Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupul Wagner a capturat un comandant rus. Răfuiala lui Prigojin cu Armata lui Putin ia amploare

Grupul de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, a capturat un comandant rus, în condițiile în care liderul organizației paramilitare își continuă disputa cu Armata rusă. În timpul interogatoriului, locotenent colonelul rus Roman Venevitin a afirmat că a ordonat trupelor sale să atace un convoi al mercenarilor, relatează The Guardian.

Într-un clip publicat pe paginile de socializare ale mercenarilor, Roman Venevitin, comandantul Brigăzii 72 a Armatei ruse, i-a spus unui anchetator că, atunci când se afla în stare de ebrietate, a ordonat trupelor sale să atace un convoi al grupului Wagner. În imaginile asemănătoare cu cele în care apar prizonierii de război, Venevitin a spus că a acționat în acest mod din cauza ”antipatiei sale” față de grupul Wagner și apoi și-a prezentat scuzele.

Săptămâna trecută, Prigojin a acuzat Armata rusă că a încercat să-i arunce în aer membrii grupării paramilitare în timp ce retrăgeau din orașul Bahmut, din estul Ucrainei.

Afaceristul Evgheni Prigojin, poreclit ”bucătarul lui Putin” datorită contractelor pentru servicii de catering încheiate cu Kremlinul, a mai afirmat că efectivele sale au descoperit explozibili, despre care susține că au fost plantați intenționat de oficialii Ministerului rus al Apărării.

De cealaltă parte, oficialii ruși nu au făcut declarații cu privire la filmarea făcută publică de Prigojin. În schimb, două rude apropiate ale lui Venevitin au confirmat pentru The Guardian că bărbatul care apare în clip este comandantul rus.

Prigojin care are disensiuni de mai multe luni cu oficiali militari ruși de rang înalt a anunțat săptămâna trecută că trupele sale s-au retras din Bahmut, după ce a înregistrat pierderi semnificative. Orașul ucrainean ar fi controlat în acest moment de militarii ruși.

Potrivit sursei citate, incidentele produse recent evidențiază problemele cu care se confruntă mașinăria de război a Moscovei. De asemenea, acesta survine pe fondul unei intensificări a luptelor de-a lungul liniilor de front din regiunile Donețk și Zaporojie, ceea ce a generat speculații potrivit cărora Kievul a lansat mult așteptata contraofensivă.

Unii comentatori naționaliști favorabili războiului au precizat că arestarea unui militar rus de rang înalt de către Wagner relevă creșterea influenței lui Prigojin în cercurile de la Kremlin.

"Evgheni Prigojin, ai cărui subordonați au postat un videoclip în care își bat joc de un ofițer superior și de un întreg comandant de brigadă... are voie să facă ce vrea. El este considerat ca fiind din casta cea mai înaltă!" a scris Igor Strelkov, un ofițer de operațiuni speciale rus în rezervă și un blogger militar popular, pe canalul său de Telegram.

Influența lui Prigojin a crescut pe măsură ce trupele sale au capturat treptat orașul Bahmut în ultimele luni, oferind Moscovei prima victorie militară concretă din vara anului 2022.

Săptămâna trecută, Prigojin a fost criticat în termeni duri de doi aliați apropiați ai liderului cecen, Ramzan Kadîrov, care l-au descris ca fiind un ”blogger isteric” care subminează efortul de război al Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE