Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, avertisment despre războiul din Orientul Mijlociu: Ocuparea Fâşiei Gaza de către Israel ar fi o mare greşeală

Președintele american Joe Biden a atras atenția că orice tentativă a Israelului de a ocupa din nou Fâșia Gaza ar fi ”mare greșeală”, în condițiile în care trupele israeliene fac pregătiri pentru o posibilă ofensivă terestră asupra grupării Hamas.

Israelul a lansat represalii împotriva împotriva Hamas ca urmare a atacului sângeros comis de gruparea islamistă palestiniană pe 7 octombrie. Autoritățile de la Tel Aviv au ordonat locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să se îndrepte spre sud, în eventualitatea unei intervenții militare terestre, notează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat postului american CBS, la emisiunea ”60 Minutes”, Joe Biden a fost întrebat despre eventualul sprijin acordat Israelului pentru ocuparea Fâșiei Gaza.

Liderul de la Washington a transmis Guvernului israelian că ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o ”mare greșeală”.

”Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat în Fâșia Gaza are legătură cu Hamas, iar elementele extreme ale Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Cred că ar fi o mare greșeală ca Israelul să ocupe Gaza din nou. Însă intervenția pentru a elimina extremiștii organizației Hezbollah în nord și cei ai Hamas din sud este o măsură necesară”, a declarat președintele american Joe Biden, conform The Guardian.

Cel mai recent bilanț israelian indică faptul că peste 1.400 de persoane, cele mai multe civili, printre care și copii, au fost ucise în Israel în atacul Hamas.

De cealaltă parte, reprezentanții grupării Hamas au raportat că cel puţin 2.670 de persoane, printre care sute de copii, au fost ucise în loviturile israeliene.

Biden: ”Trebuie să existe o cale spre un stat palestinian”

O ”catastrofă umanitară fără precedent” este în desfășurare în Fâşia Gaza, a avertizat Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Israelul a ocupat pentru prima oară Fâşia Gaza în timpul Războiului de Şase Zile, în 1967, iar în 2005 a fost restituit complet acest teritoriu palestinienilor. La doar un an distanță, statul israelian a impus o blocadă aeriană, terestră şi maritimă asupra acestei fâşii de pământ de 362 de kilometri pătraţi, care este mărginită şi de Egipt şi Marea Mediterană, arată sursa citată.

În 2007, Israelul a consolidat blocada, în condițiile în care gruparea Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza, în detrimentul partidului Fatah al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas.

Președintele SUA ar vrea eliminarea completă a Hamas

Întrebat dacă organizația Hamas ar trebui eliminată complet, preşedintele Biden a răspuns: "Da, cred că da".

”Dar este nevoie de o autoritate palestiniană. Trebuie să existe o cale spre un stat palestinian”, a evidențiat liderul de la Casa Albă.

Mai mult, Joe Biden a reiterat că ”nu crede că este necesar" ca trupele americane să ia parte la acest război, menționând că acestea nu vor fi trimise nici în Ucraina.

Israelul are "una dintre cele mai bune armate", iar Statele Unite "le vor oferi tot ce au nevoie", a dat el asigurări.

Duminică, Washingtonul a anunţat că trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE