Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Evgheni Prigojin a fost înmormântat la Sankt Petersburg în cadrul unor funeralii private

Oamenii din Sankt Petersburg deplâng moartea lui Evgheni Prigojin, al cărui avion s-a prăbușit pe 23 august, la 160 de kilometri de Moscova. Aceștia au improvizat un fel de altar, unde au adus coroane de flori și au aprins lumânări.

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, decedat în catastrofa aeriană din 23 august, a fost înmormântat într-un cimitir de la periferia oraşului său natal Sankt Petersburg în cadrul unor funeralii private, a anunţat marţi serviciul său de presă.

"Funeraliile lui Evgheni Prigojin au avut loc într-un cadru restrâns. Cei care doresc să-şi ia rămas bun pot merge la cimitirul Porohovskoie", se arată într-o scurtă postare pe Telegram, însoţită de fotografia lui Prigojin, potrivit Agerpres.


Știrea inițială:

Înmormântarea șefului grupului Wagner a necesitat măsuri dure de securitate. Se știa doar că el va fi înhumat în orașul natal Sankt Petersnburg. Dar locul exact și data înmormântării au fost ținute secret, iar Kremlinul a declarat că "nu se știe".

Organizarea funeraliilor lui Prigojin, care şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic pe 23 august, la două luni de la rebeliunea armată a grupului Wagner împotriva conducerii militare ruse, a avut loc în mare secret, iar Kremlinul a anunţat marţi dimineaţă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent la înmormântare.

Măsuri de securitate sporite la înmormântarea lui Evgheni Prigojin

Însă publicația rusă Fontanka susține că Prigojin va fi înmormântat la cimitirul Serafimovskoe, cel mai mare din Sankt Petersburg, pe 29 sau 30 august. În acest sens, de marți dimineață, măsurile de securitate au fost întărite brusc în preajma cimitirului, iar la intrare au fost plasate chiar și detectoare de metale, pe lângă numărul mare de polițiști și jandarmi.

În plus, nu este permisă pătrunderea cu camere de filmat. În preajma cimitirului s-au creat blocaje rutiere. Pe rețelele de socializare, mercenarii Wagner au anunțat că vor veni "cu sutele", iar acesta ar putea fi motivul sporirii securității. De altfel, președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut trupelor Wagner să jure credință țării.

Președintele Vladimir Putin nu va participa la funeralii, după cum susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

La acest cimitir ar urma să fie înmormântați și adjuncții lui Prigojin, Dmitri Utkin și Valeriy Chekalov. Inițial, se vorbea despre onoruri militare, dar ulterior s-ar fi renunțat la idee. La acest cimitir sunt îngropați mai mulți militari cu mai multe distincții.

Sursa citată menționează că există pregătiri și la cimitirele Bogoslovskoe, Severnoe și Smolenskoe. Însă oficialii acestor cimitire susțin că nu au fost înștiințați.

  • Prigojin s-a născut în același oraș ca și Vladimir Putin, Sankt Petersburg.
  • Persoanele de la bordul avionului prăbușit: Evgheni Prigojin, Sergey Propustin, Evgeniy Makaryan, Alexander Totmin, Valeriy Chekalov, Dmitry Utkin, Nikolay Matuseev, Aleksei Levshin, Rustam Karimov și Kristina Raspopova.

Rusia a confirmat decesul lui Prigojin, care se afla în avionul prăbușit

Pe 23 august, avionul de tip Embraer 600, în care se afla Evgheni Prigojin s-a prăbușit, după un zbor cu plecare din Moscova și destinație Sankt Petersburg. Momentul a fost filmat de un amator. Pe imagini se vede că aeronava se rotește de mai multe ori în aer, i se rupe o aripă, dar face eforturi de a se stabiliza.

În avion se aflau zece pasageri, dintre care trei erau membri ai echipajului. Printre ceilalți șapte se afla și adjunctul lui Prigojin, Dmitry Utkin, cofondator al grupului paramilitar Wagner.

După studiile genetice și alte teste, Comitetul de Investigații al Rusiei a confirmat că printre decedați se afla și Evgheni Prigojin. Toate trupurile au fost identificate.

Până acum, nu se știe exact cauza prăbușirii, însă americanii susțin că a avut loc o explozie la bord, care ar fi provocat ruptura unei aripi. Kremlinul a negat că Vladimir Putin ar fi pus la cale eliminarea lui Prigojin, după ce acesta a condus, pe 23 iunie, o revoltă asupra capilor armaytei ruse. Tot el a încheiat acea revoltă a doua zi, după ce ar fi intervenit președintele Berlarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru a media conflictul.

Însă Vladimir Putin l-a numit atunci trădător pe Prigojin. Acesta reușise să preia conducerea comandamentului armatei ruse din regiune Rostov-pe-Don. Motivul revoltei era, conform lui Prigojin, faptul că Ministrul Apărării Serghei Șoigu a refuzat să ofere trupelor Wagner armamentul necesar în Bahmut, oraș ucrainean pe care trupele lui Prigojin tocmai îl cuceriseră. El a numit acest aspect o realizare incredibilă și a arătat cu degetul spre armata rusă, pe care o considera incapabilă să facă așa ceva.

De altfel, Prigojin l-a acuzat și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, de incompetență și acesta era unui dintre motivele revoltei sale. Însă specialiștii au atras atenția, după acest puci, că Vladimir Putin nu va lăsa lucrurile așa și că Prigojin trebuie să se aștepte la o răsbunare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE