Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a lansat 22 de drone noaptea trecută asupra portului Odesa și amenință cu stoparea acordului privind cerealele

Rusia a atacat noaptea trecută regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, cu cel puţin 22 de drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană, care au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană şi ale căror resturi au provocat incendii la două terminale din portul Odesa, dintre care unul este un terminal de cereale destinate exportului.

"Din cauza fragmentelor de drone doborâte a izbucnit un incendiu la două terminale din apropierea portului, inclusiv un terminal de cereale", fără a cauza "pagube critice" sau rănirea vreunei persoane, a declarat marţi pe contul său de Telegram Oleg Kiper, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa.

Kiper a adăugat că apărarea antiaeriană ucraineană a dejucat planul inamicului de a ataca terminalul de cereale. Două clădiri administrative din port au fost avariate în atac, a adăugat el.

De ce atacă Rusia frecvent portul Odesa

Armata rusă a lansat frecvent atacuri asupra portului Odesa cu scopul presupus de a distruge această infrastructură-cheie pentru economia ucraineană.

Sub egida ONU şi a Turciei, Ucraina şi Rusia au semnat în urmă cu un an un acord privind deschiderea unui coridor care să permită reluarea exporturilor de cereale din trei porturi ucrainene, între care şi portul Odesa.

Acordul, prelungit de mai multe ori şi care expiră la 17 iulie, a permis restabilirea parţială a navigaţiei în Marea Neagră după ce Rusia îl blocase complet odată cu agresiunea sa militară împotriva Ucrainei, dar a funcţionat luni de zile la un nivel minim din cauza refuzului părţii ruse de a efectua verificările necesare asupra navelor care intră prin Bosfor.

Moscova ameninţă că nu va mai accepta prelungirea acordului privind exportul de cereale

De mai multe săptămâni, Moscova ameninţă că nu va mai accepta prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, condiţionând prelungirea acestuia de deblocarea exporturilor sale de îngrăşăminte.

De altfel, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a cântat luni prohodul acordului de export de cereale ucrainene prin Marea Neagră, precizând că această iniţiativă, alcătuită din două pachete, unul ucrainean şi altul rusesc, nu poate fi actualizată deoarece... "nu există", transmite EFE.

"Nu ştiu cum poţi îmbunătăţi ceva ce nu există", a declarat el, comentând viitorul acordului la o conferinţă de presă la finalul rundei a şasea a dialogului strategic dintre Rusia şi Consiliul de Cooperare pentru Statele Arabe din Golf (CCEAG).

Lavrov a subliniat că, în ceea ce priveşte "partea rusă a acestui pachet, niciunul dintre punctele sale nu a fost vreodată îndeplinit".

"De multă vreme, de multe luni, auzim de la reprezentanţii Secretariatului ONU, de la secretarul general (Antonio Guterres), de la cei cărora li s-a încredinţat să se ocupe de asta, că depun eforturi supraomeneşti (...) care nu au dus la niciun rezultat", a afirmat el în faţa reprezentanţilor organizaţiei arabe.

Tot luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că deocamdată "nu s-a schimbat nimic în privinţa acordului, deci nu putem spune nimic nou", subliniind că "situaţia de facto este bine cunoscută".

Deşi nu a spus-o tranşant, Rusia a semnalat în repetate rânduri că nu intenţionează să prelungească acordul de cereale. Pentru a rămâne parte a acestui acord, Rusia a formulat mai multe pretenţii, printre care reconectarea Rosseljozbank la SWIFT, ridicarea sancţiunilor la piesele de schimb pentru maşini agricole şi deblocarea activelor ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE