Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de "provocări" la Zaporojie. CNCAN: Nu există vreun nivel de alertă ridicat, consecințele, pentru România, ar fi minime

După distrugerea barajului de la Kahovka luna trecută, Kievul se teme că Kremlinul intenționează să organizeze o explozie la centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare din Europa - situată în orașul Enerhodar, ocupat de Rusia.

PE SCURT:

  • Ucraina și Rusia se acuză reciproc de planificarea unor "provocări" la centrala din Zaporojie;
  • Centrala, cea mai mare din Europa, se află pe un teritoriu controlat de Moscova;
  • În ciuda informațiilor alarmante, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a comunicat astăzi doar că centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică, trecând pe sistemul de rezervă;
  • CNCAN, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare monitorizează de aproape un an și jumătate centrala. Nu există vreun nivel de alertă ridicat în prezent.
  • Conform experților CNCAN, un incident nedorit la Zaporojie ar avea consecințe radiologice minime, în România. Distanța mare - peste o mie de kilometri de țara noastră - ar duce la diluarea concentrației radioactivității.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Oficialii ucraineni și ofițerii de informații au avertizat că Rusia s-ar putea pregăti să arunce în aer două unități ale centralei nucleare de la Zaporojie, în noaptea de 4 spre 5 iulie, ceea ce ar putea duce la un dezastru ecologic radioactiv, potrivit Politico.

După distrugerea barajului de la Kahovka luna trecută, Kievul se teme că Kremlinul intenționează să organizeze o explozie la centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare din Europa - situată în orașul Enerhodar, ocupat de Rusia.

De partea sa, Moscova acuză Kiev-ul de aceleași intenții. Deocamdată, singura informație certă, venită pe un canal oficial, este anunțul făcut de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, astăzi: centrala de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică, trecând pe sistemul de rezervă.

04/07/2023 , 23:14

CNCAN: Nu există vreun nivel de alertă ridicat. Consecințe radiologice minime, în România, în caz de dezastru

Petre Min, Coordonator Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, a precizat că monitorizarea centralei de la Zaporojie este continuă din 25 martie 2022, momentul în care CNCAN s-a activat. România este în contact permanent cu AIEA -singura sursă credibilă în situații critice.

"Considerăm doar informațiile AIEA drept veridice în planurile și acțiunile pe care le facem. Ne bazăm doar pe informații confirmate", a spus Min, în direct, la Bună seara, România.

"Suntem conectați la rețelele internaționale de monitorizare a radioctivității mediului. Monitorizăm și ce e pe teritoriul național. Dacă s-ar întâmpla ceva în Ucraina, am avea informați iimediat. Este același nivel ca acum câteva luni, este o monitorizare permanentă. E drept, se realizează prin prisma conflictului. Nu există niciodată garanția că nu vor exista incidente.

Consecințele radiologice pe teritoriul României sunt minime. Nu ar trebui să ne îngrijorăm. Distanța e foarte mare, aproximativ 1000 de kilometri, concentrația radioactivității se diluează foarte mult până ajunge la granița României.

Avem avioane care pot face zboruri la 500 de metri. Cam aceasta e înălțimea relevantă la care putem confirma contaminarea radioactivă."


CNCAN lucrează, de mai bine de un an, după mai multe scenarii. În fiecare caz în parte, sunt analizate consecințele maxime.

04/07/2023 , 23:14

Zelenski a discutat, marți seară, cu Macron despre situația de la Zaporojie

Volodimir Zelesnki a anunțat, cu puțin timp în urmă, că a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron. Printre altele, l-aavertizat pe președintele Franței că trupele de ocupație pregătesc provocări periculoase la Zaporojie.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Gross, a anunțat că centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut marți conexiunea la principala sa linie electrică externă.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, muncitorilor ruși li s-a spus să părăsească centrala până la 5 iulie.

"Există o amenințare serioasă. Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală la centrală, ceea ce ar putea duce la eliberarea de substanțe periculoase în aer", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața jurnaliștilor spanioli la Kiev în weekend. "Discutăm toate acestea cu partenerii noștri pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce Rusia face acest lucru și să punem presiune pe Federația Rusă din punct de vedere politic, astfel încât nici măcar să nu se gândească la așa ceva."

Rusia infirmă acuzațiile

Săptămâna trecută, în timp ce Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a efectuat exerciții de siguranță radioactivă în regiunea Zaporojie, Serviciul de Informații Militare ucrainean a raportat că un contingent militar rus, precum și lucrătorii centralei nucleare susținuți de Rusia, părăseau treptat centrala.

"Printre primii care au părăsit centrala au fost trei angajați ai Rosatom, care au gestionat acțiunile rușilor", a precizat serviciul de informații militare ucrainean într-un comunicat. Aceștia au fost sfătuiți să plece până la 5 iulie. "Personalul rămas la stație a fost instruit să dea vina pe Ucraina în caz de urgențe".

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat într-un comunicat că faptul că oficialii ucraineni au efectuat exerciții de siguranță radioactivă și au montat dispozitive suplimentare de măsurare a radiațiilor în mai multe orașe înseamnă că "Kievul pregătește o operațiune sub steag fals". Cu toate acestea, Zaharova nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmația sa. Centrala este în prezent controlată de Rusia.

La începutul lunii trecute, șeful spionajului ucrainean, Kyrylo Budanov, a declarat că Rusia este pregătită să orchestreze un dezastru tehnologic la centrala nucleară din Zaporojie. Partea cea mai probabilă de a fi aruncată în aer ar fi iazul artificial necesar pentru răcirea centralei, a declarat Budanov.

AIEA nu poate confirma informațiile Ucrainei

Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a confirmat informațiile Ucrainei potrivit cărora iazul de răcire a fost minat, deși a mai spus că nu a avut acces complet la toate siturile centralei.

Potrivit AIEA, experții săi au putut inspecta părți ale sistemului de răcire al centralei, inclusiv unele secțiuni din perimetrul marelui iaz de răcire, care are încă un nivel stabil de apă necesar pentru răcirea reactoarelor. Experții AIEA au efectuat, de asemenea, inspecții periodice prin unitățile de reactoare și alte zone din jurul sitului. AIEA a declarat că încă se așteaptă să obțină acces la alte părți ale sitului, inclusiv la sistemul de răcire.

Într-o actualizare anterioară, la 21 iunie, AIEA a declarat că, deși nu a văzut nicio mină vizibilă în jurul bazinului de răcire, experții erau la curent cu amplasarea anterioară de mine în afara perimetrului centralei și, de asemenea, în anumite locuri din interiorul acesteia, despre care personalul rus de securitate de la fața locului a explicat că au fost amplasate în scopuri defensive.

Zelenski nu a revenit asupra afirmațiilor sale, spunând că rușii ar putea arunca în aer centrala electrică la un moment dat în viitor, chiar și atunci când aceasta va reveni sub control ucrainean, folosind mine care pot fi activate de la distanță. "Pot exista mine de la distanță - pentru ca apoi să spunem că totul a fost bine sub controlul ocupanților, dar a sărit în aer imediat ce s-a întors în Ucraina", a declarat Zelenski.

Centrala Zaporojie a pierdut marți conexiunea la principala sa linie electrică externă

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie (ZNPP) a pierdut conexiunea la principala sa linie electrică externă la începutul zilei de marți, ceea ce a forțat-o să se bazeze pe sursele de alimentare de rezervă recent restabilite pentru energia electrică de care are nevoie pentru funcțiile esențiale de siguranță și securitate nucleară, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi.

Singura linie electrică de 750 kilovolți (kV) rămasă la ZNPP - din cele patru disponibile înainte de conflict - a fost deconectată marți la ora locală 01:21. Nu s-a știut imediat ce a determinat întreruperea curentului electric sau cât va dura.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa s-a confruntat cu probleme majore de alimentare cu energie electrică în afara sitului de la începutul conflictului, la începutul anului 2022, ceea ce a exacerbat riscurile de securitate și siguranță nucleară cu care se confruntă situl aflat în prezent în prima linie a frontului.

Deconectarea liniei electrice de 750 kV a însemnat că ZNPP a trebuit să treacă la singura linie electrică de rezervă de 330 kV disponibilă pentru energia electrică în afara amplasamentului, care este necesară, de exemplu, pentru a pompa apa de răcire a centralei. Această linie de 330 kV a fost reconectată la centrală abia la 1 iulie, după ce fusese avariată în urmă cu patru luni.

"De data aceasta, centrala a evitat o pierdere completă a întregii energii externe - ceea ce s-a mai întâmplat de șapte ori în timpul conflictului - dar ultima întrerupere a liniei electrice demonstrează din nou situația precară a securității nucleare și a siguranței la centrală", a declarat directorul general Grossi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE