Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scutul Iron Dome, surprins în acțiune. Cum se apără Israelul de rachetele trase de Hamas

Iron Dome, renumitul scut antirachetă al Israelului, a fost surprins în acțiune în timpul războiului cu gruparea Hamas. Mai multe publicații locale, precum și cetățeni simpli au filmat momentele în care Iron Dome interceptează rachetele trase din Fâșia Gaza.

Iron Dome, filmat în timp ce interceptează rachete

Hamas a atacat masiv orașul Ashkelon, iar imaginile arată cum atacurile sunt atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, într-un tir continuu, cu mii de rachete, care au devastat părți din oraș.

Și un spital a fost lovit, dar și hotelul în care se aflau jurnaliștii de la NDTV, care au surprins și ei Iron Dome-ul în acțiune. Militanții Hamas au spus că orașul va fi distrus complet. Această așezare se află la doar 10 kilometri de granița cu Gaza.

Pe 7 octombrie, Israelul a fost luat prin surprindere de atacurile grupării Hamas, care au declanșat războiul. La scurt timp, Guvernul israelian a mobilizat de urgență 360.000 de persoane în două zile și și-a trimis armata să atace Fâșia Gaza, care a fost izolată, iar apa și energia electrică au fost întrerupte.

Cum funcționează Iron Dome

Sistemul Iron Dome are o rată de interceptare de aproximativ 90%, potrivit armatei israeliene. El a fost creat pentru a face față mortierelor și rachetelor lansate de la o distanță relativ mică și a fost folosit în premieră în aprilie 2011, când a doborât o rachetă Grad trasă din Gaza în orașul israelian Ashkelon. De atunci, a interceptat mii de rachete.

Un radar sensibil detectează un proiectil care se apropie de la o distanță cuprinsă între 4 și 70 de kilometri și îi prezice traiectoria și punctul de impact. Apoi, aceste informații sunt procesate într-un centru de control care se conectează la un lansator de rachete pentru distruge proiectilul respectiv.

VEZI GALERIA
7 imagini

Sistemul este conceput pentru a răspunde doar la proiectilele care reprezintă o amenințare, în special pentru civili. Costul fiecărei rachete trase de sistemul Iron Dome este de aproximativ 40.000-50.000 de dolari, potrivit unui cercetător de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel, citat de The Washington Post. Sistemul este conceput pentru a funcționa eficient în toate tipurile de vreme.

Inițial, Iron Dome a fost dezvoltat fără asistență din partea SUA, dar în 2011 aliatul cheie al Israelului a început să susțină financiar programul. Sprijinul american pentru acest sistem face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar american pentru Israel, care, potrivit unui acord între cele două țări, va totaliza 38 de miliarde de dolari în perioada 2019-2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE