Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski: Președintele nu a confirmat pierderea orașului Bahmut

Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară, la câteva ore după anunțul făcut de șeful Wagner, potrivit Agerpres.

Presa străină a scris că președintele ucrainean pare să confirme pierderea orașului Bahmut, într-un interviu, însă purtătorul său de cuvânt a Zelenski că președintele nu a spus așa ceva.

UPDATE: Purtător de cuvânt: Zelenski nu a confirmat pierderea orașului
Preşedintele ucrainean, despre care presa internaţională a scris că a părut să confirme pierderea Bahmut la summitul G7 de la Hiroshima, a retractat duminică prin purtătorul său de cuvânt, scrie Agerpres.

"Întrebarea jurnalistului: ruşii susţin că au cucerit Bahmut", a scris Serhii Nikiforov pe Facebook. "Răspunsul preşedintelui: Cred că nu".

"În acest mod, preşedintele a negat cucerirea Bahmut", a adăugat Nikiforov în ucraineană.

UPDATE: Zelenski pare să confirme pierderea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să confirme duminică pierderea oraşului Bahmut în faţa trupelor ruse, când a fost întrebat înaintea unei întâlniri cu Joe Biden dacă localitatea se mai află sub controlul Kievului, relatează Reuters şi AFP.

"Cred că nu", a afirmat preşedintele ucrainean. "Astăzi, Bahmut nu este decât în inimile noastre. Este o tragedie. Nu mai este nimic în acest loc", a adăugat el.

Știrea inițială:

"În urma acţiunilor ofensive ale unităţilor de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei din unitatea +Sud+, eliberarea oraşului Artemivsk este completă", a afirmat ministerul rus al apărării, folosind numele sovietic al localităţii Bahmut.

Ucraina: "Situaţia (este) critică"

Viceministrul ucrainean al apărării Ganna Maliar afirmase mai devreme pe Telegram că apărătorii ucraineni controlează în continuare "anumite instalaţii industriale şi infrastructuri", precum şi clădiri de apartamente, deşi "situaţia (este) critică".

Preşedintele rus, Vladimir Putin a felicitat grupul Wagner şi armata pentru "finalizarea operaţiunii (care a făcut posibilă) eliberarea oraşului Artemivsk", potrivit unui comunicat al Kremlinului preluat de către agenţiile ruse de presă, printre care TASS.

"Şeful statului a felicitat grupurile de asalt ale Wagner, precum şi membrii unităţilor Forţelor Armate Ruse care le-au furnizat sprijinul necesar şi acoperire pe flancuri, pentru încheierea operaţiunii de eliberare a Artiomovks. Toţi cei care s-a distins vor fi premiaţi de stat", se mai menţionează în comunicat.

Dacă va fi confirmată, capturarea oraşului Bahmut ar permite Rusiei să afişeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare. Ar interveni, de asemenea, înaintea unei contraofensive de amploare pe care Kievul spune că o pregăteşte de luni de zile.

Prigojin a anunțat victoria în Bahmut

Anunțul Moscovei vine după ce liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, revendicase cu câteva ore mai devreme capturarea oraşului.

El a care a fost contrazis de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhi Cervatîi, care a fost categoric: "Nu este adevărat. Unităţile noastre luptă la Bahmut".

Prigojin a apărut într-o înregistrare video, purtând uniformă de luptă, în faţa unei formaţii de luptători cu steaguri ruseşti şi ale Wagner, şi a declarat, pe fundalul sonor al unor explozii îndepărtate, că "astăzi la orele 12, Bahmutul a fost cucerit în întregime" şi că "am cucerit întreg oraşul, casă cu casă".

El a adăugat că mercenarii din subordinea sa urmează să se retragă de pe poziţiile de la Bahmut joia viitoare, pentru refacere şi odihnă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE