Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dispariția lui Evgheni Prigojin, explicată de analiști politici, militari și experți: "Rusia are o lungă istorie de scoatere din scenă a persoanelor incomode"

Evgheni Prigojin și-a pierdut viața, conform oficialilor ruși, după ce avionul personal în care se afla ar fi fost doborât, în apropiere de Moscova, de sistemele de apărare antiaeriană ruse, după cum susțin unele surse locale. Evenimentul a avut loc la exact două luni de la acea rebeliule de o zi a grupului Wagner, pe care Prigojin a condus-o și pe care a și mediatizat-o, cu scopul de a-i detrona pe conducătorii armatei ruse.

Eliminarea lui Evgheni Prigojin era previzibilă

Însă această așa-zisă răscoală a unuia dintre cei mai puternici oameni de încredere ai lui Vladimir Putin nu i-a surprins pe experți. Analiștii politici și militari contactați de Euronews susțin că sfârșitul liderului grupării Wagner era unul previzibil. Majoritatea acestora consideră că președintele rus, Vladimir Putin, nu putea să treacă peste organizarea rebeliunii militare, care a fost văzută ca un gest de sfidare la adresa lui Putin, menită să arate că puterea șefului statului rus nu este chiar atât de mare.

Ștefan Popescu, analist politică externă: "Rusia are o lungă istorie de scoatere din scenă a persoanelor incomode. Chiar dacă a fost un accident, opozanții lui Putin se vor gândi de două ori până să treacă la acțiune și vor fi descurajați în mod durabil. Avem un număr de oligarhi care s-au făcut vinovați de mult mai puțin și au căzut de la etajul unui hotel din India, de exemplu".

Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă: "S-a văzut că, în ultima perioadă, au fost tot felul de drone. Dar probabil ca acestea vor fi o scuză care va fi prezentată. Lumea aștepta acest deznodământ, pentru că Putin nu putea să ierte pe cineva care a acționat direct împotriva lui."

Bogdan Murgescu, profesor de istorie la Universtatea din București: "Marea problemă este că, pentru Putin, eu nu cred că Prigojin era, din acest punct de vedere, în consens cu Putin când a declanșat rebeliunea, iar rebeliunea a fost o sfidare importantă a puterii lui. Deci din punctul de vedere a lui Putin, are o anumită logică să fie eliminat radical și exemplar din tot spațiul".

Pe 24 iunie, Evgheni Prigojin a condus o rebeliune la adresa armatei ruse

La momentul acelei rebeliuni, Prigojin a declarat că scopul este de a-i detrona pe capii armatei ruse, Serghei Șoigu, care este ministru al Apărării și Valeri Gherasimov, care este șeful Statului Major General. Ambii au fost acuzați de Prigojin că nu știu să conducă așa-zisa operațiune militară specială și că nu au furnizat suficiente arme grupului Wagner, cu toate că mercenarii au reușit cele mai mari succese pe câmpul de luptă din Ucraina.

Aurel Cazacu, expert militar: "Prigojin nu s-a revoltat contra lui Putin, ci contra armatei. Dar totuși e un gest de jignire direct la adresa lui Putin. Acum lor le trebuie un om ascultător. Când ai putere în Nigeria, Niger, puterea armelor îți ia mințile. Wagner era un grup foarte bogat și devenea periculos pentru Putin și ceilalți din armată. Să nu uităm că la anul sunt alegeri, Putin trebuie să mențină acest conflict pentru a câștiga alegerile de la anul".

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Nu va fi ușor pentru Vladimir Putin să găsească un înlocuitor. N-are importanță dacă Prigojin dispare sau este ucis. Este pur și simplu ascuns și este declarat mort. Important este că nu va mai putea juca același rol. Deci, o pagină din istoria agitată, istoria Rusiei putiniste, pare să se încheie cu acest accident."

Vasile Simileanu, expert în geopolitică: "Consider că totuși Prigojin a fost extras, mergând pe prietenia lui cu Putin și chiar dacă această acea încercare de lovitură de stat care a vrut să o facă și aia a fost totul o înscenare pentru a-și putea retrage trupele din zona Bahmut și a se duce cu ele către zona Belarus, unde știm foarte bine că deja are în jur de 1.000 de luptători pe la granița cu Polonia și dorește să pregătească anumite activități militare pentru destabilizarea regiunii."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE