Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin și Prigojin au stat față în față, la câteva zile după rebeliunea orchestrată de șeful grupării Wagner

Kremlinul a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în data de 29 iunie, la cinci zile după ce unităţi ale Wagner au mărşăluit spre Moscova într-o rebeliune de scurtă durată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, la reuniunea din 29 iunie, Putin a convocat 35 de persoane, între care comandanţi de unităţi (Wagner) şi că aceasta a durat peste trei ore. Comandanţii grupului Wagner i-au spus lui Putin că rămân soldaţii săi şi că vor continua să lupte pentru el, a afirmat Peskov.

Întrebat joi, 6 iulie, despre soarta şi locul în care s-ar afla Prigojin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a oferit niciun indiciu, limitându-se să spună că Moscova nu are nici "capacitatea şi nici voinţa" de a urmări ipoteticele sale mişcări, potrivit Agerpres.

Mai devreme în cursul aceleiaşi zile, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko - care a acţionat oficial ca mediator între liderul mercenarilor rebeli şi Putin în momentul puciului eşuat - a afirmat că Prigojin nu se află pe teritoriul belarus. Şi nici mercenari Wagner nu ar exista în Belarus, ei aflându-se în taberele lor din Lugansk (estul Ucrainei). În 27 iunie, Lukaşenko afirma că şeful Wagner se află în Belarus.

Revolta s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie cu un acord de trimitere a lui Prigojin în exil în Belarus, el dând asigurări că marşul său nu urmărea răsturnarea guvernului şi nici a puterii ruse, ci salvarea grupului Wagner de la desfiinţare de către statul major.

De atunci, media de stat ruse au încercat să-l arate ca pe un om de afaceri lacom, care şi-a pierdut minţile, după ce a făcut avere după ani buni de contracte de profitabile cu statul rus, în timp ce însuşi preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul de mercenari Wagner a fost finanţat de la bugetul de stat, după o lungă perioadă în care Kremlinul a negat orice legătură cu Wagner, potrivit agenţiei de presă citate.

Câți bani a primit grupul Wagner de la statul rus

Grupul paramilitar Wagner a primit aproape un miliard de euro de la statul rus în ultimul an, a declarat Vladimir Putin la trei zile după ce şeful său a organizat o rebeliune armată, care a eşuat.

'Între mai 2022 şi mai 2023, statul a plătit 86,262 miliarde de ruble (aproximativ 922 milioane de euro la cursul actual) sub formă de plăţi către grupul Wagner', a declarat preşedintele rus în cadrul unei întâlniri cu responsabili militari, transmisă de televiziunea rusă.

Putin a recunoscut că statul a 'finanţat complet' grupul Wagner, subliniind că firma Concord, a lui Evgheni Prigojin, 'a câştigat în acelaşi timp 80 de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de euro)', conform AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE