Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Rebeliunea armată din Rusia s-a încheiat, Evgheni Prigojin scapă de investigația penală

Trupele Wagner s-au întors din drumul spre Moscova, a anunțat Prigojin pe Telegram. Șeful mercenarilor spune că nu vrea vărsări de sânge ale rușilor de ambele părți. Informația a fost confirmată de BBC.

Scopul declarat al rebeliunii era acela de a-i trage la răspundere pe ministrul Apărării și seful Statului Major al Armatei ruse pentru eșecurile din Ucraina și pentru atacul asupra mercenarilor săi.

În replică, Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin de trădare și a amenințat cu represalii dure. Rusia a anunțat măsuri antiteroriste excepționale, iar pe străzile Moscovei au apărut tancurile.

Șeful grupării a afirmat că trupele care luptă împotriva Ucrainei se vor muta acum să-l "pedepsească" pe Shoigu și a cerut armatei să nu opună rezistență: "Nu este o rebeliune armată, ci un marș al justiției!”, scrie euronews.com.

27/06/2023 , 11:26

Evgheni Prigojin a scăpat de ancheta penală

Autoritățile din Rusia au renunțat, în cele din urmă, la acuzațiile aduse împotriva lui Evgheni Prigojin, pentru acea rebeliune armată, conform AP. Aceasta era și propunerea inițială pentru șeful grupării paramilitare Wagner, numai că au mai trecut câteva zile până când sistemul judiciar de la Moscova să o pună în practică.

26/06/2023 , 14:06

Evgheni Prigojin nu scapă de investigația penală

Evgheni Prigojin nu scapă de ancheta penală deschisă de Serviciul Federal de Securitate (FSB), chiar dacă șefului Wagner i s-au dat asigurări că acuzațiile vor fi ridicate dacă oprește rebeliunea. Informația a fost dată luni dimineața, de publicația Kommersant, care susține că șeful grupării Wagner rămâne sub investigație, așa cum prevede articolul 279 din Codul de Procedură Penală.

25/06/2023 , 16:48

Cel puţin 13 militari ruşi au fost ucişi în confruntările cu gruparea Wagner

Cel puţin 13 militari ruşi au fost ucişi în operaţiunile desfăşurate de armata rusă împotriva rebeliunii grupării de mercenari Wagner, potrivit unor bloggeri militari ruşi citaţi duminică de agenţia DPA.

Numărul militarilor ruşi ucişi ar putea fi chiar mai mare de 20, cred aceiaşi bloggeri, care precizează că şase elicoptere şi un avion de recunoaştere au fost doborâte de combatanţii Wagner în timp ce aceştia înaintau către Moscova. Autorităţile ruse nu au confirmat deocamdată vreun bilanţ al victimelor.

Printre elicopterele doborâte se numără trei aparate MI-8, folosite în operaţiuni de război electronic şi care oricum erau puţine pe frontul din Ucraina, notează popularul blog militar rus Rybar.

Conform aceleiaşi surse, un avion de transport Il-18 al armatei ruse şi care avea la bord un post de comandă de asemenea s-a prăbuşit, toţi militarii din avion pierzându-şi viaţa.

25/06/2023 , 08:25

Trupele Wagner au părăsit Rostov

Luptătorii grupării paramilitare Wagner, care au preluat sâmbătă controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don (sud-vest), cu şeful lor Evgheni Prigojin în fruntea convoiului, au părăsit oraşul, a anunţat duminică guvernatorul regional, transmite AFP.

"Coloana grupului Wagner a părăsit Rostov şi s-a îndreptat spre taberele sale", a indicat Vasili Golubev pe Telegram, fără a oferi mai multe detalii.

24/06/2023 , 20:42

Prigozhin și președintele Belarusului au convenit să „detensioneze situația”

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a purtat discuții cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul cărora Prigojin a fost de acord să-și oprească trupele și să „detensioneze situația”, a declarat postul de știri Russia 24.

”Prigojin a acceptat propunerea lui Lukașenko de a opri mișcarea lui Wagner pe teritoriul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru a reduce tensiunea”, a spus Russia 24, citând serviciul de presă al lui Lukașenko.

Prigojin spune că doar responsabilitatea că va fi vărsat sânge de ambele părți îl face să întoarcă toate coloanele și să se ducă la taberele de campanie.

”Au încercat să distrugă Grupul Wagner. Pe 23 iunie am ieșit la un marș al Echității. Timp de o zi, am înaintat, fără 200 de kilometri, până la Moscova. Pe tot acest parcurs nu am vărsat nicio picătură de sânge de-a luptătorilor noștri. Acum a sosit acel moment în care sângele ar putea să curgă. De aceea, înțelegând toată responsabilitatea că va fi vărsat sânge rusesc de către una din părți, noi întoarcem coloanele și ne ducem de unde am venit în taberele de campanie, conform planului.”, a spus Prigojin.

24/06/2023 , 20:03

Un oficial de la Kremlin avertizează în legătură cu siguranța nucleară

Un oficial de rang înalt de la Kremlin a avertizat că o rebeliune reușită a grupului Wagner ar însemna ca mercenarii să intre în posesia vastului arsenal nuclear al Rusiei și ar ridica o amenințare existențială pentru întreaga lume, potrivit AP.

"Istoria omenirii nu a văzut încă cel mai mare arsenal de arme nucleare sub controlul unor bandiți", a declarat Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, prezidat de președintele Vladimir Putin, în declarații preluate de agențiile de presă rusești. "O astfel de criză nu va fi limitată de granițele unei singure țări, lumea va fi pusă în pragul distrugerii".

El a adăugat că "nu vom permite o astfel de turnură a evenimentelor".

Medvedev a folosit frecvent o retorică dură de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, amintind în mod regulat Occidentului despre arsenalul nuclear al Rusiei, în încercarea de a descuraja SUA și aliații săi să intensifice livrările de arme către Kiev.

Medvedev a descris rebeliunea ca fiind o "operațiune bine planificată care vizează preluarea puterii în țară". El a susținut că unii veterani ai unităților militare de elită rusești și actori străini ar fi putut fi implicați în ea.

24/06/2023 , 19:09

Moscova avertizează Occidentul împotriva oricărei încercări de a ''profita'' de situaţie

Rusia a avertizat sâmbătă ţările occidentale împotriva oricărei încercări de a ''profita'' de rebeliunea grupului paramilitar Wagner pentru a-şi promova scopurile ''rusofobe'', asigurându-le că revolta nu va împiedica Moscova să îşi ''atingă obiectivele'' în Ucraina, transmite AFP.

"Avertizăm ţările occidentale împotriva oricărei (încercări) de a profita de situaţia internă din Rusia pentru a-şi atinge obiectivele rusofobe. Astfel de încercări ar fi zadarnice'', a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. ''Toate obiectivele operaţiunii militare speciale (în Ucraina) vor fi atinse'', a adăugat acesta.

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară. El denunţă 'haosul' care domneşte în războiul din Ucraina din vina ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major General, Valeri Gerasimov, pe care îi acuză că mint în legătură cu situaţia reală de pe front şi că se fac vinovaţi de moartea a ''peste 100.000 de soldaţi ruşi'' din cauza lipsei lor de leadership.

24/06/2023 , 18:39

Letonia închide frontiera cu Rusia

Președintele ales al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a anunțat sâmbătă că țara sa a întărit securitatea la frontierele sale, în fața revoltei în curs de desfășurare în Rusia, și că nu va mai permite rușilor să intre pe teritoriul său.

"Letonia urmărește îndeaproape evoluția situației din Rusia și face schimb de informații cu aliații", a scris Rinkēvičs pe Twitter sâmbătă după-amiază.

"Securitatea frontierelor a fost întărită, nu se va lua în considerare acordarea de vize sau intrarea la frontieră a rușilor care părăsesc Rusia din cauza evenimentelor actuale", a adăugat acesta.

24/06/2023 , 18:31

Prigojin spune că a intrat în regiunea Moscovei

Evgheni Prigojin a susținut pe canalul său de Telegram că a intrat în regiunea Moscovei.

Deasupra Moscovei patrulează activ elicoptere militare, spune canalul de telegram Nexta. Totodată, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat luni, 26 iunie, zi nelucrătoare în oraș.

Anunțul a fost făcut pe canalul său de Telegram, relatează presa de la Moscova. „Pentru a minimiza riscurile, am decis, în cadrul comandamentului operativ, să declar ziua de luni zi nelucrătoare – cu excepția autorităților și întreprinderilor din ciclul continuu, a complexului industrial de apărare și a serviciilor orașului”, a anunțat edilul.

24/06/2023 , 18:19

Restricţii de circulaţie în regiunea Kaluga, la 160 de kilometri de Moscova

Regiunea Kaluga, la sud de Moscova, ”a decis să impună temporar restricţii de transport cu automobilul pe drumurile din regiune situate în teritorii limitrofe regiunilor frontaliere”, anunţă guvernatorul Vladislav Şapşa, potrivit AFP.

Capitala regiunii, cu acelaşi nume, se află la 160 de kilometri de Moscova.

”Vă rugăm să vă abţineţi să circulaţi pe aceste drumuri cu vehicule private, dacă nu este absolut necesar”, cere într-o postare pe Telegram Vladislav Șapşa.

24/06/2023 , 17:37

Luptători ai grupării paramilitare Wagner au intrat în regiunea Lipeţk şi avansează spre Moscova

Luptători ai grupării paramilitare Wagner au intrat în regiunea Lipeţk, la aproximativ 400 kilometri sud de Moscova, au anunţat sâmbătă autorităţile locale, confirmând avansarea lor spre capitala rusă.

Elemente ale Wagner ''se deplasează pe teritoriul regiunii Lipeţk'', a declarat guvernatorul regional, Igor Artamonov, pe Telegram.

''Forţele de ordine şi autorităţile (...) iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranţa populaţiei. Situaţia este sub control", a precizat el.

24/06/2023 , 16:44

Liderul cecen a trimis luptători în Rusia pentru a-l ajuta pe Putin

Liderul cecen Ramzan Kadyrov a anunțat sâmbătă că a trimis luptători în „zonele de tensiune” din Rusia, în timp ce forțele Kremlinului se confruntă cu o rebeliune armată a trupelor loiale grupării paramilitare Wagner.

„Luptătorii din Ministerul Apărării ceceni și Gărzii Naționale au mers deja în zonele de tensiune. Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei și a-i proteja statulitatea”, domnul Kadyrov, ai cărui oameni au fost foarte activi în ofensiva rusă din Ucraina”.

„Zonele de tensiune” către care se îndreaptă acei ceceni ar putea fi Rostov-pe-Don, un oraș important pe o rută cheie de aprovizionare către Ucraina, care se pare că a fost ușor capturat de Wagner.

24/06/2023 , 16:43

Putin îşi informează omologii din Belarus, Uzbekistan, Kazahstan şi Turcia despre rebeliunea grupului Wagner

Vladimir Putin, care lucrează la Kremlin în această sâmbătă, i-a informat pe omologii săi din Belarus, Uzbekistan şi Kazahstan, precum şi din Turcia, despre rebeliunea armată condusă de şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, informează EFE.

”Preşedintele şi-a informat interlocutorii cu privire la această situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Inţial, el a vorbit la telefon doar cu liderii din Belarus, Alexander Lukaşenko, Uzbekistan, Şavkat Mirziioev, şi Kazahstan, Kasim-Yomart Tokaev.

Ulterior, Kremlinul a comunicat că Putin a avut o conversaţie telefonică şi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

”Preşedintele rus a informat despre situaţia din ţară în legătură cu rebeliunea armată. Preşedintele turc şi-a exprimat sprijinul deplin pentru măsurile luate de preşedinţia rusă”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

24/06/2023 , 16:02

Prigojin dă asigurări că a cucerit cartierul general al armatei ruse din Rostov

Evgheni Prigojin dă asigurări sâmbătă, într-un mesaj audio postat pe Telegram, că a cucerit cartierul general al armatei ruse la Rostov-pe-Don ”fără să tragă un foc de armă” şi că are susţinerea populaţiei, relatează AFP.

”De ce ne susţine ţara? Pentru că facem un marş al dreptărţii. Noi am intrat în Rostov şi, fără să tragem un singur foc, am preluat sediul cartierului general”, subliniază el.

Prigojin a fost acuzat sâmbătă de către preşedintele rus Vladimir Putin de ”trădare”.

24/06/2023 , 16:02

Apel al autorităților pentru locuitorii regiunii ruse Lipeţk: Să evite să iasă din case

Autorităţile din regiunea rusă Lipeţk, situată la nord de regiunea Voronej, fac un apel către locuitori și le cer să rămână în case şi să nu se deplaseze, în cursul unei rebeliuni militare a grupării paramilitare ruse Wagner, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Oblastul Lipeţk se află la 420 de kilometri sud de Moscova.

”Pentru a asigura ordinea şi securitatea cetăţenilor regiunii Lipeţk, Cartierul General Operţional (al oblastului) îi îndeamnă pe locuitori să nu iasă din case decât în caz de necesitate şi să renunţe la orice deplasare cu un vehicul privat”, anunţă într-o postare pe Telegram autorităţile de la nivel regional.

24/06/2023 , 15:17

"Slăbiciunea" Rusiei, scoasă în evidență de revolta Wagner, afirmă președintele ucrainean

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut primele sale comentarii publice despre situația care se desfășoară în Rusia.

Rusia nu mai poate ascunde "prostia guvernului său", deoarece "slăbiciunea" sa a fost expusă pe fondul unei insurecții declanșate de șeful Wagner, a declarat sâmbătă președintele ucrainean.

Pe Twitter, Zelenski a declarat că acțiunile Moscovei în Ucraina au condus-o la haosul din prezent.

"Toți cei care aleg calea răului se distrug pe ei înșiși”, a scris Zelenski.

"Multă vreme, Rusia a folosit propaganda pentru a-și masca slăbiciunea și prostia guvernului său. Iar acum există atât de mult haos încât nicio minciună nu îl poate ascunde".

24/06/2023 , 14:50

Marea Britanie îndeamnă toate părțile "să fie responsabile și să protejeze civilii"

Premierul britanic Rishi Sunak a îndemnat Kremlinul și pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, "să fie responsabili și să protejeze civilii".

Sunak a declarat sâmbătă că Marea Britanie "urmărește îndeaproape situația, deoarece evoluează pe teren în timp ce vorbim".

"Suntem în contact cu aliații noștri și, de fapt, voi vorbi cu unii dintre ei în cursul zilei de astăzi", a spus el.

"Dar cel mai important lucru pe care l-aș spune este ca toate părțile să fie responsabile și să protejeze civilii, și asta este tot ce pot spune în acest moment", a adăugat el.

24/06/2023 , 12:41

Prigojin îi răspunde lui Putin: "Nimeni nu se va preda"

Comentând discursul televizat al lui Putin, Prigojin a declarat că președintele "a greșit profund" când l-a numit trădător.

"Nimeni nu se va preda la cererea președintelui...Nu vrem ca țara să continue să trăiască în corupție și minciună", a adăugat el.

"Noi suntem patrioți, iar cei care sunt împotriva noastră sunt cei care s-au adunat în jurul ticăloșilor", a conchis Prigojin.

Este pentru prima dată când Prigojin se exprimă direct împotriva președintelui rus.

24/06/2023 , 10:19

Putin: Ne confruntăm cu o trădare. Suntem înjunghiaţi în spate

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că "suntem înjunghiaţi în spate".

Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.

„Ceea ce vedem acum este trădare. Interesele personale au dus la trădarea țării noastre și a cauzei pentru care luptă forțele noastre armate”, a spus Putin, potrivit The Guardian.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi.

„Toți cei care au mers pe calea trădării vor fi pedepsiți și vor fi trași la răspundere. Forțele armate au primit ordinele necesare”, mai spus Putin.

Vladimir Putin a mai precizat că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia.

"Rusia se va apăra și va respinge această mișcare dușmănoasă", a spus el, potrivit unei traduceri Sky News.

"Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială. Este o chestiune care ține de istoria milenară a Rusiei. Acest lucru necesită unitatea tuturor și consolidarea tuturor elementelor. Trebuie făcut totul pentru a pune capăt acestui pericol. Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare", a spus Putin.

24/06/2023 , 09:46

Comitetul antiterorist rus declară o operaţiune antiteroristă la Moscova şi regiunea capitalei

Comitetul antiterorist rus a anunţat că instituie alertă antiteroristă în Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, a anunţat agenţia de ştiri rusă Ria, preluată de Reuters.

Totodată, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris acțiunile lui Prigojin drept o "operațiune antiteroristă" și a declarat că "totul este abia la început în Rusia".

"Fractura dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul este rezolvat nu va funcționa", a declarat sâmbătă pe Twitter Mihailo Podoliak, citat de Reuters.

24/06/2023 , 09:15

Putin va avea în curând o apariţie la televiziunea rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin va susţine în curând un discurs televizat, informează agenţia rusă TASS, preluată de Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

24/06/2023 , 09:11

Opozantul rus Hodorkovski cere ''ajutor'' pentru Prigojin

Opozantul şi omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, a cerut sâmbătă ca liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, aflat în rebeliune împotriva armatei ruse, să fie ajutat în lupta sa împotriva regimului lui Vladimir Putin, relatează AFP.

''Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (...) Dacă acest bandit (dl Prigojin) vrea să-l deranjeze pe celălalt (dl Putin, n.r.), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi'', a scris el pe Telegram, citat de AFP.

24/06/2023 , 09:05

Moscova ia măsuri antiteroriste pentru a spori securitatea, potrivit primarului orașului

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, spune că se iau măsuri antiteroriste pentru a consolida securitatea în capitala rusă.

Serghei Sobyanin a declarat că orașul a introdus, de asemenea, controale suplimentare pe șosele, relatează Reuters.

24/06/2023 , 08:20

Prigojin spune că forțele sale au preluat controlul asupra tuturor obiectivelor militare din Rostov pe Don

Evgheni Prigojin afirmă într-un nou mesaj video că toate obiectivele militare din orașul rus Rostov pe Don se află sub controlul mercenarilor Wagner.

De asemenea, șeful Wagner spune în înregistrarea video, care a fost postată pe Telegram, că el și oamenii săi se află în cartierul general militar al districtului de sud din Rostov pe Don.

Prigojin spune că acest lucru nu împiedică Rusia să desfășoare ceea ce numește o "operațiune militară specială" în Ucraina, potrivit The Guardian.

„Ne aflăm la sediu(statul major al armatei din Rostov). Este ora 07.30 dimineață. Controlăm obiectivele militare din Rostov. Inclusiv aerodromul. Avioanele care au nevoie să zboare pentru scopuri militare o fac fără probleme. Avioanele care au misiuni sanitare decolează, nu au probleme. Controlăm aerodromul pentru ca aviația să nu ne atace pe noi, ci pe ucraineni. Sediul principal al armatei funcționează în regim normal. Nu există nicio problemă, niciun ofițer nu este oprit de la muncă. Așa că dacă vi se va spune că Wagner a deranjat armata rusă, iar pe front s-a destrămat ceva, pe front s-a destrămat nu din cauza asta.

Când am ajuns aici, am confirmat lucruri noi. Un teritoriu uriaș este pierdut. Sunt de 3-4 ori mai mulți soldați uciși decât sunt menționați în documentele care ajung la conducere. Și sunt chiar de 10 ori mai mulți uciși decât se spune la televizor. În fiecare zi, pierderile ajung la câteva mii de oameni. Sunt cei uciși, cei dispăruți, răniți, dar și cei care refuză să lupte. Nu pentru că li s-a făcut frică, așa cum am mai spus, pur și simplu nu mai au o soluție. Nu au muniție, nu au conducere. Șeful statului major de aici a dat bir cu fugiții când a aflat că noi ne apropiem de clădire”, afirmă Prigojin în filmare.

24/06/2023 , 01:45

Rușii susțin că Ucraina profită deja de situația tensionată

Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina a profitat de situația tensionată și concentrează unele unități în direcția Bahmut. Ar fi vorba despre Brigada 35 Marină și Brigada 36 Mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ministerul Apărării dă asigurări că „învinge inamicul cu lovituri aeriene și de artilerie”. Forțele armate ale Ucrainei nu au comentat această informație.

24/06/2023 , 01:34

SUA: Mesajul lui Prigojin, dincolo de retorica cu care a obișnuit

Oficialii americani urmăresc îndeaproape situația din Rusia. Aceștia încadrează cele mai recente comentarii ale lui Prigojin – în care a numit conducerea militară a Rusiei un „rău” și a spus că „trebuie oprite” – dincolo de retorica lui obișnuită, potrivit CNN.

„Acesta este real”, le-a spus oficialul jurnaliștilor, deși nu este clar dacă SUA au vreo așteptare cu privire la cum sau ce intenționează Prigojin să facă, în ton cu apelul prin care îi îndemna pe cetățenii ruși să rămână în casele lor.

24/06/2023 , 01:22

Măsuri de securitate sporite, la Moscova. Mercenarii ignoră apelurile de a-l reține pe Prigojin

Toate obiectivele majore din Moscova se află, la această oră, sub supraveghere militară strictă, anunță agenția de presă Tass, citată de Nexta.

Tot Nexta scrie că, pe canalul de telegram AP Wagner, asociat cu gruparea de mercenari, comandanții lui Prigojin au anunțat că rămâni fideli "celui mai promițător politician".

"Nici FSB, nici Surovikin nu vor putea opri ceea ce a început. Toți generalii care, tremurând, au făcut apel la Wagner să oprească acțiunile nu au reușit decât să-și semneze propria condamnare. Va exista cu siguranță o judecată. Surovikin va da socoteală pentru predarea Hersonului." se arată în mesaj.

24/06/2023 , 00:45

Mesaje pentru mercenari

Generalul Serghei Surovikin, un apropiat al lui Prigojin și al grupării Wagner, a înregistrat un mesaj video către mercenari. Le-a cerut acestora să nu dea curs cererilor liderului lor și să nu facă nimic împotriva armatei.

"Mă adresez conducerii, comandanților și luptătorilor Wagner. Alături de voi am mers pe un drum greu. Am luptat împreună. Am riscat, am suferit pierderi. Împreună am învins. Avem același sânge. Suntem luptători. Vă chem să vă opriți. Dușmanul abia așteaptă ca situația noastră politică internă să se complice. Nu trebuie să ajutăm inamicul în aceste momente grele pentru țară! Cât nu este târziu, trebuie și este nevoie de făcut asta: să ascultați de voința și ordinul președintelui Federației Ruse ales de toată națiunea."

24/06/2023 , 00:43

Prima reacție a Ucrainei: Vă urmărim!

Ministerul Apărării ucrainean transmite scurt, pe Twitter: We are watching. (Vă urmărim!)

24/06/2023 , 00:35

FSB, apel la mercenarii Wagner: Nu-l ascultați pe Prigojin, rețineți-l!

"Facem apel la luptătorii PMC să nu comită o greșeală ireparabilă, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține”.

Centrul de Relații Publice FSB

24/06/2023 , 00:29

Planul de urgență "Fortăreața", activat la Moscova

La Moscova, Rostov-pe-Don și Belgorod au fost luate măsuri speciale de securitate. Activarea planului ”Fortăreața” înseamnă că obiectivele importante ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Federal de Securitate și Serviciului Federal Penitenciar trec sub control special. Dinspre Rostov-pe-Don, apar informații cum că, pe străzi, armata ar fi trimis deja vehicule și oameni.


FSB ar fi preluat și controlul autostrăzii Don, care leagă Rostov-pe-Don de Moscova.

24/06/2023 , 00:26

Televiziunile din Rusia își văd de programul obișnuit: concursuri, reportaje din Japonia și documentare

Potrivit Novaya Gazeta, în Rusia, la televizor, nu apare mai nicio informație despre acest subiect. Pe postul de stat rulează un documentar despre un salt din spațiu. La Rossia-1, post de stat generalist, este concursul "Oameni uimitori", în timp ce la Rossia-24, post de stat de știri, sunt reportaje despre Japonia.
Despre Prigojin apare ceva foarte scurt, pe crawl.

Kremlinul neagă existența atacurilor asupra taberelor Wagner

În urma afirmațiilor lui Evgheni Prigojin, Comitetul Național Antiterorism ar fi deschis un dosar penal sub acuzația de instigare la revoltă armată, scrie agenția Tass. Membrii i-a cerut liderului grupării Wagner să oprească acțiunile ilegale, potrivit aceleiași surse.

Tot Tass citează Ministerul rus al Apărării, care, prin intermediul unor reprezentanți, infirmă atacuri asupra taberelor Wagner din spatele frontului.

„Toate mesajele și filmările video distribuite pe rețelele de socializare în numele lui Prigojin, despre presupusele atacuri ale Ministerului Apărării asupra taberelor Wagner din spatele frontului nu corespund realității și reprezintă o provocare informațională”, au declarat aceștia.

Presa din Rusia: până la 20 de ani de închisoare pentru așa ceva

Procuratura Generală a Federației Ruse, cu privire la declarațiile lui Prigojin:

„Pe 23 iunie 2023, Departamentul de Investigații FSB al Rusiei a inițiat, legal și rezonabil. un dosar penal împotriva lui Prigojin în conformitate cu articolul 279 din Codul penal al Federației Ruse privind organizarea unei rebeliuni armate. Acțiunile sale vor primi o evaluare juridică adecvată.

Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE