Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moartea unui jurnalist rus în apropierea frontului din Ucraina înfurie Rusia. Militarii ucraineni, acuzați că au folosit muniții cu dispersie

Un corespondent de război al agenției ruse de stat de știri RIA Novosti a murit, iar alți trei reporteri au fost răniți, sâmbătă, în urma atacurilor din regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Moscova i-a acuzat pe militarii ucraineni c-ar fi folosit muniții cu dispersie în timpul atacului, ceea ce a declanșat critici virulente din partea politicienilor ruși, relatează agenția Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că jurnaliștii răniți au fost evacuați din regiunea Zaporojie, unde se poartă luptele. Rostislav Zhuravlev, corespondent de război al agenției ruse de stat RIA, a murit în drum spre spital.

Oficialii ruși nu au prezentat dovezi din care să reiasă faptul că Ucraina ar fi folosit muniții cu dispersie în timpul acestui bombardament. De asemenea, agenția Reuters notează că nu a putut verifica informația din surse independente.

Ucraina a primit luna aceasta nombe cu dispersie de la Statele Unite, dar s-a angajat să le folosească împotriva militarilor inamici. Numeroase țări au interzis aceste arme deoarece acestea împrăștie bombe care aruncă schije pe o suprafață mare și pot pune în pericol viața civililor. În mod normal, aceste muniții nu explodează imediat, dar se pot detona ulterior.

Politicienii ruși susțin că este ”inumană” folosirea munițiilor cu dispersie

Konstantin Kosachyov, vicepreședintele Camerei superioare a Parlamentului rus, a declarat că este ”inumană” folosirea munițiilor cu dispersie, iar atât Ucraina, cât și Statele Unite poartă responsabilitatea în acest caz.

La rândul său, Leonid Slutsky, liderul unui partid din Camera inferioară a Legislativului rus, a catalogat acest incident despre o ”crimă monstruoasă”.

Mai mult, Dmitry Polyanskiy, adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a reacționat printr-un mesaj pe Twitter.

"Mă întreb ce părere are opinia publică din SUA despre faptul că țara lor a depășit toate liniile roșii morale în încercarea zadarnică de a salva regimul corupt și fărâmițat de la Kiev”, a precizat oficialul rus, conform sursei citate.

Prin reacțiile lor, politicienii ruși nu au ținut cont de faptul că Moscova a folosit bombe cu dispersie în război, caz documentat de ONU și de mai multe grupuri care militează pentru drepturile omului.

În luna mai, organizația Human Rights Watch a anunțat că forțele rusești au folosit aceste arme în atacuri care au provocat sute de victime civile și au avariat case, spitale și școli.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că forțele ucrainene au folosit în mod corespunzător și eficient munițiile cu dispersie împotriva militarilor ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE