Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prigojin spune că războiul din Ucraina s-a întors împotriva Rusiei și avertizează cu scenariul Revoluției de la 1917

Proaspăt victorios în bătălia de la Bahmut, șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a avertizat că războiul brutal al Moscovei ar putea arunca Rusia într-o fază similară cu cea a Revoluției din 1917, dacă elita rusă nu se va implica mai direct în conflict.

Într-un lung interviu cu Konstantin Dolgov, un strateg politic și blogger pro-Kremlin, Prigojin, fondatorul și liderul grupului de mercenari Wagner, a afirmat, de asemenea, că războiul s-a întors împotriva conducerii Rusiei. Kremlinul nu a reușit să "demilitarizeze" Ucraina, unul dintre obiectivele declarate ale președintelui Vladimir Putin. De asemenea, el a făcut apel la politici totalitare.

"Ne aflăm într-o situație în care putem pur și simplu să pierdem Rusia", a declarat Prigojin. "Trebuie să introducem legea marțială. Din nefericire...trebuie să anunțăm o nouă mobilizare; trebuie să lucrăm la creșterea producției de muniție", a spus el. "Rusia trebuie să trăiască ca în Coreea de Nord timp de câțiva ani, ca să spunem așa, să închidă granițele...și să muncească din greu", arată The Washington Post, citând interviul.

Scenariul Revoluției de la 1917

Invocând furia publică față de stilul de viață somptuos al oligarhilor ruși, Prigojin a avertizat că locuințele lor ar putea fi asaltate de oameni cu "furci". El a indicat-o pe Ksenia Șoigu, fiica ministrului Apărării Serghei Șoigu, care a fost văzută în vacanță în Dubai cu logodnicul ei, Alexei Stoliarov.

"Copiii elitei își permit o viață publică prosperă și lipsită de griji", a spus Prigojin. "Această divizare s-ar putea sfârși ca în 1917, cu o revoluție - când mai întâi se ridică soldații, iar apoi îi urmează cei dragi lor".

Prigojin, poreclit "bucătarul lui Putin", a câștigat la rândul ei o avere din contracte guvernamentale. Acesta și-a însușit un rol central în războiul din Ucraina, mai întâi prin desfășurarea mercenarilor săi pe linia frontului și mai târziu prin recrutarea masivă din închisori pentru a întări forțele slăbite ale Moscovei.

Prigojin a fost implicat într-o dispută dură cu ministrul rus al Apărării,  Serghei Șoigu și alți comandanți militari ruși, precum Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că refuză să livreze muniție mercenarilor Wagner. De asemenea, el a amenințat în mod repetat că se va retrage din Bahmut.

În interviul acordat lui Dolgov, Prigojin a formulat și critici vehemente la adresa războiului, pe care Kremlinul îl numește "operațiune militară specială". În loc de demilitarizare, a spus el, invazia a transformat "armata Ucrainei într-una dintre cele mai puternice din lume" și pe ucraineni într-o "națiune cunoscută de întreaga lume".

"Dacă la începutul operațiunii speciale aveau, la figurat vorbind, 500 de tancuri, acum au 5.000", a spus el. "Dacă aveau 20.000 de luptători care știau cum să lupte, acum au 400.000. Cum i-am 'demilitarizat'?", a spus Prigojin.

În această săptămână șeful Wagner a declarat din nou că luptătorii săi vor părăsi orașul Bahmut, posibil cu scopul de a preda responsabilitatea apărării orașului pe umerii lui Șoigu.

Prigojin a mai spus că elita rusă trebuie să se implice mai mult în război. "Sfatul meu pentru elitele rusești - luați-vă băieții, trimiteți-i la război, iar când veți merge la înmormântare, când veți începe să-i îngropați, oamenii vor spune că acum totul este corect", a declarat Prigojin în interviu.

Declarațiile lui șefului Wagner subminează deseori linia oficială a Moscovei și aproape sigur ar duce la o pedeapsă aspră pentru oricine altcineva. Țara a scos în afara legii criticile la adresa armatei și mulți cetățeni au fost urmăriți penal.

În timp ce oficialii militari ruși obișnuiți țin sub tăcere numărul victimelor din Ucraina, Prigojin a declarat că 20.000 de luptători Wagner au murit în bătălia pentru Bahmut. Cifra vehiculată de Prigojin este probabil mai mică decât numărul real de victime. Experții militari consideră că numărul mare de morți din rândul mercenarilor Wagner se datorează tacticilor brutale ale comandanților săi, axate pe asalturi directe din partea unor unități slab pregătite și amenințări cu moartea pentru soldații care îndrăznesc să se retragă.

Scenariul optimist pentru Rusia

În interviul său, Prigojin a declarat că există un "scenariu optimist" pentru desfășurarea războiului: Sprijinul occidental pentru Ucraina se epuizează, iar China intermediază un acord de pace, permițând Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene ocupate.

"Nu am prea multă încredere în scenariul optimist", a spus el, adăugând că, în schimb, Ucraina ar putea reuși parțial o contraofensivă, împingând trupele rusești mai aproape de granițele care existau înainte de începerea ostilităților în 2014. Acestea ar putea, de asemenea, să atace Crimeea și să continue să preseze în est, înarmate cu mai multe arme occidentale, a spus el.

"Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi bun pentru noi", a spus Prigojin. "Așa că trebuie să ne pregătim pentru un război dificil".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE