Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Există suspiciunea că Prigojin „a vrut să își șteargă urmele”. Politolog: „Toată lumea așteaptă analizele ADN pentru a avea o confirmare a decesului”

Analiștii nu exclud varianta ca presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin să fie o înscenare, de fapt. Cristian Pîrvulescu, politolog, a vorbit la Euronews România despre acest aspect și despre cum „o etapă din istoria putinismului s-a încheiat”, oricum, odată cu „dispariția” lui Prigojin.

„Aș vrea să punctez că acești oameni au avut o contribuție substanțială la cauza noastră comună - aceea de a lupta împotriva regimului neonazist din Ucraina”, a spus, printre altele, Vladimir Putin, în prima declarație făcută după prăbușirea aeronavei în care zece persoane ar fi murit, inclusiv Evgheni Prigojin.

Cristian Pîrvulescu a explicat la Euronews România că încă există multe semne de întrebare cu privire la presupusa moarte a lui Prigojin.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „O etapă din istoria putinismului a fost încheiată, fie că Prigojin a murit, fie că a dispărut și nu va mai putea fi recuperat. Dincolo de operațiunile din Ucraina, Prigojin a marcat o etapă importantă din istoria putinismului, etapa războiului hibrid, prin două operațiuni importante. Prin operațiune a fost ferma de troli de la Sankt Petersburg, începută cu 11 ani, foarte importantă inclusiv în războiul hibrid dus împotriva României, pentru că existau angajați care vorbeau limba română acolo. Și apoi, compania Wagner, creată în 2014, în contextul războiului din Donbas”.

„Ultimele imagini pe care le avem cu Prigojin și singurele imagini video care au apărut după rebeliunea din iunie sunt cele care au fost difuzate la începutul acestei săptămâni pe canalele Telegram, care au fost filmate, probabil, la sfârșitul săptămânii trecute, undeva în Africa”.

Politolog: ”Există suspiciunea că Prigojin a vrut să își șteargă urmele”

„Unul dintre avioanele lui Prigojin a aterizat sâmbăta trecută în Mali, de asta mulți se întreabă oare Prigojin chiar a fost în avionul care a căzut la câțiva zeci de km de Moscova, în condițiile în care el sâmbătă-duminică era în Mali și vorbea despre eliberarea Africii? Există suspiciunea că Prigojin a vrut să își șteargă urmele, toată lumea așteaptă analizele ADN pentru a avea o confirmare, nu doar președintele Biden are îndoieli”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat joi că are „îndoieli” cu privire la accidentul aviatic în care Prigojin și-ar fi pierdut viața.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Nu trebuie să uitați un lucru. Francezii sunt principalele victime ale intervenției Wagner în Africa, în Mali, în Burkina Faso, cel mai recent, în Niger”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE