Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski doreşte ca Ucraina sã primeascã un "semnal clar" cã va adera la NATO: "Avem nevoie de onestitate în relațiile noastre"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi cã Kievul doreşte "onestitate" în relaþiile sale cu NATO, cu câteva zile înaintea unui summit crucial al Alianţei Nord-Atlantice în Lituania, scrie AFP.

"Avem nevoie de onestitate în relațiile noastre", a afirmat Volodimir Zelenski în faþa presei la Praga, alãturi de preşedintele ceh, Petr Pavel.

Este timpul sã demonstrãm "curajul şi puterea acestei alianţe", a adãugat el. "Avem nevoie de aceastã motivaţie", a insistat el.

Ucraina ar dori sã primeascã o "invitaţie" de a se alãtura NATO

Volodimir Zelenski a spus cã Ucraina ar dori sã primeascã o "invitaţie" de a se alãtura NATO la summitul Alianţei, prevãzut sãptãmâna viitoare în Lituania.

Aliaţii cautã încã o linie comunã privind garanţiile de securitate pe care sunt dispuşi sã le acorde Kievului, precum şi în legãturã cu invitaţia  adresată Ucrainei de a adera în cele din urmă la NATO.

La summitul de la Vilnius, NATO doreşte sã organizeze prima întâlnire a noului consiliu NATO-Ucraina cu Volodimir Zelenski.

Exprimându-se la Praga, Volodimir Zelenski a spus cã doreşte ca Ucraina sã primeascã un "semnal clar" cã va adera la NATO. De asemenea, a apreciat cã vorbele dând asigurãri cã uşile sunt deschise pentru Ucraina nu sunt "suficiente".

"Ucraina nu a primit o invitaţie într-o formã sau alta", a spus Zelenski. "Cred cã este necesar sã demonstrãm puterea şi unitatea Alianţei", a adãugat el.

Preşedintele ucrainean a spus cã înţelege cã ar putea fi dificil sã obţinã sprijinul tuturor membrilor NATO, deoarece unii "se tem de Rusia".

Referitor la contraofensiva ucraineanã, el a recunoscut cã "nu este rapidã", dar trupele Kievului înainteazã.

"Ofensiva nu este rapidã, asta e un fapt", a recunoscut el. "Dar, cu toate acestea, avansãm, nu ne retragem, ca ruşii", le-a declarat jurnaliştilor preşedintele ucrainean la Praga, alãturi de omologul sãu ceh, Petr Pavel. "Acum avem iniţiativa", a subliniat el.

Volodimir Zelenski a sosit joi searã la Praga, dupã o vizitã în Bulgaria pentru a discuta despre aderarea la NATO şi a pleda pentru o accelerare a livrãrilor de arme de cãtre aceastã ţarã mare producãtoare de muniţie, în plinã contraofensiva a Kievului.

El este aşteptat vineri la Istanbul, unde se va întâlni cu şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE