apărare ale Israelului consideră că, în comparație cu celelalte grupări regionale anti-israeliene, Jihadul Islamic are "cele mai strânse legături cu Iranul".

În primii ani de la înființarea grupului, conducerea Jihadului Islamic s-a mutat din Egipt în Liban, unde legăturile sale cu Iranul au fost întărite, potrivit armatei israeliene. În Liban, grupul "a cultivat un parteneriat" cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, o ramură de elită a armatei iraniene, și cu Hezbollah, un grup politic și militar cu sediul în Liban care se opune, de asemenea, creării Israelului și care a purtat mai multe războaie cu acesta.

Jihadul Islamic operează în Israel, în Fâșia Gaza și în Cisiordania. Are de asemenea o prezență în Liban și Siria, potrivit Centrului de Combatere a Terorismului.

Principala sursă de finanțare a grupului este Iranul. Teheranul pompează 70 de milioane de dolari anual grupul militant, potrivit armatei israeliene. De asemenea, primește donații din partea Siriei și a uneor palestinieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE