Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătălia de la Bahmut: Forțele ucrainene pregătesc o "încercuire tactică" a orașului

Forțele ucrainene din Bahmut au fost reduse la câteva puncte de rezistență. Orașul are o importanță strategică limitată, dar în ultimele luni de zile a devenit punctul central de pe frontul din Ucraina din cauza numărului mare de victime. Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner a spus la sfârșitul săptămânii că forțele sale au cucerit complet Bahmutul. Acum, ucrainenii par a pregăti o contraofensivă, cu scopul de a încercui orașul.

O "încercuire tactică" a orașului

"Sunt în tranșee. Ne-am fortificat pe pozițiile" pe care Rusia le deținea cândva, a scris Iurii, un soldat din Brigada a 5-a de asalt al Armatei ucrainene, într-un mesaj text de pe o poziție situată la sud de Bahmut, potrivit The Washington Post. "În jurul nostru sunt o mulțime de ruși morți", a spus el.

Oleksandr Sirski, comandantul militar din estul Ucrainei, care a făcut duminică o vizită surpriză pe linia frontului, a recunoscut că Ucraina controlează doar o "mică parte" din Bahmut, dar a declarat că noul obiectiv este acela de a încercui orașul. El a numit această manevră o "încercuire tactică", reluând o declarație postată pe Telegram de către ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar.

Orașul, situat în nord-estul regiunii Donețk, a fost locuit de aproximativ 70.000 de persoane înainte ca Rusia să invadeze Ucraina anul trecut. De atunci orașul a fost decimat în mod sistematic de către mercenarii din Grupul Wagner, alcătuit în mare parte din prizonieri ruși eliberați. Pierderile suferite însă de tabăra rusă au fost uriașe.

Ucraina pregătește în prezent o contraofensivă mult așteptată, în care speră să penetreze apărarea rusă de pe linia frontului. Președintele Biden a declarat duminică, la Hiroshima, că Rusia a suferit peste 100.000 de pierderi în Bahmut, o cifră uriașă, dacă este exactă. Totodată, Rusia ar putea avea dificultăți serioase în a menține controlul asupra orașului dacă Prigojin își va retrage într-adevăr mercenarii din Bahmut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE