Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul lui Zelenski pentru Occident: „Dacă ruşii cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro că dacă militarii ruși cuceresc Bahmut, un oraș din estul țării unde de peste șase luni se duc lupte sângeroase, ar avea un „avantaj” și ar vrea să „meargă mai departe”.

Liderul de la Kiev a amintit că forțele ruse au distrus orașul Bahmut „cu artileria lor”, dar, chiar și în acest condiții, „vor dori să meargă mai departe”.

„Din punct de vedere strategic, Bahmut nu are prea mare importanţă pentru că ruşii au distrus complet oraşul cu artileria lor. Dar dacă ei cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe. Asta le va oferi un avantaj", a spus Volodimir Zelenski, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.

Președintele ucrainean a mai precizat: „întrebarea este ce se întâmplă după Bahmut?”.

„Trebuie să rezistăm pentru a primi arme”, a adăugat Zelenski.

Cât de importantă este bătălia pentru Bahmut

Cu o populație de aproape 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă, orașul Bahmut a devenit unul dintre punctele unde trupele ucrainene și cele ruse cu lupte devastatoare încă din vară. Orașul a fost distrus aproape în întregime, iar cele câteva mii de persoane care au mai rămas în zonă supraviețuiesc ascunse în pivnițe.

Bătălia pentru Bahmut a căpătat o dimensiune simbolică, în special deoarece acolo luptă mercenarii grupului privat rus Wagner. Șeful lor, Evgheni Prigojin, ar vrea să ofere o victorie Rusiei, care a fost nevoită să se retragă în toamna anului trecut după contraofensiva ucraineană.

În ultimele săptămâni, trupele ruse au câștigat teren, iar la sfârșitul lunii ianuarie au capturat Soledar, un oraş de lângă Bahmut, unde se duc lupte de mai multe luni.

Potrivit AFP, cucerirea oraşului Bahmut ar deschide drumul şi spre Kramatorsk, o localitate industrială importantă din regiunea Doneţk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE