Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Care sunt principalele grupări rusești care luptă alături de militarii ucraineni împotriva lui Putin

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Atacurile asupra regiunii ruse Belgorod, care au fost revendicate de două grupări armate rusești anti-Kremlin, au evidențiat rolul voluntarilor ruși care luptă alături de Armata ucraineană pentru a respinge invazia ordonată de președintele Vladimir Putin.

Agenția de presă EFE a relatat despre principalele grupări armate de voluntari ruși și de alte etnii din fostul spațiu al Uniunii Sovietice care luptă de partea Kievului, notează Agerpres.

Corpul Voluntarilor Ruşi

Corpul Voluntarilor Ruşi este o grupare paramilitară înființată în august 2022 de către rusul Denis Nikitin. Este formată din ultranaţionalişti, iar cei mai mulți dintre ei au luptat din anul 2014 în cadrul batalionului ucrainean Azov.

Principiul după care se ghidează organizația este intoleranţa faţă de orice fel de colaborare cu moştenitorii regimului sovietic, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin.

Corpul Voluntarilor Ruşi consideră că liderul de la Kremlin urmăreşte ”anihilarea ruşilor ca etnie”.

Aceștia susțin că sunt moştenitorii mişcării emigranţilor ruşi "Ideea Albă", fondată în anii 1930 de către emigrantul Victor Larionov, un duşman înverşunat al Guvernului bolşevic.

În 2022, Corpul Voluntarilor Ruşi a participat la lupte în regiunile ucrainene Zaporojie şi Doneţk. Cu toate acestea, aceștia au devenit cunoscuți după două atacuri în regiunea rusă Briansk, în martie şi aprilie 2023. Recent, membrii acestei grupări au cecuerit mai multe localități din regiunea rusă Belgorod.

Legiunea Libertate pentru Rusia

Legiunea Libertate pentru Rusia a fost formată în martie 2022, la scurt timp după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Gruparea este alcătuită din dezertori din forţele armate ruse, precum şi cu emigranţi ruşi şi belaruşi fără experienţă militară.

Formaţiune are ca scop ”respingerea agresiunii ruse în Ucraina şi răsturnarea regimului lui Vladimir Putin". Dispune de două batalioane şi a fost implicată atât în lupte în estul ţării, cât şi în acte de sabotaj pe teritoriul rusesc.

Printre membrii săi se numără fostul vicepreşedinte al băncii ruseşti Gazprombank, Igor Volobuiev, de origine ucraineană, care s-a alăturat formaţiunii în iunie 2022, după ce a părăsit Rusia.

Împreună cu Corpul Voluntarilor Ruşi, legiunea a participat la raidul din 22 mai în regiunea Belgorod, arată sursa citată.

Armata Naţională Republicană, responsabilă pentru atacul în care a murit fiica ideologului Aleksandr Dughin

Potrivit EFE, Armata Naţională Republicană (NRA, acronim în rusă), un nume inspirat după IRA irlandeză, şi-a câştigat faima în primele luni ale războiului din Ucraina prin mai multe atacuri asupra birourilor de recrutare din diferite regiuni ale Rusiei.

Fostul deputat rus Ilia Ponomariov, exilat în Ucraina, a afirmat că NRA a comis în august 2022 atentatul cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unuia dintre ideologii ultranaţionalismului rus, Aleksandr Dughin, care era ţinta atacului.

De asemenea, în aprilie 2023, i-a fost atribuită uciderea cunoscutului blogger militar rus Vladlen Tatarski, într-un restaurant din Sankt Petersburg, după ce o statuetă cu un dispozitiv exploziv în interior a explodat.

Batalionul Djohar Dudaev

Crearea sa este inspirată după primul preşedinte cecen, Djohar Dudaev, care a fost asasinat de Rusia în 1996. Acest corp a fost creat în 2014 de minoritatea cecenă exilată în Danemarca.

Membrii săi au luptat în Donbas (2014-2015) şi, de la începutul intervenţiei militare ruseşti, au participat la apărarea Kievului, la eliberarea Harkovului (2022) şi la bătălia de la Bahmut (2023).

Regimentul Kastus Kalinouski -

Kalinouski a fost un revoluţionar belarus care a condus Insurecţia poloneză din 1863 împotriva Imperiului Rus.

Regimentul a fost format anul trecut de voluntari belaruşi pentru a învinge invadatorul rus şi apoi pentru a elibera Belarusul de sub jugul lui Aleksandr Lukaşenko. Ei au luptat la Kiev, la Lisiceansk şi, mai recent, în Donbas.

Legiunea Naţională a Georgiei -

Formată din georgieni, această legiune a luptat în Donbas în 2014, iar doi ani mai târziu a fost integrată în armata ucraineană.

Începând de anul trecut, au participat la bătălii majore în Ucraina, de la Hostomel la Irpin, Izium, Mariupol şi Bahmut.

În urmă cu un an, a fost acuzată de presa occidentală că a executat prizonieri de război ruşi.

Distribuie

Taguri