Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un cetățean israelian stabilit în România descrie ororile grupării Hamas: „Acte atât de barbare, de la Holocaust nu s-a mai auzit de așa ceva”

Tova Ben Nun-Cherbis este una dintre vocile importante ale comunității de cetățeni israelieni din România. Aceasta are dublă cetățenie, se află în România de aproape 30 de ani și este președinte-fondator al Reut Foundation.

„O lume întreagă, distrusă”

Tova Ben Nun-Cherbis a fost invitata lui Vitalie Cojocari la Vocile care contează și a povestit că în ziua conflictului, sâmbătă dimineață, în jurul orei 6, a primit pe WhatsApp un mesaj de la rude în care i se spunea că o rachetă a căzut în apropierea casei ei din Israel.

Ce a urmat a oripilat-o.

„Am deschis imediat știrile. Război. Că sunt foarte multe atacuri din Gaza și că au intrat teroriștii în zona de sud a Israelului, că au pătruns prin kibbutzuri, prin case, că au omorât oameni nevinovați, au avut de suferit, i-au scos din mașini și din case, că le-au tăiat gâturile, că au violat fete tinere. S-a distrus, cum se spune, o lume întreagă”.

„Erau acte atât de barbare, de la Holocaust nu s-a mai auzit de așa un act. (...) Îmi pare rău că vorbim și de educație, acestor oameni le lipsesc valori, valorile vieții, ale omului”, a mărturisit Tova Ben Nun-Cherbis, cetățean israelian stabilit în România.

Tova Ben Nun-Cherbis spune că printre cei uciși a fost și un oficial, responsabil al unei zone din sudul Israelului.

„A auzit că au intrat teroriști, a ieșit imediat cu arma și a fost ucis. Fiul a ieșit după el, și el a fost ucis sau rănit, nu se știe exact pentru că este dispărut. Au rămas în casă nevasta cu trei copilași. S-au ascuns. A durat 30 de ore până să fie salvați”.

Din 150 de persoane câte erau în comunitate la acel moment, 14 au fost uciși, alții au fost răniți, iar unii au fost răpiți. Situație trasă la indigo și în alte părți.

„Așa s-a întâmplat în mai multe kibbutzuri, în toată zona. Au fost organizați în mod atât de barbar”, a mai adăugat aceasta.

„Pe stradă, populația întâmpină cu dragoste soldații care merg pe front să apere țara”

Tova Ben Nun-Cherbis: „Toată țara este în alertă acum. Tineretul s-a întors acasă din străinătate ca să intre în armată, să ajute forțele armate, se pregătesc de apărare. (…) Pe străzi, populația întâmpină cu dragoste soldații care merg la graniță, care merg pe front să apere țara (…). Copiii nu merg la școală, vor începe să învețe online de săptămâna viitoare, adulții lucrează și ei online sau merg la birou dacă e obligatoriu”.

„Am și eu rude în armată, care sunt luate acum odată cu situația asta, și fete, și băieți”, a mai spus Tova Ben Nun-Cherbis.

Cum de nu au prevăzut autoritățile israeliene atacul?

„Sunt surprinsă, dezamăgită, supărată. Nu putea să se întâmple la noi asta, acum 50 de ani a fost aceeași situație. Nu am răspuns, e foarte trist”.

„Sper că vor fi pedepsiți acești oameni, această grupare care a creat așa o tragedie, pentru că a dispărut o masă mare de suflete, micuți, nou-născuți, copii, persoane care au venit din străinătate la un festival au fost ucise. Nu poate să rămână nepedepsită această organizație (n.r. Hamas)”.

Civilii din Gaza nu au nicio vină, așa cum nu au nici cei din Israel, cum vedeți această situație?

„Eu vă întreb, cum au putut aceste animale să intre cu cuțite, cu armament, să intre peste oameni și să îi omoare în pat? E același lucru, același răspuns. Eu nu zic că ai noștri trebuie să meargă să facă același lucru, pentru că noi nu suntem capabili să facem ce au făcut ei, noi nu tăiem capetele oamenilor, nu tăiem burta femeilor însărcinate să scoatem copilașii, oamenii trebuie găsiți și pedepsiți. Îmi pare rău că civili, adulți si copii, care nu sunt vinovați, au de suferit”.

„Îmi închipui că această situație va dura un timp, doar după ce se va liniști o să fie limpede de gândit cum să procedăm”, a conchis Tova Ben Nun-Cherbis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE