Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria, semnal pozitiv privind ratificarea aderării Suediei la NATO. ”Este acum doar o chestiune tehnică”

Ungaria a transmis marți un semnal pozitiv privind ratificarea aderării Suediei la NATO, la o zi după ce Turcia a luat o hotărâre similară în acest sens. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că încheierea procesului de ratificare este acum ”doar o chestiune tehnică” din partea Parlamentului de la Budapesta, relatează agențiile AFP şi MTI, citate de Agerpres.

"Guvernul susţine aderarea Stockholmului la alianţa atlantică şi de aceea am trimis o propunere relevantă către parlament în urmă cu câteva luni. (...) Încheierea procesului de ratificare este acum doar o chestiune tehnică", a scris Peter Szijjarto, pe contul său de Facebook

Ministrul ungar de Externe a făcut acest anunț, înainte de a decola către Vilnius, unde va participa la summitul NATO din 11 şi 12 iulie.

De asemenea, Peter Szijjarto a evidențiat că, în afara aderării Suediei la NATO, războiul din Ucraina se va număra printre principalele subiecte dezbătute în cadrul reuniunii la nivel înalt.

”Poziţia Ungariei este clară: pacea trebuie încheiată în Ucraina cât mai curând posibil pentru a salva vieţi", a mai scris şeful diplomaţiei ungare pe Facebook.

Parlamentul de la Budapesta ar putea convoca o sesiune extraordinară pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Ungariei şi-a încheiat vineri sesiunea extraordinară de vară, însă nu este exclus să fie convocată zilele următoare o nouă ședință pentru a trece la vot.

Potrivit sursei citate, premierul ungar Viktor Orban, un apropiat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, şi-a anunţat săptămâna trecută "sprijinul" pentru candidatura Suediei și a promis ”să nu tergiverseze” în cazul în care Ankara îşi va schimba poziţia.

Chiar dacă a fost reticentă până acum, Turcia este de acord să trimită protocolul de aderare al Suediei în Parlamentul de la Ankara ”cât mai curând posibil”, după cum a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Vilnius.

Pentru a motiva tergiversarea, Guvernul de la Budapesta a criticat în repetate rânduri politica de ”denigrare” dusă de Suedia, pe care a acuzat-o că critică încălcările statului de drept ale Budapestei şi că ”îşi foloseşte influenţa politică” la Bruxelles "pentru a dăuna intereselor ungare".

Ungaria a dat undă verde cu întârziere și în cazul Finlandei, preferând să aștepte până la sfârșitul lunii martie ca Ankara să ia o decizie similară.

În mai 2022, Suedia şi Finlanda şi-au anunţat candidatura pentru NATO, ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, candidatura lor pentru NATO.

După zeci de ani de neutralitate, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece, cele două ţări nordice au considerat ca fiind învechit echilibrul de securitate născut în urma căderii URSS, şi au decis că este indispensabil să beneficieze de pactul de protecţie reciprocă oferit de alianţa nord-atlantică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE