Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce a discutat Zelenski cu Erdogan și ce spune președintele Turciei despre aderarea Ucrainei la NATO. El se va întâlni și cu Vladimir Putin

După ce a fost în Bulgaria și în Cehia, Volodimir Zelenski a făcut o vizită și în Turcia, acolo unde s-a întâlnit cu omologul său Recep Tayyip Erdogan. La întrevederea de la Istanbul, părțile au discutat și despre aderarea Ucrainei la NATO.

"Fără îndoială că Ucraina merită să fie în NATO", a precizat Erdogan, într-o declarație comună cu Zelenski, conform CNN.

"Mă bucur să aud asta", a răspuns Zelenski.

Cu toate acestea, deși peste câteva zile urmează summitul NATO de la Vilnius, Statele Unite au anunțat că Ucraina "nu se va alătura NATO" la finalul acestui summit.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Recep Tayyip Erdogan

Un alt subiect de discuție a fost și schimbul de prizonieri, iar șeful statului turc spune că va avea o întâlnire și cu Vladimir Putin în acest sens, luna viitoare.

"Mi-a spus domnul președinte Zelenski despre schimbul de prizonieri. Suntem în discuții și cu partea rusă, vorbim și cu ei. Am vorbit despre această problemă și cu domnul Putin, iar luna viitoare, el va vizita Turcia și vom avea ocazia să discutăm din nou față în față. Până atunci, vorbim la telefon. Schimburile de prizonieri sunt o prioritate pe agenda noastră.

Noi am devenit țara care a făcut cel mai intens efort pentru a pune capăt războiului, prin negocieri pe baza dreptului internațional", a explicat Erdogan, care crede că soluția încheierii conflictului ar fi ca Ucraina și Rusia "ar trebui să revină la negocierile de pace"

De altfel, aceasta a fost și soluția pe care o vede și Bulgaria drept singura posibilă pentru încheierea războiului.

Totodată, Erdogan își dorește ca acordul privind exportul de cereale, care expiră pe 17 iulie, să fie prelungit, ceea ce contravine cu părerea Rusiei, care a declarat, prin intermediul lui Dmitri Peskov, că "nu vede sensul" prelungirii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE