Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un grup de mercenari din Rusia recrutează foștii luptători ai lui Prigojin

Compania militară privată rusă Redut recrutează mercenari, inclusiv foști combatanți din Grupul Wagner, sub masca unor "voluntari", a declarat serviciul de informații al apărării din Marea Britanie într-o actualizare publicată luni, scrie Politico.

Nota a precizat că serviciile de informații militare rusești, GRU, finanțează și supraveghează probabil activitățile grupului și a adăugat că Redut a fost implicat în lupte în regiunile ucrainene Donețk, Harkov, Kiev și Luhansk de la începutul invaziei la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin în februarie 2022.

"Este o posibilitate realistă ca practica ministerului rus al Apărării de a recruta prin intermediul unităților de <voluntari> să fi contribuit la evitarea de către Rusia a unei noi mobilizări nepopulare", a precizat actualizarea britanică.

Ce este Redut?

Redut a fost înființată în 2008 de către oligarhul legat de Putin și fost agent KGB Gennady Timchenko pentru a-și proteja imperiul de gaze, potrivit unui fost ofițer superior al armatei ruse și agent Wagner în dovezile prezentate luna trecută în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor din Marea Britanie, a relatat Daily Telegraph.

Grupul, care "foarte probabil" are mai mult de 7.000 de persoane, potrivit raportului britanic de informații, a devenit proeminent după revolta eșuată a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, în iunie, împotriva lui Putin.

Două luni mai târziu, un avion privat care îl transporta pe Prigojin și pe locotenenții săi de top s-a prăbușit la nord-vest de Moscova, ucigându-i pe toți cei aflați la bord. Putin a declarat că mercenarii Wagner ar putea semna contracte și depune un jurământ de credință față de Rusia.

Wagner a fost activ pe câmpul de luptă din Ucraina și Siria, iar temuții săi mercenari au fost, de asemenea, folosiți pentru a consolida interesele Rusiei în Africa. În iunie, Putin a declarat că Kremlinul a finanțat Wagner cu un miliard de dolari numai în ultimul an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE