Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste masive în lumea arabă, după atacul asupra unui spital din Gaza care a ucis sute de oameni

Armata israeliană neagă că ar fi fost implicată în explozia care a ucis sute de persoane într-un spital din Gaza. De cealaltă parte, Hamas acuză Israelul că ar fi comis acest atac. În mai multe state arabe susținătorii Palestinei au organizat proteste. În Iordania și Liban demonstrațiile au ajuns la violențe cu forțele de ordine locale. 

Autoritățile palestiniene susțin că o rachetă israeliană a lovit Spitalul din Gaza, iar acest lucru ar fi ucis cel puțin 500 de persoane. 

Riyad Mansour, observator al Statului Palestina la Națiunile Unite: ”Condamnăm această acțiune în termenii cei mai fermi posibil și considerăm Israelul responsabil pentru acest masacru.”

De cealaltă parte, armata israeliană a negat orice implicare în atac și dă vina pe militanții palestinieni.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al forțelor de apărare israeliene: ”Informațiile provenite din mai multe surse pe care le deținem indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată a rachetei care a lovit spitalul din Gaza. Repet, Jihadul Islamic este responsabil pentru uciderea unor nevinovați în spitalul din Gaza.”

Ambasadele mai multor state au fost atacate

Între timp, în Iran, ambasadele Franței și Marii Britanii au fost atacate cu ouă de către protestatari pro palestinieni. Aceștia au ars steaguri israeliene.

În Liban, protestele au scăpat de sub control iar forțele de ordine au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene, pentru a dispersa mulțimile. 

Tensiuni între manifestanți și forțele de ordine s-au înregistrat și în capitala Iordaniei, la Amman.

Și în Cisiordania, la Ramallah, forțele de ordine au fost atacate de manifestanții furioși, care au dat foc pubelelor și-au aruncat cu pietre. 

Pe fondul tensiunilor în creștere, președintele american Joe Biden este așteptat în Israel. Misiunea diplomatică a lui Biden în Orientul Mijlociu ar fi trebuit să calmeze tensiunile. Însă, după atacul asupra spitalului din Gaza, Iordania a anulat summitul planificat cu președintele american, președintele palestinian Mahmoud Abbas și președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE