Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, sfidează Rusia după rebeliune. ”Ce se întâmplă acum pe front e o rușine”

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a catalogat efortul de război al Rusiei în Ucraina drept ”o rușine”. Acuzațiile au fost lansate, la aproape o lună de la rebeliunea sa, prin intermediul unui clip video în care Prigojin s-a adresat luptătorilor săi aflați în Belarus, relatează The Guardian.

Filmarea în care apare un bărbat care se asemănă și vorbește precum Evgheni Prigojin a fost publicată pe două canale de pe aplicația Telegram, care sunt afiliate grupului de mercenari Wagner.

”Bine ați venit pe pământ belarus. Am luptat cu demnitate. Am făcut foarte multe pentru Rusia”, a spus Prigojin.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Evgheni Prigojin a respins oferta de a renunța la conducerea grupării Wagner și de a permite mercenarilor săi să continue lupta pe frontul din Ucraina. În schimb, aproape 2.000 de luptători ai grupării Wagner s-au refugiat în Belarus, unde s-ar instrui cu forțele belaruse într-o bază de antrenament din Asipovichy, la sud-est de capitala Minsk.

În tot acest timp, oficialii de la Kremlin au început să desființeze afacerile și imperiul media deținut de Prigojin. Pe de altă parte, mutarea trupelor Wagner în Belarus ar fi indica faptul că, în urma rebeliunii, s-ar fi ajuns la un acord care să-i permite lui Prigojin să trăiască în exil în Belarus, notează sursa citată.

În clipul video adresat luptătorilor săi, Evgheni Prigojin a continuat criticile la adresa conducerii Armatei ruse pentru modul în care gestionează războiul din Ucraina, dând de înțeles că trupele Wagner nu ar mai lupta acum pe frontul ucrainean.

"Ceea ce se întâmplă acum pe front este o rușine la care nu trebuie să participăm. (...) Așteptăm momentul în care vom putea dovedi pe deplin (acest lucru, n.red), a spus liderul grupului Wagner, conform sursei citate.

Canalul Telegram al Orchestrei Wagner a anunțat că Evgheni Prigozhin s-a adresat câtorva mii de luptători, deși acest lucru nu este deocamdată clar deoarece filmarea a fost realizată în condiții de lumină slabă.

În videoclip, Prigozhin a spus că luptătorii săi vor rămâne în Belarus "pentru o perioadă de timp". Belarușii ne-au întâmpinat ca pe niște frați".

Săptămâna trecută, Ministerul belarus al Apărării a publicat o înregistrare video în care apăreau luptători ai grupării Wagner care se antrenau cu forțele locale.

Mai mult, Prigojin a mai spus că mercenarii Wagner se vor antrena în baze din Belarus și că vor "pleca pe un nou drum spre Africa". De altfel, Kremlinul a anunțat că ar încerca să mențină gruparea paramilitară în Africa, unde activitatea acesteia aduce beneficii diplomatice și este considerată, de asemenea, extrem de profitabilă. Wagner primește terenuri și mine în concesiune, în schimbul protecției de la Guvernele care nu își permit să le ofere bani.

"Poate că ne vom întoarce la operațiunea militară specială în momentul în care vom fi siguri că nu vom fi obligați să ne facem de rușine", a adăugat el, folosind termenul preferat în Rusia pentru invazia din Ucraina.

Hajun, proiectul belarus de opoziție care monitorizează mișcările de trupe, a menționat că Prigojin a zburat din Rusia în Belarus marți seara pentru a se adresa trupelor și apoi a revenit pe teritoriul statului rus. De asemenea, Hajun estimează că aproape 2.500 de luptători ai grupării Wagner sunt staționați în Belarus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE