Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine îi ia locul lui Evgheni Prigojin. Analist politic: „Wagner nu va fi același fără Prigojin”

Evgheni Prigojin ar fi murit. Liderul grupului de mercenari ruşi Wagner s-ar afla pe lista pasagerilor unui avion prăbuşit miercuri seară în Rusia, informează autoritatea aeronautică civilă rusă, conform agenţiei TASS, preluate de Reuters. În total, opt cadavre ar fi fost găsite la fața locului.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Wagner nu va fi același fără Prigojin”

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Chiar dacă Dimitri Utkin, locotenent colonel GRU în rezervă, va prelua conducerea, Wagner nu va fi același fără Prigojin. Prigojin a adus finanțarea necesară. Operațiunile din Africa, care au întărit extraordinar de mult puterea Rusiei, nu vor mai avea aceeași eficacitate”.

„Nu va fi ușor pentru Vladimir Putin să găsească un înlocuitor, n-are importanță dacă Prigojin dispare sau este ucis, este, pur și simplu, ascuns și este declarat mort, important este că nu va mai putea juca același rol. Deci, o pagină din agitata istorie a Rusiei putiniste pare să se încheie în această seară cu acest accident”. 

„Aceste supoziții pe care le facem acum, aceste scenarii pe care le descriem ne arată care este calitatea Rusiei. Este o autocrație în care liderul absolut decide cine trăiește și cine moare. Prigojin nu ar fi decât unul dintre mulți alții care s-au înscris pe o listă. Cei care nu ascultă de liderul suprem sunt, mai devreme sau mai târziu, eliminați”.

„Vă aduceți aminte, oligarhii care au murit în mod suspect căzând de la etaj sau la o vârstă foarte fragedă de boli despre care nu știau nimic”.

Bogdan Murgescu: „Rebeliunea a fost o sfidare importantă a puterii lui Putin”

Bogdan Murgescu, profesor universitar de Istorie Contemporană și prorector al Universității București: „Fie că Prigojin a murit, fie că a fost extras, el, în principiu, în lumea rusă nu mai are un viitor. Este scos din joc”.

„Informația, în clipa de față, se rezumă la faptul că numele lui era pe lista pasagerilor. (...) Pentru un personaj cum a fost Prigojin e nevoie de analize foarte atente ca să fii sigur că este într-adevăr decedat”.

„Rebeliunea a fost o sfidare importantă a puterii lui Putin, deci, din punct de vedere al lui Putin, are o anumită logică să fie eliminat radical și exemplar din tot spațiul”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE