Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Volodimir Zelenski vizitează zona inundată din Herson, după distrugerea barajului Nova Kahovka. Au fost raportați cinci morți

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru distrugerea barajului de la Kahovka aflat în regiunea Herson, parţial ocupată de Rusia în sudul Ucrainei.

Ucraina a raportat marți dimineață că forțele rusești au aruncat în aer barajul de la hidrocentrala Nova Kahovka, ceea ce ar putea provoca distrugeri în jurul orașului Herson. Distrugerea barajului pune în pericol centrala de la Zaporojie.

La rândul său, Kremlinul a denunţat marţi un act de ''sabotaj deliberat'' din partea Kievului după distrugerea parţială barajului, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

08/06/2023 , 16:55

Rușii au bombardat unul dintre orașele inundate la scurt timp după vizita lui Volodimir Zelenski

Potrivit AP, la câteva ore după vizita președintelui ucrainean, rușii au bombardat zona și au forțat încetarea operațiunilor de salvare a persoanelor luate de ape, conform spuselor oficialilor ucraineni.

Cel puțin cinci oameni și-au pierdut viața, din cauza inundațiilor și zeci de mii de persoane nu mai au apă potabilă, după distrugerea barajului Kahovka și mulți nu au electricitate.

08/06/2023 , 12:17

Zelenski vizitează regiunea inundată

Volodimir Zelenski a ajuns în Herson, în regiunea afectată de inundații, la două zile după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, potrivit AP.

"În Herson. Am vizitat un punct de trecere, unde oamenii sunt evacuați din zonele inundate", a scris președintele pe social media.

Liderul ucrainean a scris pe contul său de Telegram că ajută la evaluarea eforturilor depuse pentru evacuarea civililor.

Zelenski a făcut apel la organizațiile umanitare internaționale să ia măsuri imediate pentru a-i ajuta pe cei care se luptă să supraviețuiască:

"Acum avem nevoie de un răspuns clar și rapid din partea comunității internaționale cu privire la ceea ce se întâmplă. Este chiar imposibil de stabilit cu certitudine câte persoane din teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson pot muri fără ajutor, fără apă potabilă, fără hrană, fără asistență medicală. Armata și serviciile noastre speciale salvează oamenii în măsura în care este posibil, în ciuda bombardamentelor."

Uniunea Europeană a anunțat că va canaliza ajutorul prin intermediul mecanismului său de protecție civilă. Primele propuneri au venit din partea Germaniei, Austriei și Lituaniei. Ajutorul include filtre de apă, generatoare și pompe de apă. De asemenea, vor fi oferite corturi și pături.

Între timp, primarul instalat de Kremlin la Nova Kahovka a raportat joi la televiziunea de stat rusă că cinci dintre cei șapte oameni care fuseseră declarați dispăruți în urma ruperii barajului au murit.

Cele două persoane rămase au fost găsite și se făceau eforturi pentru a le evacua, a adăugat Vladimir Leontyev.

07/06/2023 , 10:24

Zeci de localități au fost afectate

Distrugerea barajului de pe râul Nipru a determinat evacuări în masă, după ce zeci de localități au fost inundate.

Echipele de salvare au intervenit cu bărci pentru a transporta rezidenții din cartierele inundate. Oamenii au luat ce au apucat să salveze din case și au plecat din calea apelor. Animalele de companie nu au fost lăsate în urmă.

VEZI GALERIA
9 imagini

Au fost distruse culturi agricole și ferme. Cea mai mare parte din terenurile agricole din sudul Ucrainei sunt în pericol de deșertificare. Estimările au fost făcute de ministerul ucrainean al Agriculturii, care a constat că majoritatea sistemelor de irigare din zonă au rămas fără sursă de apă.

În timp ce în amonte oficialii ucraineni monitorizează debitul apei necesare sistemelor de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie, în aval distrugerile sunt resimțite la zeci de kilometri distanță de baraj. Experții spun că regiunea va fi puternic afectată. Va fi nevoie de operațiuni extinse de curățare și decontaminare a terenurilor agricole și a cursurilor de apă.

06/06/2023 , 20:23

Șeful diplomației ucrainene: UE, pregătită să vină în sprijinul Ucrainei după distrugerea barajului

Uniunea Europeană este pregătită să sprijine Ucraina pentru a atenua consecințele distrugerii barajului Kahovka, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, după ce a discutat telefonic cu Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, relatează publicația Kyiv Independent.

Oficialul ucrainean nu a precizat în ce va consta asistența promisă de la nivelul UE.

Anterior, ministrul ucrainean de Externe a catalogat distrugerea barajului de la Kahovka drept o "crimă de război atroce" și "probabil cel mai mare dezastru /tehnologic din Europa din ultimii zeci de ani”.

08/06/2023 , 16:49

Rușii au bombardat unul dintre orașele inundate la scurt timp după vizita lui Volodimir Zelenski.

Potrivit AP, la câteva ore după vizita președintelui ucrainean, rușii au bombardat zona și au forțat încetarea operațiunilor de salvare a persoanelor luate de ape, conform spuselor oficialilor ucraineni.

Cel puțin cinci oameni și-au pierdut viața, din cauza inundațiilor și zeci de mii de persoane nu mai au apă potabilă, după distrugerea barajului Kahovka și mulți nu au electricitate.

06/06/2023 , 20:16

Ucraina susține că militarii ruși au aruncat în aer barajul

Barajul Nova Kahovka a fost detonat de militarii ruși din cadrul Brigăzii 205 motorizată, a precizat șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, conform publicației Kyiv Independent.

Membrii acestei brigăzi au fost staționați la centrala electrică, din apropiere de Nova Kahovka, localitate pe care rușii o controlează, a mai precizat Danilov la postul public ucrainean de televiziune.

De altfel, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a acuzat Rusia că a comis încă o criză de război prin distrugerea barajului.

”Articolul 56 al Protocolului I din 1977 al Convențiilor de la Geneva din 1949 ”barajele, digurile și centralele electrice nucleare nu vor face obiectul unui atac... dacă un astfel de atac poate provoca eliberarea de forțe periculoase și, în consecință, pierderi grave în rândul populației civile".

6 iunie 2023. Ucraina, barajul de la Nova Kakhovska este aruncat în aer de Rusia, sunt eliberate forțe periculoase, se declanșează un dezastru umanitar. O altă crimă de război este comisă de Rusia”, a scris Oleksii Reznikov, pe Twitter.

06/06/2023 , 16:30

Șeful NATO condamnă distrugerea barajului Kahovka: ”Este o acțiune revoltătoare, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a catalogat distrugerea barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, despre o ”acțiune revoltătoare” care demonstrează ”brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”.

”Distrugerea barajului Kahovka pune în pericol mii de civili în prezent și provoacă daune grave mediului.

Acesta este o acțiune revoltătoare, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.

06/06/2023 , 14:30

Stare de urgență la Nova Kahovka

Autorităţile impuse de Rusia în oraşul ucrainean Nova Kahovka au declarat marţi stare de urgenţă în oraş după ce structura superioară a barajului s-a rupt şi a inundat parţial zona, transmit DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

Măsura a intrat în vigoare la ora locală 12.00, a anunţat primarul pro-rus al oraşului, Vladimir Leontiev.

Aproximativ 600 de case au fost deja inundate în zonă, potrivit serviciilor de urgenţă din zonă. Nivelul apei în apropiere de Nova Kahovka, ocupată de Rusia de mai bine de 15 luni, este acum de peste 10 metri, a declarat Leontiev.


Știrea inițială

Din cauza riscului de inundații, locuitorii din apropiere au fost avertizați să evacueze de urgență zona.

"Armata rusă a comis un alt atac terorist. Au aruncat în aer barajul Kahovka", a declarat Oleksandr Prokudin, șeful Administrației militare din provincia Herson, potrivit euronews.com.

Între timp, Comandamentul de Sud al armatei ucrainene a scris că stabilește "distrugerea, viteza și volumul" revărsării provocate de explozie.

Distrugerea barajului pune în pericol centrala nucleară Zaporojie

"O altă crimă de război comisă de teroriștii ruși. Trebuie să ne asigurăm că inamicul va fi pedepsit la nivel internațional", a scris, pe contul său de Telegram, Andrei Earmak, consilierul președintelui Zelenski. Potrivit acestuia, distrugerea barajului pune în pericol și centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Aceasta este alimentată cu apă din lacul de acumulare de la Kahovka.

De asemenea, va fi întreruptă furnizarea de apă potabilă în mai multe localități din regiunea Herson, dar și în peninsula Crimeea.

Poliția ucraineană a fost mobilizată de urgență pentru a evacua oamenii din mai multe localități, dar și din unele cartiere ale orașului Herson. Nu este clară, deocamdată, situația din localitățile aflate sub ocupație rusească.

Contraofensiva ucraineană nu este pusă în pericol de explozia barajului

Însă în ciuda atacului asupra barajului, contraofensiva ucrainenilor asupra rușilor nu va putea fi oprită, după cum anunță oficiali din armata ucraineană, citați de publicația Kyivindependent.

"Suntem echipați cu toate ambarcațiunile, podurile și pontoanele necesare pentru a traversa obstacolele pe apă. (...) Nu va opri forțele de apărare ucrainene, care sunt gata să elibereze teritoriile ocupate", se arată în comunicatul AFU, postat pe Telegram.

Armata ucraineană susține că rușii au apelat la această explozie "pentru că se teme de armata Ucrainei și de succesul forțelor de apărare ucrainene în a conduce operațiunile de contraofensivă".

A reacționat și secretarul Consiliului național de apărare și securitate, Oleksiy Danilov, care a numit ceea ce au făcut rușii drept "o nouă etapă complet fundamentală a agresiunii Rusiei".

Barajul de pe râul Dnipro a fost construit în 1956 și este unul "crucial", după cum a fost numit de compania de stat a centralelor hidroelectrice, care susține că pagubele "sunt imposibil de reparat".

În jur de 16.000 de case din zona Herson sunt localizate în "zona de risc critic" în ceea ce privește inundația. Până la ora locală 10, au fost evacuate 742 de persoane, potrivit Ministerului de interne.

Zelenski a publicat imagini cu distrugerile de la Nova Kahovka

Volodimir Zelenski a publicat pe contul său oficial de Instagram un video cu distrugerile de la hidrocentrala. Acesta a convocat Consiliul pentru Securitate Națională.

"Teroriștii ruși. Distrugerea barajului de la Kahovka nu face decât să confirme lumii întregi că aceștia trebuie expulzați din fiecare colț al teritoriului ucrainean. Nu ar trebui să le rămână nici măcar un metru, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare. Doar victoria Ucrainei va readuce securitatea. Și această victorie va veni. Teroriștii nu vor putea opri Ucraina cu apă, rachete sau orice altceva.

Toate serviciile funcționează. Am convocat Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare. Vă rog să răspândiți doar informații oficiale și verificate", a scris președintele ucrainean pe Instagram.

Ucraina controlează cinci din cele șase baraje de-a lungul râului Nipru. Barajul Kahovka - cel mai îndepărtat în aval, în regiunea Herson - este controlat de forțele rusești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE