Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum vrea Putin să preia controlul asupra mercenarilor Wagner din Africa. Președintele Republicii Centrafricane a dat detalii

Șeful și fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a murit pe 23 august, după ce avionul în care se afla s-a prăbușit în apropiere de Moscova. Specialiștii spun că "accidentul" a fost pus la cale de Vladimir Putin, după ce Prigojin a coordonat acea rebeliune armată pe 23 iunie, încheiată a doua zi.

Ulterior, niște reprezentanți ai mercenarilor au promis răzbunare. O parte a luptătorilor Wagner se refugiaseră în Belarus după ce s-a încheiat rebeliunea, iar Vladimir Putin le-a propus să semneze contracte cu armata rusă, însă doar dacă vor. Între timp, președintele Rusiei a făcut apel la alți mercenari Wagner, cei care se află în țările africane, și le-ar fi dat un ultimatum, după cum lasă de înțeles chiar președintele Republicii Centrafricane, acolo unde se află peste 1.000 de astfel de soldați.

Vladimir Putin încearcă să preia comanda asupra grupului Wagner

Într-un interviu pentru Washington Post, un consilier al președintelui Faustin-Archange Touadera a spus că luptătorii vor rămâne în Africa, pentru că armata proprie nu se descurcă singură în fața rebelilor, însă susține că, dacă acești luptători nu se vor supune Kremlinului, vor trebui să plece. În urmă cu câteva zile, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Iunus-bek Evkurov, a făcut o vizită în Republica Centrafricană și le-a transmis oficialilor că soldații Wagner vor rămâne în Africa, dar vor fi sub comanda armatei ruse.

"Rusia este cea care i-a trimis și i-a înarmat și Rusia va decide când Wagner va pleca", a spus consilierul lui Touadera.

Luptătorii Wagner se află de câțiva ani în misiuni în cel puțin patru țări din Africa. ONU a acuzat că mercenarii vor să profite de resursele din Africa, că ar fi încălcat drepturile omului și că ar fi torturat și violat localnici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE