Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la deținutul ajuns "bucătarul lui Putin", la rebel. Cine au fost Evgheni Prigojin și adjunctul său, Dmitri Utkin

Avionul în care se afla Prigojin ar fi fost doborât în apropiere de Moscova. Șeful Wagner a condus acea rebeliune din luna iunie, împotriva capilor armatei ruse.

Cine a fost Evgheni Prigojin

  • Cu un PR agresiv, un limbaj vulgar și o prezență frecventă în apropierea liniilor de front, Prigojin a fost una dintre cele mai vizibile fețe ale războiului, după ce a recrutat mii de prizonieri ruși pentru a lupta pentru Wagner și s-a certat dur cu Ministerul Apărării în privința planurilor militare și a aprovizionării cu muniție.
  • Prigojin, în vârstă de 62 de ani, era cunoscut de zeci de ani ca "bucătarul lui Putin" datorită contractelor de catering ale companiei sale de la Kremlin. Nu este clar care era relația de prietenie dintre președintele rus Vladimir Putin și Prigojin, dar ambii s-au născut și au crescut în Sankt Petersburg.
  • După ce a ispășit o lungă pedeapsă în închisoare în anii 1980, Prigojin a început să vândă hotdog în orașul său natal, alături de mama sa și de tatăl său vitreg, iar apoi și-a deschis propriul restaurant și o companie de catering.
  • Restaurantul său a căpătat o reputație pentru mâncarea sa rafinată și la scurt timp a găzduit demnitari ai orașului, inclusiv pe viceprimarul de atunci, Vladimir Putin. De acolo, firma de catering Concord a lui Prigojin a început să câștige contracte de furnizare guvernamentală, ducându-și operațiunile la un nivel mult mai mare.
  • Prigojin a recunoscut în septembrie anul trecut că a fondat grupul militar privat în 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. A fost prima sa confirmare publică a unei legături pe care o negase anterior și chiar dăduse în judecată niște jurnaliști germani pentru că au relatat așa ceva. Ulterior, în războiul din Ucraina, Prigojin a recunoscut public că el a fondat grupul în 2014.
  • Wagner a luptat în Libia, Siria, Republica Centrafricană și Mali, printre alte țări și s-a confruntat cu acuzații de tortură, ucidere fără discernământ și jaf. Interesul lui Prigojin era să semneze contracte pentru a putea exploata aur din zonele africane.
  • Grupul a oferit, de asemenea, sprijin separatiștilor susținuți de Rusia care au cucerit o bucată din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014.
  • În cea mai memorabilă înregistrare video a lui Prigojin, din 5 mai, el a arătat o mulțime de mercenari Wagner morți, despre care a spus că au pierit din cauza lipsei de muniții, pentru că Șoigu și Gerasimov au refuzat să le furnizeze.
  • Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni lui Prigojin pentru rolul său în cadrul Wagner. De asemenea, el a fost acuzat de finanțarea unei ferme de troli, cunoscută sub numele de Internet Research Agency, despre care Washingtonul spune că a încercat să influențeze alegerile din SUA.

Evgheni Prigojin s-a născut în 1961, în orașul Leningrad, numit astăzi Sankt Petersburg. În tinerețe, după ce și-a pierdut tatăl, el a avut probleme cu legea. La 18 ani a fost condamnat cu suspendare pentru furt. Apoi, la 20 de ani, a fost găsit vinovat pentru huliganism, după ce a atacat o femeie pe stradă și apoi pentru fraudă și a primit 12 ani de închisoare, potrivit Sky.

Prigojin a ieșit din penitenciar înainte de termen, când avea 29 de ani, în 1990. A profitat de haosul creat de destrămarea Uniunii Sovietice, când rușii se deschideau lumii după ani de izolare sub comunism și s-a lansat în afaceri.

”Bucătarul lui Putin"

Prigojin a deschis primul restaurant de lux din Sankt Peterburg. De aici i se trage și porecla de "bucătarul lui Putin", însă el a precizat, la un moment dat, că ar fi mai potrivit să i se spună "măcelarul lui Putin". Ulterior, firmele sale au devenit furnizorul de catering al Kremlinului, iar apoi furnizau prânzul în școli și în armată. Din anii 2000, el a devenit un apropiat al lui Putin. Apoi în 2002, Vladimir Putin l-a invitat pe George W. Bush la unul dintre restaurantele lui Prigojin. Chiar și fostul președinte al Franței, Jacques Chirac, a mers, alături de Putin, la un restaurant al lui Prigojin.

"Rublele se adunau mai repede decât putea mama să numere", a fost una dintre declarațiile lui Prigojin, din 2018, când New York Times a scris un articol despre viața sa.

În general, informațiile despre el au reprezentat unul dintre cele mai bine ținute secrete de către oficialitățile ruse, conform americanilor de la Centrul pentru Studii Internaționale Strategice.

Grupul Wagner i-a dat lui Prigojin o altă anvergură

După ce a creat grupul Wagner, Prigojin a cunoscut o altă anvergură, ceea ce l-a propulsat, ca putere, în diverse sfere de influență. Acesta a negat legăturile cu puterea de la Moscova și a subliniat că grupările paramilitare și armatele particulare sunt interzise în Rusia. În 2014, când rușii au anexat Crimeea, grupul Wagner a intervenit în conflictul din Donbas, acolo unde i-a susținut pe separatiștii ruși, a contribuit la adunarea de informații și a dat lovituri strategice.

Prigojin a devenit jucătorul-cheie al lui Putin, care a și lăudat reușitele Wagner de pe frontul din Ucraina.

La scurt timp de la începutul războiului, serviciile secrete britanice au aflat că Prigojin avea deja masați în Ucraina în jur de 1.000 de luptători. Ulterior, în august 2022, pentru a "face rost" de trupe, Prigojin a recrutat mii de deținuți din închisorile din Rusia și chiar a postat anunțuri în acest sens, care circulau prin orașele rusești.

Până în decembrie 2022, numărul acestor recrutări a ajuns la 50.000, după spusele lui John Kirby, coordonatorul departamentului de comunicare strategică al Consiliului de Securitate de la Casa Albă. Dintre cei 50.000, americanii estimau că în jur de 40.000 proveneau din închisori, iar restul erau soldați aflați sub contract.

Rebeliunea armată a fost începutul sfârșitului pentru Prigojin

Armata condusă de Prigojin a obținut cele mai mari succese pe câmpul de luptă, peste cele ale armatei obișnuite ruse, cu toate că pagubele erau imense. De altfel, grupul Wagner și-a atribuit cucerirea orașului Bahmut, după lupte de luni de zile. Potrivit SUA, au existat în jur de 20.000 de victime dintre ei.

Duritatea luptătorilor Wagner a devenit proverbială, iar în noiembrie a apărut un clip video în care un dezertor era executat cu o lovitură de baros.

"Un câine merită moartea unui câine", a spus atunci Prigojin.

Motivul evident al publicării acelui clip a avut menirea de a induce teamă.

Însă Prigojin urmărea și niște ambiții personale, la nivel politic, iar conflictul din Ucraina a devenit pretextul perfect pentru a încerca să și le materializeze, mai ales odată cu câștigurile teritoriale obținute de trupele sale pe front.

Au urmat criticile extrem de dure și publice la adresa conducerii armatei ruse, iar potrivit jurnalistului Andrei Kolesnikov, doar Putin are voie să-i critice. În timpul luptelor pentru cucerirea orașului ucrainean Bahmut, Prigojin i-a acuzat pe capii armatei ruse că nu furnizează grupului Wagner suficient armament și că nu sunt capabili să conducă războiul. Evgheni Prigojin îi viza pe Serghei Șoigu, care este ministru al Apărării și Valeri Gherasimov, care este șeful Statului Major General. Prigojin a subliniat că, în ciuda acestor neajunsuri, grupul Wagner a reușit cele mai mari succese pe câmpul de luptă din Ucraina.

El a amenințat că își va retrage trupele dacă nu primește ceea ce a solicitat. Și chiar a făcut-o ulterior.

"Acești băieți sunt luptători Wagner, care au murit astăzi. Sângele e încă proaspăt! Sunt tații cuiva, sunt fiii cuiva! Iar cei care nu ne livrează echipament militar vor ajunge în iad", spunea Prigojin, în timpul luptelor dure pentru cucerirea orașului Bahmut, arătând spre o grămadă de cadavre dintr-o încăpere.

Astfel, el a pus la cale o rebeliune armată, cu scopul declarat de a-i înlătura pe Șoigu și Gherasimov. Rebeliunea a durat doar o zi, însă a fost considerată cea mai mare amenințare "domestică" la adresa regimului lui Putin, de când acesta a devenit șeful statului. După acea rebeliune împotriva șefilor armatei ruse, Evgheni Prigojin a fost văzut drept un pericol de către președintele rus Vladimir Putin.

Putin a numit acea rebeliune drept "înjunghiere în spate din partea oamenilor noștri"

Rebeliunea a început pe 23 iunie și s-a încheiat pe 24 iunie, după o așa-zisă mediere din partea președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko. La acea vreme, șeful statului belarus a precizat că Prigojin se află în țara sa, însă la scurt timp au apărut informații cum că el se putea deplasa când voia în Rusia, deși fusese inițial acuzat de trădare, chiar de către Putin.

Apoi, lui Prigojin i s-ar fi promis că, în schimbul ridicării acuzațiilor, va trebui să rămână în Belarus, cu tot cu grupul său Wagner. Însă Putin le-a propus mercenarilor să semneze contracte cu armata rusă, fără însă a-i obliga să o facă. La un moment dat, autoritățile ruse chiar i-au percheziționat una dintre case.

Astfel, din momentul exilului său, Prigojin a mai fost văzut de puține ori, iar specialiștii spuneau că Putin nu va trece ușor cu vederea peste ceea ce a făcut șeful Wagner. La exact două luni distanță de la încetarea rebeliunii, avionul în care se afla Prigojin s-a prăbușit în apropiere de Moscova.

  • Cu o lună înaintea acelei rebeliuni, Igor Ghirkin, un fost fost agent al Serviciului Federal de Securitate cunoscut și sub numele de Strelkov, care a fost și veteran al armatei ruse, a declarat, într-un podcast, că "lupta pentru Kremlin, după Putin, a început".

Adjunctul lui Prigojin, Dmitri Utkin, se afla în avionul prăbușit

În același avion privat se afla și adjunctul lui Prigojin, Dmitri Utkin, care era și co-fondator al Wagner. Se spune chiar că denumirea grupului a venit la propunerea sa, pentru că Wagner era compozitorul favorit al lui Hitler. Din acest motiv, Utkin chiar își spunea Wagner.

În 2020, Bellingcat a scris că Utkin "avea o fascinație obsesivă pentru istoria celui de-al treilea Reich". Un raport mai recent îl descria ca fiind "împânzit cu numeroase tatuaje naziste, inclusiv cu o svastică, un vultur nazist și un fulger SS" .

Născut în 1970, Ultkin a făcut parte din Serviciul Secret Rus și a luptat atât în războiul din Cecenia, cât și în conflictul din Siria, însă și în Ucraina, în anul 2014, când Putin a anexat Crimeea. În anii 2000, Utkin a fost comandant al celei de-a doua brigade speciale Spetsnaz, la granița cu Estonia. Fosta sa soție chiar a spus că și-a pierdut viața pe câmpul de luptă.

Utkin era o personalitate care era văzută foarte rar în public. Ultima dată a apărut într-un clip postat în iulie de către Prigojin, în care acesta din urmă se adresa luptătorilor din Belarus. Prigojin chiar l-a și prezentat pe Utkin, care a ținut un discurs.

În avionul care s-a prăbușit, alături de Prigojin și Utkin se mai aflau membri Wagner, după cum susține publicația Fontanka. Printre aceștia se afla cameramanul lui Prigojin, managerul de logistică a Wagner și membri ai gărzii proprii de securitate: Sergey Propustin, Evgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Chekalov și Nikolay Matuseev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE