Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Viktor Orban condamnă federalismul UE și ”ofensiva” LGBTQ

Premierul ungar Viktor Orban a lansat un atac virulent la adresa Uniunii Europene deoarece, în opinia sa, desfășoară o ”ofensivă LGBTQ”. Liderul de la Budapesta a reiterat că Guvernul naționalist pe care-l conduce va proteja valorile creștine ale Ungariei, relatează Reuters.

În discursul pe care l-a susținut sâmbătă la Tușnad, Orban, considerat un critic acerb al Bruxelles-ului, și-a exprimat speranța că alegerile europarlamentare din 2024 vor consolida Guvernele din blocul comunitar care resping ”federalismul” reprezentat de Germania și Franța.

Aflat la putere din anul 2010, Viktor Orban a aprobat în 2021 o lege care interzice folosirea în școli a materialelor prin care este promovată homosexualitatea și schimbarea de gen. Liderul de la Budapesta a invocat necesitatea de a proteja copiii de ”propaganda LGBTQ”, decizie ce a stârnit controverse în Uniunea Europeană.

Prin deciziile sale, Orban a intrat în conflict cu oficialii de la Bruxelles pe teme ce au legătură cu statul de drept, reformele din sistemul judiciar din Ungaria și cele referitoare la presă.

UE este "fie un imperiu, fie este format din națiuni (separate) ... Nu ar trebui să ne facem iluzii: federaliștii încearcă să ne înlăture. Ei au vrut în mod deschis o schimbare de Guvern (în 2022) în Ungaria", a precizat Viktor Orban, adăugând că același lucru este valabil acum și pentru Polonia.

Polonia urmează să organizeze alegeri parlamentare în toamna acestui an, iar partidul conservator Lege și Justiție (PiS) va încerca să obțină un al treilea mandat. Formațiunea politică poloneză a adoptat mai multe politici asemănătoare celor aplicate de Orban, motiv pentru care Polonia și Ungaria se află într-o dispută cu UE pe tema statului de drept, ceea ce a dus suspendarea unor fonduri europene.

De altfel, Viktor Orban a dat de înțeles că echilibrul dintre adepții federalismului și statele ce nu vor să cedeze mai multe puteri Bruxelles-ului a fost afectat după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), context în care doar Polonia și Budapesta și-au păstrat ”poziția antifederalistă”.

Totodată, șeful Executivului de la Budapesta și-a intensificat retorica împotriva comunității LGBT, pe măsură ce situația economică a Ungariei s-a agravat. Inflația anuală a depășit 25% în primul trimestru.

"UE respinge moștenirea creștină, realizează o înlocuire a populației sale prin migrație și duce o ofensivă LGBTQ", a declarat Viktor Orban, potrivit Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE