Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul Israel-Hamas, ziua 12. Joe Biden anunță un acord cu Israelul care permite intrarea ajutoarelor umanitare pentru palestinienii din Gaza

Președintele american Joe Biden a ajuns miercuri la Tel Aviv, în 12-a zi a războiului Israel-Hamas. Liderul de la Casa Albă a fost întâmpinat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu care va discuta despre criza din Orientul Mijlociu, generată ca urmare a atacurilor grupării Hamas asupra statului israelian.

Ministrul palestinian al Sănătății susține că 500 de oameni au fost uciși într-un bombardament israelian asupra spitalului Baptist din Gaza. Liderul Autorității Palestiniene a declarat trei zile de doliu după acest atac. Armata israeliană neagă, însă, orice implicare în incident. Punctul de trecere spre Egipt rămâne închis, în timp ce negocierile diplomatice trenează. Națiunile Unite avertizează că există riscul unor epidemii în sudul Fâșiei, unde s-au retras refugiații.

Sumar:

  • Biden a anunțat miercuri că a ajuns la un acord cu Israelul pentru a permite asistență umanitară din Egipt pentru palestinienii din Gaza.
  • Președintele american Joe Biden se află în Israel, în semn de solidaritate. Administrația de la Washington face presiuni asupra Guvernului israelian pentru a permite intrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza.
  • Biden i-a spus lui Netanyahu la Tel Aviv că racheta care a lovit un spital din Gaza pare trimisă de ”cealaltă tabără”, nu de armata israeliană.
  • După declarațiile lui Biden, Hamas acuză SUA de complicitate cu Israelul în Gaza.
  • Iordania anulează summit-ul cu președintele american Joe Biden și președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi. Liderul palestinian Mahmoud Abbas s -a retras anterior de la întâlnire.
  • Peste 3.000 de palestinieni au fost uciși în atacuri israeliene asupra Gaza de la atacul din 7 octombrie al lui Hamas din Israel, care a ucis peste 1.400 de oameni.
  • Armata israeliană spune că racheta nu a fost al lor, difuzând o înregistrare video.
18/10/2023 , 23:02

Cooperarea cu SUA va "schimba ecuația războiului", spune Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că el și președintele SUA, Joe Biden, au convenit asupra unor "acte care vor asigura viitorul" războiului dintre Israel și Hamas.

"Am convenit asupra unei cooperări care va schimba ecuația în toate sectoarele și ne va ajuta să ne atingem obiectivele", a spus el. Biden a declarat, după întâlnirea cu Netanyahu, că va cere Congresului, săptămâna aceasta, un pachet de ajutor "fără precedent" pentru Israel.

18/10/2023 , 18:49

Serviciile secrete americane consideră că Israelul "nu este responsabil" pentru explozia de la spitalul din Gaza

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate a reafirmat faptul că Israelul nu este responsabil pentru explozia devastatoare de la spitalul din Gaza.

”În timp ce continuăm să colectăm informații, evaluarea noastră actuală, bazată pe analiza imaginilor aeriene, a interceptărilor și a informațiilor din surse deschise, indică faptul că Israelul nu este responsabil pentru explozia de ieri de la spitalul din Gaza”, a declarat Adrienne Watson, potrivit The Washington Post.

18/10/2023 , 18:01

Biden anunță un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru palestinieni

Biden a anunțat miercuri că a ajuns la un acord cu Israelul pentru a permite asistență umanitară din Egipt pentru palestinienii din Gaza.

”Având în vedere cererea președintelui Biden, Israelul nu va împiedica asistența umanitară din Egipt, atât timp cât este vorba doar de alimente, apă și medicamente pentru populația civilă aflată în sudul Fâșiei Gaza sau care se deplasează acolo și atât timp cât aceste livrări nu ajung la Hamas. Orice provizii care ajung la Hamas vor fi împiedicate”, a spus și premierul Netanyahu, potrivit Haaretz.

Biden a anunțat, de asemenea, un pachet de e 100 de milioane de dolari din SUA, sub formă de asistență umanitară pentru palestinienii din Gaza și Cisiordania.

18/10/2023 , 17:44

Biden pregătește un pachet de ajutor "fără precedent" pentru Israel

Președintele Biden a declarat că va cere Congresului, în cursul acestei săptămâni, un pachet de ajutor "fără precedent" pentru Israel.

El nu a precizat câți bani va cere, dar oficialii de la Casa Albă iau în considerare posibilitatea de a solicita până la 100 de miliarde de dolari pentru un pachet care ar include fonduri pentru Israel, dar și fonduri pentru Ucraina și, eventual, pentru Taiwan.

18/10/2023 , 16:32

Hamas acuză SUA de complicitate cu Israelul în Gaza

Gruparea Hamas acuză SUA de complicitate cu Israelul în Fâșia Gaza, după ce președintele american Joe Biden a afirmat că spitalul din Gaza a fost lovit de militanți, nu de israelieni.

"Pe baza a ceea ce am văzut, se pare că explozia a fost provocată de cealaltă tabără, nu de voi", i-a spus Biden lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

"Faptul că preşedintele american adoptă versiunea israeliană, în special privind masacrul de la spital (...) confirmă că administraţia americană susţine orbeşte Israelul şi este complice cu masacrele", susţine Hamas într-un comunicat, potrivit Agerpres.

18/10/2023 , 12:14

Joe Biden, despre racheta care a lovit un spital din Gaza

În timpul discuțiilor cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele american Joe Biden a afirmat că racheta care a lovit un spital din Gaza ar fi fost trimisă de Hamas.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: "Calitatea morală pe care ați demonstrat-o din momentul în care Israelul a fost atacat a trasat o linie clară între forțele civilizației și cele barbare

Ați arătat că ce Hamas a făcut reprezintă răul absolut. Acest lucru chiar asta înseamnă. Hamas a omorât copii în fața părinților lor, au decapitat soldați, și au rapit oameni. Frica și panica acelor copii în ultimele momente și descoperirile monstruase văzute de noi toți reprezintă răul absolut.

Hamas a răpit copii, adulți, bătrâni, supraviețuitori Holocaust. Știu că împărtășiți cu noi aceste suferințe și determinarea de a aduce oamenii înapoi. Pe 7 octombrie Hamas a omorât peste 1.400 de israelieni, poate chiar mai mulți. Cred că reprezintă echivalentul a 2.000 de cetățeni americani omorâți într-o zi. 7 octombrie reprezintă o zi care va rămâne în istoria noastră.

Domnule președinte, ați spus pe drept că Hamas este mai rău decât ISIS. Cancelarul german care m-a vizitat ieri a spus că Hamas reprezintă noii naziști. Așa cum lumea civilizată s-a unit pentru a învinge nazismul și ISIS, tot așa se vor uni pentru a învinge Hamas. Vom învinge și vom îndepărta această amenințare din rândurile noastre. Forțele civilizației vor învinge, pentru securitate în regiunea noastră și în lume.

Vizita dumneavoastră este prima vizită a unui președinte american în Israel în timpul unui război, iar pentru noi asta contează foarte mult. Vă mulțumesc pentru că sunteți alături de noi."

Joe Biden, președintele SUA: "Știu că lumea întreagă e alături de voi, dar mi-am dorit să fiu aici. Organizația teroristă Hamas (n.red. SUA consideră Hamas grupare teroristă) a omorât foarte mulți oameni. Oamenii care au fost luați ostatici... nici nu vreau să îmi imaginez prin ce trec. Nu îmi pot imagina. Vreau să trec peste aceste suferințe și să îi aduc pe oameni acasă. America e alături de voi. Acestea nu sunt niște momente ușoare, dar suntem alături de voi. Israelul a răspuns față de aceste atacuri. Veți avea tot ce aveți nevoie pentru a continua această luptă. Trebuie să fim conștienți că Hamas nu reprezintă toți palestinienii. Știu că sunt oameni acolo care suferă în aceste momente.

Am asistat la explozia de la spitalul din Gaza, care a creat foarte multă suferință poporului palestinian. Pe baza a ceea ce am văzut, se pare că explozia a fost provocată de cealaltă tabără, nu de voi. Dar există o mulțime de oameni care nu sunt siguri, așa că trebuie să depășim o mulțime de lucruri.

Trebuie să fiți conștienți de faptul că există și foarte multă suferință acolo, dar așa stau lucrurile și regret foarte tare ce se întâmplă.

Ați vorbit de valori, democrație. Vom vedea ce putem rezolva.

Vreau să spun poporului israelian că forța și curajul de care dați dovadă sunt incredibile și mă bucur că sunt alături de voi aici."

18/10/2023 , 11:28

OMS: Situaţia din Fâşia Gaza ''devine incontrolabilă'' în lipsa ajutorului umanitar

Situaţia din Fâşia Gaza "devine incontrolabilă" din cauza lipsei ajutorului umanitar care este gata să fie livrat, a declarat miercuri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.

"În fiecare secundă în care aşteptăm ajutor medical, pierdem vieţi", a scris directorul OMS pe reţeaua X, subliniind că ajutoarele medicale sunt blocate de patru zile la frontiera dintre Egipt şi Gaza.

"Avem nevoie de acces imediat pentru a începe să livrăm aceste produse vitale", a insistat Tedros.

De zile întregi, tone de ajutoare sunt blocate în deşertul egiptean Sinai, în timp ce punctul de trecere a frontierei de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, este închis pe partea palestiniană, după patru bombardamente în această săptămână. Statele Unite spun că lucrează la un acord, dar israelienii şi egiptenii nu s-au pus de acord asupra garanţiilor de securitate pe care le cer în Rafah.

"Avem nevoie de o încetare a violenţei de ambele părţi", a declarat directorul general al OMS.

Cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise şi alte mii au fost rănite în atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Fâşia Gaza se confruntă cu o criză umanitară fără precedent. Peste 2.778 de palestinieni au murit după ce Israelul a lansat ca răspuns atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza şi a întrerupt alimentarea cu apă, alimente şi energie pe teritoriul unde trăiesc peste două milioane de oameni.

18/10/2023 , 10:57

Joe Biden a aterizat în Israel

Aeronava Air Force One care îl transportă pe președintele american Joe Biden a ajuns în urmă cu câteva minute pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Liderul de la Casa Albă l-a îmbrățișat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu care l-a întâmpinat la sosire.

18/10/2023 , 09:57

Armata israeliană spune că racheta care a lovit spitalul din Gaza nu a fost a lor

Armata israeliană a difuzat o înregistrare video care spune că arată că racheta care a lovit spitalul nu a fost a lor.

Videoclipul pare să arate cratere. Aceștia au afirmat că diametrul acestor cratere nu se potrivește cu propriile lor rachete. Armata israeliană a declarat că nu a fost cazul atacului asupra spitalului.

De asemenea, a existat o mulțime de dezinformări pe rețelele de socializare în urma atacului de la spital. O mare parte a presei locale din Israel folosește imagini de la atacul Hamas și vorbește cu victimele acelui atac, fără a arăta prea mult din ceea ce se întâmplă în Gaza.

18/10/2023 , 09:24

Armata Israelului anunță crearea unei zone pentru asistență umanitară în sudul Fâșiei Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat crearea unei zone pentru asistență umanitară în sudul Fâșiei Gaza, unde vor putea fi trimise ajutoare internaționale. Decizia a fost luată după mai multe zile de negocieri în care au fost implicate Statele Unite, Egiptul și alte state pentru crearea unei zone sigure pentru locuitorii din Gaza care fug din calea focului, relatează publicația Times of Israel.

IDF a transmis că palestinienii ar trebui să se îndrepte spre zona umanitară din orașul Al-Mawasi, situat în apropiere de Khan Younis, unde "ajutorul umanitar internațional va fi furnizat în funcție de necesități”.

Armata israeliană publică o hartă a zonei.

18/10/2023 , 08:40

Secretarul general ONU cere ”încetarea imediată a focului” pentru a permite ajutorul umanitar în Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut miercuri o "încetare imediată a focului” din rațiuni umanitare în războiul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza, potrivit The Guardian.

Într-un discurs susținut la Forumul ”Belt and Road” organizat la Beijing, Antonio Guterres, el a lansat ”două apeluri umanitare urgente”.

Secretarul general al ONU a cerut grupării Hamas ”eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor”

Totodată, a solicitat Israelului ”să permită imediat accesul nerestricționat al ajutorului umanitar pentru a răspunde nevoilor esențiale ale localnicilor din Gaza, dintre care majoritatea covârșitoare sunt femei și copii”.

”Fac apel la o încetare imediată a focului în scop umanitar pentru a oferi suficient timp și spațiu pentru a ajuta la realizarea celor două apeluri ale mele și pentru a alina suferința umană la care asistăm", a precizat Guterres.

22 de state arabe cer încetarea focului în Fâșia Gaza

Nu mai puțin de 22 state arabe reunite la ONU au cerut încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza, în urma exploziei devastatoare urmate de un incendiu care a avut loc la un spital din orașul Gaza.

Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a declarat că membrii Grupului arab sunt "indignați de acest masacru", motiv pentru care cer livrarea imediată a ajutorului umanitar și prevenirea "strămutării forțate" a palestinienilor.

Mansour a declarat că, după "masacru", principalul obiectiv este încetarea focului, deoarece "salvarea de vieți este cel mai important lucru".

Armata israeliană, nou avertisment pentru locuitorii din nordul Fâșiei Gaza

Reprezentanții Armatei israeliană (IDF) au emis un nou avertisment prin cere locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să se mute în sudul teritoriului. Aceștia le-au transmis să se mute în ”zone deschise” din vestul Khan Younis și spune că ajutorul va fi trimis într-o zonă numită Al-Muwaasi "dacă este necesar".

Între timp, mii de persoane care încearcă să scape din Gaza s-au adunat la Rafah, singurul punct de trecere a frontierei cu Egiptul. Mediatorii fac presiuni pentru a ajunge la un acord care să permită intrarea ajutoarelor umanitare și ieșirea refugiaților cu pașapoarte străine.

Preşedintele american Joe Biden se va deplasa miercuri în Israel, ca urmare a atacurilor lansate de grupare Hamas asupra statului israelian, începând cu data de 7 octombrie, a anunțat secretarul american de Stat, Antony Blinken.

”Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul şi angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea sa", a declarat Blinken marţi dimineaţa, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, liderul de la Washington a afirmat că este ”revoltat şi profund întristat de explozia” dintr-un spital din oraşul Gaza şi de ”pierderile teribile care au rezultat din aceasta”.

Joe Biden susține că a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei "imediat după ce a auzit vestea". De altfel, președintele american le-a solicitat consilierilor săi "să continue să colecteze informaţii despre ceea ce s-a întâmplat exact".

Joe Biden nu a făcut comentarii cu privire la originea atacului care a provocat moartea a cel puțin 200 de persoane.

Gruparea Hamas dă vina pe Israel, în timp ce Armata israeliană pe Jihadul Islamic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE