Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupte grele pe frontul estic din Ucraina. Armata rusă încearcă să ocupe orașul Avdiivka și să încercuiască trupele ucrainene

Armata rusă își continuă ofensiva lângă orașului ucrainian Avdiivka în încercarea de a încercui trupele ucrainene dislocate în zonă. În ultimele zile, localitatea din regiunea Donețk a devenit epicentrul confruntărilor. Potrivit unor analiști militari, armata rusă a lansat la Avdiivka una dintre cele mai mari operațiuni ofensive de la începutul războiului.

Moscova a masat forțe impresionante în zonă, zeci de tancuri și blindate sunt trimise zilnic în luptă. Chiar și așa, rușii nu au reușit, deocamdată, să rupă apărarea ucraineană, deși, pe unele porțiuni, au reușit să înainteze. Timp de doar o săptămână, ar fi fost distruse peste 60 de blindate și tancuri, potrivit ucrainenilor. Jurnaliștii străini spun că Avdiivka ar putea să devină un al doilea Bahmut, oraș care a fost asediat timp de mai multe luni și practic a fost șters de pe fața pământului.

Serghei Zîbinski, purtător de cuvânt al armatei ruse: ”Echipajele avioanelor de luptă și bombardament Su-34 ale Grupului de Forțe „Vest” au efectuat lovituri asupra punctelor de dislocare temporară și asupra punctelor fortificate ale brigăzilor mecanizate 40, 43 și 115 și ale brigăzii 95 de asalt aeropurtat.”

Regiunea Avdiivka, noua țintă a armatei ruse

Rezistența armatei ucrainene a făcut Kremlinul să-și schimbe retorica privind ofensiva în direcția Avdiivka. Recent, președintele rus Vladimir Putin a catalogat luptele din zonă drept „apărare activă” și nu a mai folosit expresia „ofensiva armatei ruse”. Între timp, Moscova continuă să bombardeze localitățile din interiorul Ucrainei, departe de linia frontului. În noaptea de duminică spre luni, au fost lansate mai multe rachete și drone kamikaze. Doar într-o localitate din apropierea unui aerodrom militar au fost avariate 50 de locuințe.

Andrii Kovaliov, purtătorul de cuvânt al armatei ruse: ”În noaptea de 16 octombrie 2023, ocupanții ruși au atacat Ucraina din mai multe direcții, folosind rachete balistice, rachete ghidate și drone de atac.  Din păcate, atacurile teroriste rusești s-au soldat cu morți și răniți în rândul populației civile. Au fost distruse clădiri rezidențiale și infrastructura civilă.”

Autoritățile de la Kiev se pregătesc ca Rusia să revină la tactica bombardării masive a infrastructurii energetice în perioada rece a anului, pentru a determina Ucraina să accepte unele dintre condițiile Kremlinului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE