Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii anunță că au început deja contraofensiva. Mercenarii Wagner se retrag de pe poziţiile din Bahmut

Mercenarii ruși din gruparea Wagner au anunțat că părăsesc Bahmutul după nouă luni de lupte. Comandantul grupării paramilitarea susține că termenul de retragere este 1 iunie. După această dată, spune Evghenii Prigojin, orașul trebuie preluat de armata Rusiei. Între timp, Kievul anunță că a început contraofensiva. Informația a fost confirmată de un consilier al președintelui ucrainean.

Ucraina spune că a început contraofensiva

Potrivit lui Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, contraofensiva ucraineană a început deja.  În anumite sectoare ale frontului trupele ucrainene desfășoară de câteva zile operațiuni de contraofensivă, spune acesta.

Contraofensivă "nu va fi un eveniment unic care va începe la o anumită oră a unei anumite zile cu o tăiere solemnă a panglicii roșii”, arată Podoliak într-o postare pe pagina sa de Twitter. El spune că el spune că există numeroase „acțiuni diferite” care au scopul de a "distruge forțele de ocupație rusești în direcții diferite”.

Mercenarii Wagner se retrag din Bahmut

Pe de altă parte, șeful mercenarilor Wagner anunță că se retrag din Bahmut.

"Ne retragem unităţile din Bahmut. De astăzi, 25 mai, la ora cinci dimineaţa până în 1 iunie, majoritatea unităţilor vor îşi vor restabili bazele în tabere din spate. Predăm poziţiile armatei", a spus el într-un mesaj video difuzat pe Telegram de biroul său de presă.

Prigojin anunţase retragerea mercenarilor pentru refacere şi odihnă încă de sâmbăta trecută, când a susţinut că Wagner a ocupat în întregime Bahmutul.

Şi atunci, şeful mercenarilor ruşi apăruse în uniformă de luptă, însă în faţa unei formaţii de luptători cu drapele ale Rusiei şi ale grupului Wagner. De data aceasta, el se afla lângă un bloc de locuinţe parţial distrus. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE