Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupta pentru imperiul lui Prigojin. Cum arată bătălia de culise pentru controlul grupării Wagner

Liderii africani, aliați ai Moscovei, erau obișnuiți să interacționeze cu Evgheni Prigojin, fostul conducător al grupării Wagner. Acesta își oferea serviciile oricărui lider african, dispus să plătească. Cu toate acestea, delegația rusă care a vizitat la începutul lunii septembrie mai multe state africane, a fost condusă de un personaj foarte diferit - ministrul adjunct al Apărării, Yunus-bek Yevkurov. În timpul rebeliunii lui Prigojin, Yevkurov apare într-o înregistrare video, alături de fostul lider Wagner, în momentul ocupării orașului Rostov-pe-Don de către mercenari. Asigurările oferite de Yevkurov pentru liderii africani nu au părut foarte convingătoare. "Vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă ajuta", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă în Burkina Faso.

Lupta pentru imperiul lui Prigojin

După moartea lui Prigojin, operațiunile Rusiei în Africa au intrat într-o nouă etapă. Așa cum notează The New York Times, citând surse de la Washington, din Europa și chiar foști miliari care au lucrat pentru Prigojin, în culise are loc o adevărată luptă pentru imperiul deținut de fostul lider Wagner. Lupta este una complicată. Figuri loiale fostului conducător al mercenarilor Wagner ar susține un transfer de putere către fiul acestuia.

Interviurile realizate de New York Times dezvăluie de asemenea detalii despre campania președintelui Putin de a-l discredita pe Prigojin după rebeliune. Relatările sugerează că, chiar și după moartea sa, Prigojin rămâne o figură definitorie în Rusia lui Putin, un simbol al luptelor de culise pentru putere. Grupul Wagner a reprezentat cea mai eficientă unealtă din arsenalul Rusiei în Ucraina, iar dezintegrarea sa ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Rusiei de a organiza noi operațiuni ofensive acolo. Totodată, așa zisa „fermă de troli” online a lui Prigojin a avut un rol esențial în mașinăria de propagandă a Moscovei și a alimentat neîncrederea în instituțiile democratice din întreaga lume.

Rusia are mize mari în mai multe țări africane, inclusiv în Libia și Republica Centrafricană, unde mercenarii Wagner au sprijinit de-a lungul timpul liderii autocrați ai acestor state, primind în schimb aur, diamante și bani. Operațiunile mercenarilor Wagner au contribuit la creșterea influenței Rusiei pe continent , slăbind în același timp influența puterilor occidentale precum Franța și SUA.

Oficialii occidentali spun că în prezent două agenții de spionaj ale Rusiei, - serviciul de informații externe – SVR și agenția de informații militare – GRU, se luptă pentru a prelua controlul unor aspecte cheie ale operațiunilor Wagner în aceste zone. Oficialii spun că SVR ar putea absorbi partea legată de propagandă a grupării Wagner, în timp ce Ministerul Apărării și GRU ar putea prelua operațiunea de mercenariat.

O campanie de discreditare a lui Prigojin

Până în această primăvară, Prigojin s-a transformat dintr-un oligarh îmbogățit prin intermediul contractelor guvernamentale, într-un lider militar și politician populist. El a recrutat zeci de mii de prizonieri pentru a îngroșa rândurile grupării Wagner. Ulterior a început să critice deschis conducerea militară rusă, după pierderile suferite în Ucraina. Apoi, Prigojin a decis să organizeze o rebeliune împotriva conducerii militare ruse, lucru care s-a dovedit a fi fatal pentru fostul lider Wagner.

După rebeliunea lui Prigojin, o întrebare care a planat în aer a fost ce se va întâmpla cu mercenarii săi? În timp ce la Kremlin se făceau planuri, mii de mercenari au fost trimiși în Belarus, lucru care a oferit Moscovei un răgaz pentru a stabili cine erau complicii lui Prigojin. În acest timp, Kremlinul a început un atac frontal la adresa lui Prigojin, cu scopul de a-l discredita pe acesta. Din aliatul lui Putin, Prigojin devenise un individ egocentric motivat de lăcomie.

La 27 iunie, Putin a organizat la Kremlin o întâlnire, cu ușile închise, la care au fost invitate personalități de rang înalt din presa rusă. Potrivit unei persoane prezente la întâlnire, Putin a afirmat că Prigojin a făcut 4 miliarde de dolari în Africa. Televiziunea de stat din Rusia a început ulterior să-l discrediteze sistematic pe fostul lider Wagner.

După campania de discreditare, Kremlinul a încercat să facă publicul rus să-l uite pe Prigojin. LA 30 iunie, conglomeratul mediatic al acestuia din urmă, Patriot Media Group, a anunțat că se închide, la câteva zile după ce site-urile sale au fost blocate. Apoi s-a așternut o tăcere absolută. Numele lui Prigojin nu a mai fost prinonunțat la nici una dintre televiziunile de stat din Rusia, între 13 iulie și 22 august, potrivit unei analize realizate the New York Times.

Bătălia pentru Africa

Războiul din Ucraina a influențat interesele lui Prigojin în Africa. În timp ce unele forțe Wagner din Africa au fost trimise în Ucraina în primele săptămâni ale războiului, majoritatea au rămas totuși în zonă. Dar rebeliunea eșuată din iunie avea să amenințe serios planurile lui Prigojin în Africa.

Potrivit unor oficiali occidentali, în lunile iulie și august, Prigojin se va afla într-un adevărat turneu african, încercând să dea asigurări aliaților săi și să își păstreze intacte afacerile. Apoi a dat ordin forțelor Wagner din Belarus să se pregătească de plecare în Africa, unde, potrivit serviciilor de informații franceze, erau staționați aproximativ 4.000 de mercenari.

În lunile care au precedat rebeliunea sa, Prigojin devenise din ce în ce mai activ în Africa. În primăvara acestui an, el s-a amestecat în războiul civil din Sudan, încercând să încline decisiv balanța de partea unei tabere, introducând în țară în mod clandestin rachete sol-aer. În februarie, oficialii americani l-au avertizat pe președintele Ciadului că Prigojin se pregătea să-l asasineze. Apoi, cu câteva zile înainte de rebeliunea armată, reprezentanți de rang înalt ai grupării Wagner se vor deplasa în Libia pentru a se înâlni cu Khalifa Hifter, cel pe care Prigojin îl ajutaseră să asalteze Tripoli în 2019.

Pentru a contrabalansa influența personală tot mai mare a lui Prigojin în Africa, înalți oficiali de la Kremlin au început să întreprindă propriile lor călătorii pe continent. În fruntea misiunilor diplomatice se afla Yevkurov. Acesta din urmă avea să fie umilit public de către Prigojin în timpul revoltei Wagner, atunci când a fost luat prizonier în Rostov-pe-Don.

Competiția pentru influență în Africa avea să crească. La sfârșitul lunii iulie, demonstrații de stradă în favoarea grupării Wagner au izbucnit în Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană. "Mulțumim Rusia! Mulțumim Wagner!", au aclamat unii demonstranți.

Câteva săptămâni mai târziu, Prigojin zbura din nou în Africa, vizitând avamposturile grupării Wagner. În Bangui, capitala Republicii Centrafricane, el și-a vizitat luptătorii și s-a întâlnit cu președintele Faustin-Archange Touadéra la palatul său pentru a discuta despre noi afaceri. O zi mai târziu, s-a întâlnit cu o delegație din Sudan - aceiași paramilitari pe care îi aprovizionase anterior cu rachete - care i-ar fi oferit lui Prigojin o ladă plină cu lingouri de aur, potrivit The Wall Street Journal. În Libia, avionul său a făcut două escale, au declarat oficialii francezi.

Dar în același timp Yevkurov făcea propriile vizite, ca emisar al Kremlinului. La 22 august, Yevkurov sosea în Libia pentru a purta propriile sale discuții cu Khalifa Hifter. Relația era în curs de resetare, i-a spus el comandantului libian. Luptătorii Wagner vor rămâne, dar serviciile de informații militare rusești vor fi la conducere.

Înainte de a pleca, Yevkurov i-a oferit lui Hifter un pistol - un cadou cu încărcătură simbolică într-o țară în care fostul dictator libian Muammar al-Gaddafi, avea un pistol faimos, placat cu aur.

A doua zi, Prigojin a zburat înapoi la Moscova, unde a avut întâlniri cu oficiali ruși. Apoi s-a îmbarcat într-un zbor spre casă, la Sankt Petersburg, împreună cu cei doi adjuncți ai săi: Dmitri V. Utkin, comandantul principal al Wagner, și Valeri Chekalov. La 19 minute după decolare avionul în care se aflau aceștia avea să se prăbușească și nimeni nu avea să supraviețuiască impactului.  

Viitorul incert al grupării Wagner

Prigojin a creat un grup de adepți devotați, iar după moartea sa și a principalilor săi apropiați, viitorul mercenarilor Wagner este incert. La Washington, oficialii care urmăresc războiul încrâncenat pentru moștenirea lui Prigojin spun că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la un dezvnodământ.

Unii sunt de acord cu faptul că fiul lui Evgheni Prigojin, Pavel, care are 20 de ani, va încerca să își impună controlul asupra afacerilor tatălui său. Statele Unite l-au sancționat anul trecut și au declarat că acesta controlează trei companii imobiliare din Sankt Petersburg.

Este posibil ca el să poată păstra o parte din activele tatălui său, despre care agenția de presă independentă rusă Agentstvo a declarat recent că s-ar ridica la 800 de milioane de dolari.

Oficialii americani spun acum că există o duzină de companii private care ar putea, de asemenea, să se implice în supravegherea operațiunilor paramilitare ale grupării Wagner. Principalul candidat ar fi P.M.C. Redut, care are legături strânse cu agenția de informații militare. În orice caz, viitorul Wagner rămâne incert.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE