Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, după vizita în Franța: „Cred că Macron s-a schimbat'”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri faptul că omologul său francez Emmanuel Macron, acuzat uneori că nu este în fruntea sprijinului pentru Ucraina, "s-a schimbat" şi a apreciat că încrederea este "reală astăzi", potrivit unui interviu publicat de cotidianul francez Le Figaro, relatează Agerpres.

"Cred că s-a schimbat. Şi s-a schimbat cu adevărat de data aceasta", a declarat Zelenski. "La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal", a adăugat preşedintele ucrainean, aşteptat miercuri seara la Paris, după o vizită la Londra.

"Am avut multe discuţii cu Franţa, Germania şi alte ţări. Cred că încrederea este reală astăzi", a subliniat preşedintele ucrainean, care joi se va afla la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene.

Preşedintele francez a fost criticat în Ucraina şi ţările est-europene pentru că a afirmat în mod repetat că "Rusia nu trebuie umilită" şi pentru ca a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin de zeci de ori de la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an. Parisul a fost, de asemenea, acuzat că trenează livrările de arme către Ucraina.

Volodimir Zelenski, primit miercuri seara la Paris de Emmanuel Macron

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va sosi miercuri seară la Paris, unde se va întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron, a transmis Palatul Elysee agenţiei France Presse, confirmând o informaţie difuzată anterior de postul BFMTV şi de radioul public francez France Info.

Potrivit televiziunii publice germane ARD, citată de AFP, cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa de asemenea miercuri seară la Paris pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean.

Cei trei lideri vor avea o întrevedere comună în cadrul unui dineu care se va desfăşura la Palatul Elysee.

Zelenski se află în prezent la Londra, iar joi este aşteptat la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Scholz a confirmat între timp pentru AFP participarea acestuia la dineul parizian. "Plecăm astăzi la Paris, pentru întâlnirea cu Zelenski şi Macron. De acolo ne vom continua călătoria către Bruxelles", a spus purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE