Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mercenarii ruși Wagner, acuzați de execuții, tortură și jaf în Africa. Martor: "Am văzut oameni împușcați din elicoptere"

Grupul paramilitar rus Wagner activează de ani buni în unele state din Africa, însă au apărut din ce în ce mai multe probleme în ceea ce-i privește pe mercenari. Conform organizației pentru apărare a drepturilor omului Human Right Watch (HRW), Wagner, care lucrează cu grupuri armate locale, este acuzat de mai multe abuzuri, printre care execuții, tortură și jaf.

Autoritățile din Mali lucrează intens pentru a pune capăt acestor atrocități și încălcări ale drepturilor omului. Cu toate acestea, statul Mali nu a recunoscut oficial că luptătorii Wagner se află în interiorul țării, în ciuda dovezilor tot mai clare ale activităților și abuzurilor lor.

Pe 20 iulie, ministrul de externe din Mali a declarat că forțele armate ale țării sale "desfășoară operațiuni militare în mod complet autonom", potrivit HRW.

Mercenarii Wagner comit atrocități în Africa

"Eram la piață când au început împușcăturile. Am văzut trei elicoptere militare zburând jos, unul dintre ele trăgând. Oamenii au fugit în toate direcțiile. Mi-am luat motocicleta și am plecat cât de repede am putut. Am văzut doi oameni căzând la pământ în spatele meu, împușcați din elicoptere", a declarat, pentru HRW, un bărbat de 28 de ani din Mali, citat de Euronews.com.

Între lunile martie și mai, HRW a discutat cu 40 de persoane, unii dintre ei martori, cu familiile victimelor și cu unii oficiali și a analizat probele video. Astfel, s-a constatat că forțele armate din Mali au comis abuzuri grave în timp ce luptau cu militanții islamiști în centrul țării. Iar în timpul tuturor operațiunilor, cu excepția uneia, martorii au raportat că au văzut oameni înarmați pe care i-au descris drept "ruși" sau "Wagner".

De exemplu, în luna februarie, mai mulți "luptători străini albi", în uniformă, au efectuat un atac asupra satului Séguéla, din Mali, unde au avut loc bătăi, jafuri și arestarea a 17 bărbați, conform sursei citate. Opt dintre cadavrele lor au fost găsite ulterior.

"Aceste cazuri reprezintă o parte din abuzurile comise de forțele armate din Mali și de luptătorii străini din Mali, în ultimul an", se arată în raportul HRW.

Din decembrie 2022, mercenarii Wagner ar fi "executat scurt câteva zeci de civili și apoi au dispărut". Aceștia au distrus și au jefuit anumite proprietăți civile, iar pe unii oameni i-au capturat într-o tabără armată și i-au torturat.

Grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, activează de ani buni în Africa

Mercenarii Wagner lucrează de mult timp pe continentul african "protejând regimurile africane slabe în schimbul minelor lor de aur", după cum a declarat Mark Beissinger, profesor de politică la Universitatea Princeton, într-un interviu pentru Euronews.com, în luna martie.

Potrivit analiștilor, aceste regimuri sunt și corupte. De asemenea, mercenarii au și rolul de a ține sub control anumite revolte.

Șeful grupării, Evgheni Prigojin, ar fi implicat în afaceri dubioase pe continentul african, unde ar fi acumulat averi dubioase. Săptămâna trecută, Prigojin a spus că mercenarii săi vor merge în Africa.

Singurul moment în care cei din Mali au recunoscut prezența militarilor Wagner a fost în decembrie 2021, când guvernul a declarat că instructorii militari ruși erau acolo ca parte a unui acord bilateral. SUA și aliații europeni au condamnat acest aspect.

La un moment dat, chiar și ministrul rus de externe Serghei Lavrov a recunoscut că Wagner "oferă servicii de securitate" în Mali.

Mercenarii ruși au umplut un gol lăsat de fosta putere colonială Franța, care a lucrat pentru a combate grupurile jihadiste. Armata franceză s-a retras în 2022, pe fondul unui curent puternic anti-francez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE