Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban, discurs controversat la Tușnad. ”Noi nu am declarat că Ardealul și Ținutul Secuiesc ar fi unități teritoriale românești”

Discurs controversat al premierului Viktor Orban la Tușnad. ”Noi nu am declarat că Ardealul și Ținutul Secuiesc ar fi unități teritoriale românești”, a afirmat liderul de la Budapesta. Din discurs nu au lipsit ironiile la adresa Guvernului român sau atacurile privind politica de la Bruxelles. Oficialul ungar a venit în România pentru a participa la Școala de Vară din județul Harghita.

Viktor Orban, șeful Guvernului de la Budapesta, a declarat, sâmbătă, la Tuşnad, că Ungaria sprijină aderarea României la spațiul Schengen. Premierul ungar a dat de înțeles că, în contextul războiului din Ucraina, ne aflăm într-o ”vreme a schimbărilor”, în care China amenință rolul de lider global al Statelor Unite, iar Uniunea Europeană se simte ”încolțită”.

La începutul discursului rostit sâmbătă, la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, Orban a dat de înțeles că a primit un document oficial de la Ministerul român de Externe ce conținea subiecte sensibile pe care să nu le abordeze. Liderul de la Budapesta a sugerat că i s-a recomandat să nu vorbească despre unități administrativ teritoriale care nu există, făcând aluzie, cel mai probabil, la Ținutul Secuiesc.

"Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să, absolut, omit din discursul meu", a precizat Orban, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a amintit că Ungaria va prelua anul viitor președinția UE și că sprijină demersurile României în vederea aderării la spațiul Schengen.

”Mai avem o altă recomandare către fraţii noştri români. Vă rog frumos să luaţi în considerare următorul lucru: ambiţia cea mai mare, obiectivul cel mai mare al României este sprijinit cu tot sufletul de Ungaria şi anume aderarea la spaţiul Schengen.

Şi vă atragem atenţia că de la 1 iulie 2024 în Uniunea Europeană Ungaria va prelua preşedinţia şi un obiectiv principal al Ungariei va fi sprijinirea României în acest demers de aderare la spaţiul Schengen. Până atunci putem să spunem următorul lucru: România are un nou prim ministru. Îi urmăm mult succes, e foarte bine, Dumnezeu să-l binecuvânteze. De când eu sunt premier al Ungariei este al 20-lea coleg omolog de-al meu, deci poate e un număr cu noroc', a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

Șeful Executivului de la Budapesta a mai precizat că trăim ”o vreme a schimbărilor”, o perioadă în care, în contextul războiului din Ucraina, a dispărut ”echilibrul în ceea ce privește polii de putere”.

Orban a vorbit și despre ascensiunea Chinei despre care a pus că este o civilizație de 5.000 de ani și ”un aparat gigantic de producție” care amenință statutul de liber global al Statelor Unite.

”China se ridică într-un altfel decât s-a ridicat America. China se reîntoarce la putere. O civilizație de 5000 de ani. (...) În politica mondială suntem în momentul cel mai periculos când puterea mondiala numărul unu se vede coborând pe locul doi”, a mai precizat premierul Ungariei.

Orban: UE este anxioasă și se simte încolțită

De asemenea, Viktor Orban a menționat că Uniunea Europeană este ”anxioasă și se simte încolțită”. Liderul de la Budapesta a amintit că Rusia a fost decuplată de la economia europeană și crede că și Europa poate fi decuplată de energia rusă, dar crede că ”este doar o iluzie”.

Prim-ministrul ungar a reproșat Uniunii Europene că Ungaria nu a primit ”nimic” din banii din PNRR și a sugerat că bugetul Uniunii Europene ”este în prag de faliment”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE