'Cârnații din topor' din Vâlcea au dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP)
Comisia Europeană a aprobat, marți, înregistrarea 'Cârnaților din topor din Vâlcea' în Registrul Indicațiilor Geografice Protejate (IGP), recunoscând-le calitățile distinctive, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
'Cârnații din topor din Vâlcea' sunt cârnați de porc din regiunea vâlceană din sud - centrul României, afumați cu lemn de fag. Gustul și frăgezimea obținute prin sărarea și conservarea cărnii cu sare de la Ocnele Mari sunt completate de aroma condimentelor și celei de fum, a precizat Comisia Europeană.
Anunțul a fost făcut și de către Ministerul Agriculturii:
„Cârnați din topor din Vâlcea” devine al XV-lea produs românescrecunoscut și înregistrat la nivel european.
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 11 noiembrie 2025, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2025/2259 al Comisiei din 04 noiembrie 2025 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), „Cârnați din topor din Vâlcea – IGP”.
Astfel, celor 14 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european li s-a alăturat, de astăzi, cea de a 15-a denumire: ”Cârnați din topor din Vâlcea” – IGP”.
