Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, încurajat de Joe Biden. SUA oferă Ucrainei un nou ajutor militar, care include și sistemul de apărare antiaeriană Patriot

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut discuții, miercuri, cu președintele american Joe Biden și se va adresa Congresului SUA. Este prima călătorie a lui Zelenski în străinătate, de la invazia Rusiei.

22/12/2022 , 00:01

Nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,85 miliarde de dolari

La începutul conferinței de presă, Joe Biden a spus că este onorat să-l primească din nou pe omologul său ucrainean la Casa Albă. Președintele SUA a declarat că au fost în contact strâns de când a început războiul.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că întâlnirea are loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin „își intensifică atacurile brutale” asupra Ucrainei și că este groaznic ceea ce face.

Joe Biden a subliniat necesitatea ca SUA și Ucraina să continue să rămână împreună în 2023. Au trecut 300 de zile de când Rusia a invadat, a adăugat Biden, spunând că este important ca lumea să continue să audă de la Zelenski.

Biden a mai declarat că „americanii din toate categoriile sociale” –atât democrații, cât și republicanii „înțeleg că lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai mare”.

„Astăzi, anunț următoarea tranșă a ajutorului nostru de securitate în Ucraina”, a spus liderul de la Casa Albă.

Pachetul de 1,85 miliarde de dolari „include atât transferuri directe de echipamente către Ucraina, cât și contracte de furnizare de muniție de care va avea nevoie Ucraina în lunile următoare pentru artileria, tancurile și lansatoarele de rachete.

„În mod critic, pe lângă aceste noi capabilități, cum ar fi munițiile aeriene de precizie, pachetul va include o baterie de rachete Patriot... pe care o vom livra forțelor ucrainene să o opereze, ca parte a efortului în curs de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei”, a precizat președintele Statelor Unite.

Odată cu livrarea sistemului de rachete Patriot, se face un „pas foarte important pentru a crea spațiu aerian securizat deasupra Ucrainei”, a subliniat Joe Biden.

Președintele american și-a terminat discursul mulțumindu-i lui Zelenski pentru că a fost la Casa Albă. El a adaugat că SUA vor continua „să fie alături de Ucraina cât timp va fi nevoie".

21/12/2022 , 21:58

Medalia unui ofițer ucrainean, oferită liderului de la Casa Albă

Volodimir Zelenski i-a adus lui Joe Biden medalia unui ofițer ucrainean, care a ținut neapărat ca aceasta să ajungă la liderul de la Casa Albă. Militarul se numește Pavlov și „este foarte curajos”, a mai spus președintele ucrainean.

„Nemeritată de mine, dar apreciez foarte mult”, a replicat, la primirea medaliei, Joe Biden, care a dorit să știe dacă poate legătura cu Pavlov.

Președintele Statelor Unite a ținut să promită, de față cu presa, că Statele Unite vor oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, așa cum anunțase anterior secretarul de Stat, Antony Blinken. Joe Biden a mai spus că este „o onoare” pentru SUA să fie alături de Zelenski și de Ucraina în acest „război brutal” declanșat, pe 24 februarie, la ordinul președintelui rus, Vladimir Putin.

La rândul său, președintele Ucrainei a ținut să multumească președintelui SUA, membrilor Congresului și americanilor de rând pentru susținerea oferită țării sale.

21/12/2022 , 21:12

Sisteme Patriot pentru Ucraina

SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane.

„Tranşa de ajutor de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane la o altitudine net superioară celei la îndemâna sistemelor de apărare care au fost furnizate până acum”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

Știrea inițială

Președintele ucrainean va vorbi cu Joe Biden și cu principalii consilieri în domeniul securității naționale la Casa Albă. Zelenski va participa la o conferință de presă comună cu Biden și apoi va merge la Capitoliu pentru a se adresa unei sesiuni comune a Senatului și Camerei Reprezentanților din SUA.

Secretarul de presă al Casei Albe a declarat că Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a sublinia angajamentul de durată al Statelor Unite față de Ucraina.

Înainte de a pleca în SUA, Zelenski a ținut un minut de reculegere pentru trupele ucrainene căzute la datorie, în timp ce a vizitat orașul Bahmut, care se află în centrul unora dintre cele mai intense atacuri rusești, de la începutul războiului. Președintele a salutat curajul și reziliența de care au dat dovadă oamenii din zonă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Este o onoare pentru mine. Vreau să vă ajut cât mai mult posibil. Să știți că inspirați întreaga noastră societate. Să știți că nu este vorba doar de Bahmut. Orașul este un simbol, Cetatea Bahmut. Nu vrem că steagurile rusești să rămână pe ruinele cetăților. Așadar, vă mulțumesc. Fiți puternici și protejați această fortăreață”.

Zelenski a confirmat, de asemenea, că a vizitat și alte localități din regiunea Donețk, inclusiv Sloviansk și Kramatorsk. El a mai spus că forțele ucrainene vor depune toate eforturile pentru a câștiga războiul.

Nancy Pelosi a declarat că miercuri seară va avea loc o sesiune a Congresului

Marţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că miercuri seară va avea loc o sesiune a Congresului „cu un accent foarte special asupra democraţiei”. Această declaraţie, făcută într-o scrisoare, nu a furnizat detalii despre subiectul sesiunii. Biroul ei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la informaţiile privind o vizită la Washington a preşedintelui Zelenski.

Reprezentanta Marcy Kaptur, co-preşedintă a Grupului de prietenie pentru Ucraina din Congresul american, a declarat pentru CBS News că sunt în desfăşurare eforturi pentru a-l aduce pe Volodimir Zelenski miercuri la Capitoliu şi pentru ca acesta să se adreseze Congresului.

„Am fi foarte onoraţi să-l avem în vizită. Sunt uimită că o poate face, având în vedere situaţia. Ar fi un cadou grozav să-l avem la Capitoliu. Înţelegem personal dacă, în ultimul moment, nu poate ajunge”, a spus Kaptur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE