Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas ar fi transformat Fâșia Gaza într-o enormă uzină militară. Fost șef SIE: ”Aveau nevoie de o pregătire de amploare și foarte confidențială”

Fostul director al Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat în direct la Euronews România, că asistăm la escaladare a conflictului în Orientul Apropiat, pe fondul ripostei Israelului ca urmare a asaltului de amploare al grupării militante Hamas. De asemenea, fostul premier a avertizat că amploarea unor astfel de conflicte ”poate duce la unirea extremelor” care au ca singur scop ”dezechilibrarea până la dispariția statului Israel”.

”Este o escaladare de conflict și pentru faptul că, fie că vorbim de Hamas, fie că vorbim de Hezbollah, fie de Jihadul islamic - mișcările care sunt în mod tradițional orientate spre distrugerea Israelului - toate sunt legate de actori statali, politici din zonă.

Jihadul islamic găsește suport la Damasc. Hezbollah, care este în sudul Libanului în momentul de față, este tradițional zonă de influență a acestei grupări. este un produs al politicii anti-israeliene a Teheranului.

Hamas este legat, fie în mod vizibil de Qatar și de Arabia Saudită, fie subteran de varii alte nuclee politice interesate în a susține anarhia din regiune”, a explicat istoricul Mihai Răzvan Ungureanu, la Euronews România.

Fostul șef al SIE a evidențiat că ”escaladarea conflictului spre mișcări mari, de amploare, militare nu înseamnă doar angajamentul statelor din regiune și a mișcărilor de extremă islamică”.

”Poate să însemne la fel de bine antrenarea în proteste cu tendință violentă a unor părți din comunitățile musulmane găzduite de state europene, de exemplu. (...) Dar Hamas există și prin simpatizanți și prin aderenți în multe dintre aceste comunități, așa cum există simpatizanți ai Iranului, ai Jihadului islamic”, a menționat Ungureanu.

Israelul, în pericol din cauza ”unirii extremelor”

Mihai Răzvan Ungureanu a amintit că gruparea Hamas a participat la alegeri, câștigând în 2006 în Fâșia Gaza. ”A fost semnul cel mai evident că acordurile de la Oslo din 1993 care aveau ca principală rațiune formarea unui stat palestinian nu mai funcționeze. Sunt deja utopice, e un vis care deja s-a pierdut”, a afirmat el.

Fâșia Gaza este în mâinile Hamas. Hamas a câștigat cu o majoritate foarte mare atunci în 2006. Cisiordania este în mâinile Fatah-ului. Între cele două formațiuni nu există consensualitate, dar nu există nici consensualitate dacă luăm lucrurile în valoare lor teoretică între Hamas care este sunni și Hezbollah care este shia ca produs al Iranului.

Un asemenea eveniment de o această amploare poate duce la unirea extremelor. N-ar fi ceva rarisim în istoria Orientului Apropiat, când shia și sunni își dau mâna, animați fiind de un singur scop și anumite dezechilibrarea până la dispariție a statului Israel”, a punctat fostul șef SIE.

Amploarea atacului Hamas a luat prin surprindere Israelul. Ungureanu: ”Amploarea atacului înseamnă o pregătire minuțioasă”

Totodată, fostul premier a evidențiat că gruparea Hamas a învăluit ”pregătirea acestei operațiuni de amploare într-un văl de fum declarând uneori în termeni clari că nu interesează atacuri suplimentare în Israel”.

”Surprinderea e altundeva. E vorba despre amploarea atacului. Amploarea atacului înseamnă o pregătire minuțioasă care nu se poate face de la o săptămână la alta. Vorbim de mii de rachete, de sute de activiști militari palestinieni care intră în teritoriul Israelului.

Vorbim despre spargerea gardului de securitate care despărțea Fâșia Gaza de Israel și care era până în acel moment un rezumat al invincibilității tehnologice a Israelului.

Lucrurile astea spun că aveau nevoie de o pregătire prealabilă de amploare, de dimensiune mare, și bineînțeles foarte confidențială.

Cum de s-a întâmplat acest lucru? De aici putem specula; fie că e vorba despre eficacitatea contraspionajului brigăzii al-Qassam, brațul armat al Hamasului, fie că este vorba despre diminuarea atenției operative la adresa țintelor pe care Israelului le avea în rândul mișcării”, a mai explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu: ”Hamas a importat, pe lângă armament și muniție, patente de execuție a dispozitivelor militare”

Fostul premier a adus în discuție faptul că multe dintre proiectile reactive folosite la atacarea Israelului au fost fabricate în Fâșia Gaza.

”Hamas-ul are, atât cât se cunoaște, a folosit două circumstanțe; pe de o parte, susținerea populară largă, ceea ce a permit ca obiectivele militare ale Hamas - de la clădiri care adăposteau centre de comandă, până la cazărmi, să fie găzduite în mijlocul cartierelor civile.

Doi; să poată dispune tocmai pe seama preocupărilor economice ale Hamas-ului de loc foarte mult și în principal subteran în care să producă armament de varii categorii.

A doua chestiune este problema tunelurilor care traversează fie către Egipt, fie către Liban și care probabil permit transferul unor cantități apreciabile de material militar explozibil. În cât timp s-a întâmplat acest lucru? Probabil în ani sau în câteva luni multe”, a mai menționat fostul premier.

De asemenea, Mihai Răzvan Ungureanu a amintit despre afirmațiile făcute de un înalt oficial militar ai Hamas care într-un interviu ”s-a lăudat că Hamas poate produce în instalații subterane, având mecanismele industriale la dispoziție, de la Kalashnikov, puști, lansatoare de grenade până la rachete și muniții”.

”În plus, au importat muniție foarte multă. Au arătat și către ruși că au putut importa de acolo.

Hamas a importat pe lângă armament și munițe, a importat patente de execuție a dispozitivelor militare. Nu vă imaginați că proiectile reactive sunt de mare precizie, sunt lansate de pe rampe improvizate, însă pot produce foarte mult rău, mai ales când sunt într-un număr foarte mare.

Loviturile date prin intermediul rachetelor nu sunt lovituri care fac alegerea proporționată între ținta militară și eventuala lovire a unor ținte civile.

Hamas a transformat, e foarte probabil, Fâșia Gaza într-o enormă uzină militară”, a concluzionat Mihai Răzvan Ungureanu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE