Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prigojin și-a deschis o firmă în Belarus, în zona în care staționează mercenarii Wagner. Decizia ”bucătarului lui Putin” după rebeliunea eșuată

Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, a înregistrat o societate comercială în Belarus, țară în care mercenarii săi s-au stabilit după rebeliunea armată eșuată pe care au lansat-o în iunie împotriva conducerii militare a Rusiei, relatează Agerpres.

Firma deschisă de Prigojin în Belarus se numește ”Concord Manegement and Consulting”, iar obiectul de activitate declarate este sectorul imobiliar, arată portalul Reform.by, citat de agenția EFE. Societatea a fost înființată în regiunea Moghiliov, situată la granița cu Rusia, unde se află noua bază a efectivelor Wagner.

Supranumit ”bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin a făcut avere din serviciile de catering oferite Kremlinului şi Ministerului rus al Apărării. Grupul Concord, pe care-l controlează, desfăşoară afaceri mai multe domenii.

Cum a ajuns Evgheni Prigojin să se stabilescă în Belarus

În baza unui acord mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi care a pus capăt revoltei armate din 23-24 iunie, Evgheni Prigojin a acceptat să se stabilească în Belarus. În schimb, luptătorii săi din gruparea de mercenari au avut de ales între a veni alături de el în acest stat, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor.

Chiar dacă a căzut în dizgrație după marșul pornit asupra Moscovei, liderul grupării Wagner a avut ulterior o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.

După săptămâni de incertitudine, Ministerul Apărării din Belarus a anunţat pe 14 iulie sosirea primelor coloane de mercenari ai grupării Wagner. Cinci zile mai târziu, Prigojin a publicat din Belarus un clip video în care salută venirea luptătorilor săi, pe care i-a asigurat că se vor putea întoarce în Africa, unde gruparea Wagner are contracte. Cu toate acestea, nu a exclus în viitor o revenire a lor pe frontul din Ucraina.

În Belarus se află în prezent câteva mii de combatanţi Wagner, dar Prigojin afirmă că numărul acestora va ajunge în curând la 10.000. Potrivit liderului grupării, aceasta are în prezent circa 25.000 de mercenari "teferi şi sănătoşi", cărora li se adaugă cei răniţi pe frontul ucrainean şi care după recuperare vor fi din nou apţi de luptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE