Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Ciolacu, alături de Benjamin Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere. Fac un apel pentru facilitatea coridoarelor umanitare din Gaza

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți, la Tel Aviv, cu omologul său Benjamin Netanyahu, în condițiile în care securitatea în zonă s-a deteriorat din cauza războiului cu gruparea Hamas. În cadrul unei conferințe de presă, Ciolacu a punctat că Israelul are dreptul să se apere și a făcut apel pentru facilitatea coridoarelor umanitare din Gaza.

De cealaltă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că va lua măsuri pentru a facilita repatrierea cetățenilor români din Gaza, însă a punctat că grupări extremiste precum ISIS trebuie învinse deoarece ”doar atunci vom avea pace”.

Principalele declarații ale premierului Ciolacu

- Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și numeroșii răniți, printre care în mod tragic s-au regăsit și cetățeni de origine română.

- Domnule premier, România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu, de aceea suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe teribile asupra populației civile, atât israeliene, cât și palestiniene.

-Vreau să îi asigur pe românii din țara noastră că ne menținem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături necondiționat în momentele dificile de aliații și prietenii noștri, apărând valorile democratice.

-România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile. Nivelul atrocităților comise de Hamas, o grupare teroristă care ține ostatică populația palestiniană, pentru a satisface interesele sale extremiste.

-În acest context, Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice care a adoptat în ședință comună o declarație de solidaritate cu statul israelian.

-Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt de agresiune, în special împotriva țintelor civile.

-Am transmis premierului Netanyahu că în fața acestor atacuri, Israelul are dreptul să se apere, în deplin respect cu dreptul umanitar.

-Fac un apel pentru facilitatea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internațională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare și pentru a oferi asistența necesară refugiaților.

-Domnule prim-ministru, aș vrea să vă mulțumesc pentru implicarea autorităților israeliene, pentru sprijinul acordat repatrierii în siguranță a peste 2.200 de cetățeni români din Israel.

-Reiterez necesitatea și urgența unei păci durabile în Orientul Mijlociu. Îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români din Fâșia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: Nimeni nu va putea face pace cu ISIS

”Vom face tot ce ne stă în putință pentru a facilita repatrierea cetățenilor români din Gaza.

Pentru a avea pace în Orientul Mijlociu, această pace va fi posibilă doar dacă acest califat va dispărea.

Nimeni nu va putea face pace cu ISIS, cu Daesh, cu al-Qaida, cu naziștii. Trebuie să învinși. Doar atunci vom avea pace! Vă mulțumesc!”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu.


”Transmit mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară”, a precizat Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

De asemenea, premierul va avea o întrevedere cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011.

”Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară. În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului și să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia și discursul incitator la ură”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

De asemenea, premierul României și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, vor susține declarații comune de presă.

Premierul Marcel Ciolacu va fi însoțit în vizita în Statul Israel de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE