Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luptătorii anti-Kremlin extind războiul pe teritoriul Rusiei. Care sunt obiectivele atacurilor transfrontaliere

Luptători anti-Kremlin, aliați cu Ucraina, au asaltat zilele acestea teritoriul Rusiei. Au fost raportate explozii la o fabrică de apărare și lupte la un punct de trecere a frontierei ruso - ucrainene. Ministerul rus al Apărării a declarat ulterior că a respins atacurile din regiunea Belgorod și că zeci de "sabotori" au fost uciși. Afirmația nu a putut fi verificată independent, iar persoanele care îi reprezintă pe luptătorii anti-Kremlin au susținut că atacurile continuă, potrivit New York Times.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, i-a descris pe atacatori drept "militanți ucraineni", a căror violență justifică războiul Moscovei împotriva vecinului său. "Acest lucru confirmă încă o dată că militanții ucraineni își continuă activitățile împotriva țării noastre", a spus Peskov. În Briansk, o regiune de frontieră situată la nord, un depozit al unei fabrici militare din apropierea orașului Dyatkovo a luat foc marți, potrivit presei locale.

Ucraina a negat orice implicare directă în incursiuni, considerând atacurile de la graniță drept un semn al diviziunii interne din Rusia. Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, i-a descris pe luptători ca fiind "patrioți ruși" care se revoltă împotriva guvernului președintelui Vladimir Putin.

Un grup numit Legiunea Rusiei Libere, format din ruși care luptă de partea Ucrainei, a revendicat responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul rusesc. Unitatea de voluntari operează sub umbrela Legiunii Internaționale din Ucraina, forțe supravegheate de ofițeri ucraineni.

Obiectivele incursiunilor

Ilia Ponomarev, un fost membru în exil al Parlamentului rus care s-a descris ca fiind reprezentantul politic al Legiunii, a declarat marți că incursiunile au avut ca scop destabilizarea guvernului rus și relocarea forțelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

"Credem că acum trebuie să se răzgândească (Vladimir Putin) și să desfășoare mai multe forțe de-a lungul întregii granițe ucrainene", a spus Ponomarev. El a adăugat că grupul a capturat aproximativ o duzină de polițiști de frontieră ruși, o afirmație care nu a putut fi verificată.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE