Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham: „E o mare onoare”

UPDATE: Regele Charles l-a primit în audiență pe Volodimir Zelenski. Monarhul i-a spus președintelui ucrainean că este încântat de sosirea lui în Marea Britanie și i-a urat bun-venit.

Președintele a răspuns că este o mare onoare să fie aici, adăugând că îi mulțumește Regelui că și-a făcut timp pentru el.

„Cu toții ne-am făcut griji pentru voi și ne-am gândit la țara ta de atât de mult timp”, a declarat Regele Charles.

UPDATE:Volodimir Zelenski a rostit un discurs memorabil în faţa celor două camere ale Parlamentului britanic care a conţinut un motto greu de uitat, care ar fi fost ideea însuşi preşedintelui ucrainean: „În Marea Britanie, Regele este pilot al forţelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forţelor aeriene este un Rege”, relatează „The Guardian”.

El a vrut să sublinieze importanţa puterii aeriene în lupta pentru supravieţuire a Ucrainei împotriva Rusiei şi să pledeze convingător în faţa Occidentului pentru a-i oferi avioane de luptă.

„A fost ideea preşedintelui”, a declarat o sursă pentru „The Guardian”.

Zelenski are o echipă care îi redactează discursurile, din care fac parte foşti jurnalişti şi scenarişti care au lucrat la emisiunea sa de succes, "Servitorul poporului". Înainte de a câştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina, în 2019, el a fost actor de comedie.

UPDATE Palatul Buckingham a anunțat că Volodimir Zelenski se va întâlni cu Regele Charles în timpul vizitei din Marea Britanie.

Știre inițială

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita Marea Britanie, pentru prima oară de la invazia Rusiei. Liderul de la Kiev se va întâlni cu premierul Rishi Sunak și se va adresa Parlamentului de la Londra.

Președintele Zelenski va vizita și trupele ucrainene care se antrenează în Marea Britanie. De altfel, premierul britanic, Rishi Sunak, este așteptat să anunțe oficial prelungirea programului de pregătire a piloților ucraineni și a soldaților din forțele maritime, dar și livrarea de noi echipamente militare.

El a declarat că Marea Britanie a asigurat antrenament pentru militarii ucraineni încă din 2014, anul anexării ilegale a Peninsulei Crimeea, și va continua să sprijine Ucraina. Sunak a vizitat și el capitala Ucrainei la puțin timp de la instalarea în funcție, la sfârșitul anului trecut, Regatul Unit fiind unul dintre ce mai mari suporteri ai Ucrainei, indiferent de schimbările politice de la Londra.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea participa la summit-ul de la Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un „viitor summit” al Celor 27 , a anunţat luni Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel, fără a da alte detalii, în timp ce mai multe surse anunţă posibila sosire a liderului ucrainean joi la Bruxelles.

Charles Michel „l-a invitat pe Volodimir Zelenski să participe personal la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nu vor fi dezvăluite informaţii suplimentare”, a indicat pe Twitter Barend Leyts.

Cu toate acestea, mai multe surse europene au indicat o posibilă vizită a preşedintelui Zelenski la Bruxelles, joi, cu ocazia unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima vizită a preşedintelui ucrainean în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva ţării sale, la 24 februarie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE