Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia reacționează după declarațiile ”provocatoare” ale lui Putin. Ambasadorul rus, convocat de urgență

Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost convocat de urgență, sâmbătă, la Ministerul polonez de Externe pentru a da explicații în urma declaraților făcute de președintele rus Vladimir Putin, pe care autoritățile de la Varșovia le-au catalogat drept ”provocatoare”, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Vladimir Putin a acuzat vineri Polonia că ar avea ”planuri revanşarde” prin care ar avea să recupereze teritorii din vestul Ucrainei. În cursul unei reuniuni a Consiliului Securităţii naţionale, liderul de la Kremlin a precizat că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un "cadou al lui Stalin" făcut polonezilor după cel de-al Doilea Război Mondial.

Din acest motiv, convocarea ambasadorului rus este o urmare a ”declaraţiilor provocatoare ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum şi a ameninţărilor şi a altor acţiuni neprietenoase ale Federaţiei Ruse faţă de Polonia şi faţă de aliaţii noştri”, a afirmat viceministrul polonez Pawel Jablonski.

Oficialul polonez a menționat că întâlnirea cu ambasadorul rus a fost una ”foarte scurtă”.

”Frontierele între ţări sunt absolut de neatins şi Polonia se opune oricărei revizuiri" a acestora, a declarat Jablonski, potrivit sursei citate.

Reacția premierului Poloniei după declarațiile lui Putin

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a reacționat, vineri seara, printr-o postare pe Twitter, ca urmare a afirmațiilor făcute de Vladimir Putin.

”Stalin a fost un criminal de război, responsabil de moartea a sute de mii de polonezi" în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pawel Jablonski a evidențiat că este ”o tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi".

Prin aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Polonia a fost deplasată cu 300 km2 spre vest, comparativ cu harta de dinaintea conflictului. Astfel, Uniunea Sovietică a păstrat teritoriile poloneze pe care şi le anexase în 1939, în timp ce Polonia a beneficiat în schimb de câteva regiuni care aparţinuseră Germaniei, amintește AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE