Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Rusia evacuează civili dintr-o zonă de la granița cu Ucraina. Atacul din Belgorod, revendicat de o grupare anti-Kremlin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre o incursiune în curs de desfăşurare pe teritoriul rus a unor "sabotori" veniţi din Ucraina, un atac menit să "distragă atenţia" de la cucerirea oraşului Bahmut, revendicată de Moscova, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat luni de AFP, potrivit Agerpres.

23/05/2023 , 16:46

Atacul asupra orașului Belgorod, revendicat de Legiunea ”Libertate pentru Rusia”

Legiunea ”Libertate pentru Rusia”, o grupare care se opune regimului de la Kremlin, a revendicat atacul asupra orașului rus Belgorod, situat la aproape 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina. Membrii grupării au precizat că s-au infiltrat pe teritoriul Rusiei întrucât pretind că ”s-au întors acasă”, după cum au anunțat printr-un clip publicat pe rețeaua Telegram, potrivit Euronews.com.

Moscova a anunțat luni că militarii ruși luptă împotriva unui grup ucrainean de ”sabotori" care s-a infiltrat pe teritoriul Rusiei. În schimb, Kievul a insistat că Armata ucraineană duce lupte pentru a prelua controlul asupra orașului Bakhmut din estul țării.

Anunțul privind incursiunea a fost făcut, după ce Kievul a precizat că forțele ruse au bombardat orașul Dnipro din estul Ucrainei cu rachete și drone.

De asemenea, oficialii de la Kremlin au menționat că președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la incursiunea transfrontalieră, adăugând că Moscova consideră că atacul a fost comis pentru a "distrage atenția" de la situația din Bahmut.

La rândul său, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care a fost ținta unor atacuri încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat că trupele și membrii serviciului de securitate luptă împotriva unui grup de "sabotaj" care a trecut frontiera din Ucraina.

Gladkov a mai spus că trupele și membrii serviciului de securitate FSB ”iau măsurile necesare pentru a elimina inamicul”.

Potrivit Euronews.com, membri ai Legiunii ”Libertate pentru Rusia” au revendicat responsabilitatea pentru atac.

Într-o clip video distribuit pe un canal al rețelei Telegram care ar aparține grupului, un purtător de cuvânt camuflat, înconjurat de bărbați înarmați în uniforme, a spus: "Rusia va fi liberă!"

Canalul Telegram al grupului a declarat că două sate din regiunea Belgorod au fost atacate.

Kievul a negat orice implicare.

22/05/2023 , 20:49

Rusia evacuează civili dintr-o zonă de la granița cu Ucraina

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, scena unei incursiuni armate în curs de desfăşurare a unui grup venit din Ucraina, a declarat luni că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Am mers din uşă în uşă (...). O mare parte a populaţiei a părăsit teritoriul afectat, îi ajutăm cu mijloacele noastre de transport pe cei care nu au unul", a precizat guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram, înainte de a adăuga că speră că "militarii noştri îşi vor finaliza misiunea în curând şi vor elimina inamicul".

Rusia a plasat luni regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina şi este scena unei incursiuni armate a unor "sabotori", sub "regimul legal al unei zone de operaţiuni antiteroriste", anunţase mai devreme Gladkov.

Acest regim, decis de serviciile de securitate (FSB), acordă puteri speciale forţelor de ordine şi forţelor armate, potrivit unui comunicat emis de guvernator.

Știrea inițială

"Ministerul Apărării, FSB şi gărzile de frontieră l-au informat pe preşedinte (...), se acţionează pentru a elimina acest grup de sabotaj de pe teritoriul rus", a declarat Dmitri Peskov pentru agenţiile ruse.

Potrivit oficialului de la Kremlin, Ucraina a lansat acest atac asupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu teritoriul ucrainean, pentru a "distrage atenţia" de la situaţia din Bahmut, epicentrul luptelor ruso-ucrainene de luni de zile şi oraş pe care Moscova a afirmat că l-a cucerit în acest weekend.

"Înţelegem pe deplin că scopul acestui act de sabotaj este de a distrage atenţia de la Bahmut, pentru a minimiza efectul pierderii oraşului de către partea ucraineană", a declarat el.

Bătălia pentru Bahmut

În schimb, Kievul afirmă că mai controlează câteva obiective din Bahmut, dar mai ales că atacă flancurile ruseşti din suburbii, pentru a încercui forţele Moscovei în oraş.

Kievul a declarat de asemenea luni că nu are "nimic de-a face" cu incursiunea unor combatanţi în Rusia, într-o regiune de frontieră cu Ucraina, un nou incident pe teritoriul rus atribuit de Moscova Ucrainei, adaugă France Presse.

"Ucraina urmăreşte cu interes evenimentele din regiunea rusă Belgorod şi studiază situaţia, dar nu are nimic de-a face cu acest lucru", a susţinut, pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene.

Regim "antiterorist" în regiunea de graniță cu Ucraina

Rusia a plasat luni regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina şi este scena unei incursiuni armate a unor "sabotori", sub "regimul legal al unei zone de operaţiuni antiteroriste", a anunţat luni guvernatorul Viaceslav Gladkov, potrivit Agerpres.

Acest regim, decis de serviciile de securitate (FSB), acordă puteri speciale forţelor de ordine şi forţelor armate, potrivit unui comunicat emis de guvernator.

Astfel, permite evacuarea civililor din zonele afectate, un control sporit al telecomunicaţiilor, intervenţii facilitate ale forţelor "antiteroriste" şi controale întărite ale identităţii persoanelor şi vehiculelor.

Autorităţile "fac apel la cetăţeni să fie vigilenţi, să urmeze îndemnurile reprezentanţilor forţelor de ordine şi să nu interfereze cu acţiunile forţelor de ordine", se arată în comunicat.

Acest regim "antiterorist" a fost în vigoare timp de ani de zile în Caucazul rusesc, în special în Cecenia, unde Rusia a luptat împotriva unei rebeliuni pentru independenţă care s-a transformat ulterior într-o forţă armată jihadistă.

Este pentru prima dată când o regiune rusă este plasată sub acest regim din cauza ofensivei ruse în Ucraina, lansată de Vladimir Putin la 24 februarie 2022.

Cel puţin şase persoane au fost rănite luni în bombardamente în regiunea rusă Belgorod, unde are loc o incursiune a unor combatanţi veniţi din Ucraina, a anunţat guvernatorul regional pe contul său de Telegram.

Potrivit lui Viaceslav Gladkov, doi oameni au fost răniţi în bombardamentul din satul Glotovo, alţi trei în districtul Graivoron, iar ultimul în satul Zamostie. Toate aceste localităţi sunt situate în apropierea frontierei ucrainene şi în zona în care are loc incursiunea luptătorilor, conform autorităţilor ruse.

Atacul a fost revendicat pe un canal de Telegram care pretinde că aparţine "Legiunii Libertate pentru Rusia", un grup de ruşi care luptă de partea ucraineană, care a susţinut deja că se află în spatele unor incursiuni anterioare în aceeaşi regiune. Rusia a clasificat organizaţia drept "teroristă".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE