Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce semnifică vizita lui Volodimir Zelenski în Bulgaria. Președintele Ucrainei: "Voi ce ați face? Ați spune: 'Putin, ia teritoriile bulgare?'"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut prima vizită oficială în Bulgaria. Discuțiile s-au axat pe posibilitatea ca ucrainenii să adere la NATO, dar și pe furnizarea de arme pentru războiul Ucrainei cu Rusia. Numai că aceste discuții nu au decurs în totalitate așa cum dorea Zelenski.

Președintele ucrainean a vorbit și despre tratarea în Bulgaria a militarilor ucraineni răniți pe front, iar noul ministru bulgar al apărării, Todor Tagarev, spune că țara sa a început să pregătească următorul pachet militar de sprijin pentru Ucraina.

Bulgarii nu le mai oferă arme ucrainenilor

Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, a explicat semnificația acestei vizite surprinzătoare a lui Zelenski în Bulgaria, considerată surprinzătoare.

"Evident că Zelenski va încerca să-și maximizeze rezultatele la summitul NATO de la Vilnius și, evident, are nevoie de o evaluare nu numai unilaterală, ucraineană, ci și din partea statelor din imediata vecinătate în ceea ce privește pericolul potențial al Rusiei, atât privind statul ucrainean, dar și în regiune.

Teoria fundamentată de Zelenski și consecvent susținută oriunde a putut să se adreseze în această lume a fost aceea că, dacă Ucraina cade, următoarele la rând, în ceea ce privește agresivitatea Rusiei, ar fi statele vecine, referindu-se în special la Polonia, România, balticele și Bulgaria.

El încearcă să obțină o poziționare politică ceva mai categorică a Sofiei, din această perspectivă. Bulgaria, în condițiile unor sisteme executive din anii trecuți, a fost destul de ambiguă din acest punct de vedere și, probabil, în acest moment, dorința Kievului este să ridice nivelul de așteptate privind susținerea Republicii Bulgare", a precizat Cristian Diaconescu, la Euronews.

Volodimir Zelenski: "Dumneavoastră ce ați face? Ați spune: 'Putin, ia teritoriile bulgare?' "

Potrivit DPA, președintele Bulgariei, Rumen Radev, este considerat pro-rus și a refuzat să ofere ucrainenilor ajutorul solicitat în ceea ce privește armamentul solicitat. De altfel, Bulgaria a dat Ucrainei, până acum, ajutoare din rezervele armatei, dar acum nu ar mai fi suficiente.

"Am semnat o declarație importantă, de sprijin, din partea Bulgariei pentru Ucraina. Această declarație e un pas important în dezvoltarea relațiilor noastre, dar eu nu accept să furnizăm muniție, mai ales din rezervele armatei bulgare. (...) Mediul de securitate este suficient de alarmant și în regiunea noastră, e și mai grav pentru toți că acest conflict se extinde și capătă noi dimensiuni", a spus președintele Bulgariei, Rumen Radev, citat de publicația bulgară Nova.

"E bine să le oferi oamenilor capacitatea de a se apăra, ca să nu vină războiul la tine. Nu există distanță pentru război. Doamne ferește să fiți voi în locul meu! Dacă nu ați primi armament ca ajutor, ce ați face? Ați spune: 'Putin, ia teritoriile bulgare?'. Nu, dumneavoastră, ca președinte, nu ați permite un compromis", a fost replica lui Zelenski.

Noul guvern de la Sofia, care este unul liberal și a fost instalat în urmă cu o lună, și-a arătat sprijinul pentru Kiev, într-un comunicat.

Memorandum de cooperare energetică între Ucraina și Bulgaria

Bulgarii cred că nu există o soluție militară pentru încetarea războiului și că singura variantă ar fi încheierea unui tratat de pace.

"Sigur că Ucraina solicită intergrarea cât mai rapid în NATO, printr-o decizie definitivă. Deocamdată, cât timp este un război în desfășurare, formal, statele NATO se vor îndrepta spre alt tip de garanții de securitate.

Dar dacă vorbim de credibilitatea garanțiilor de securitate, în egală măsură și statele din frontiera estică a alianței, aflate direct în proximitatea zonei de conflict, vor trebui să primească semnale de aceeași natură.

Deci un sprijin de o parte și de alta a frontierei, privind Ucraina, este necesar pentru a face operaționale politicile NATO, care sunt decise deja a fi orientate pe două direcții: cea de descurajare și cea de apărare. Ori din acest punct de vedere, componenta militară, în această situație, capătă o semnificație specială", a spus Diaconescu.

Totodată, Zelenski a discutat cu bulgarii și despre o cooperare energetică între cele două țări și a fost semnat un memorandum în acest sens.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE