Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu Joe Biden. „Ucraina vrea să obţină pacea”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu omologul său american Joe Biden, căruia i-a cerut ajutorul pentru a proteja populația civilă a Ucrainei și infrastructura critică a țării.

Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Biden„pentru un pachet de ajutor pentru apărare anunțat vinerea trecută, precum şi pentru susținerea consistentă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pentru leadership în consolidarea eforturilor internaţionale de contracarare a agresiunii ruse”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale ucrainene.

Liderul de la Kiev a subliniat că țara sa vrea să obțină pacea și, în acest sens, a prezentat un plan în 10 pași pentru a opri războiul.

„Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina vrea să obţină pacea şi a atras atenţia asupra importanţei consolidării eforturilor internaţionale pentru îndeplinirea acestui obiectiv. În acest scop, în timpul summitului G20, preşedintele Ucrainei a prezentat planul pentru pace, care prevede 10 paşi de importanţă critică, a căror implementare va face posibilă oprirea războiului. Zelenski a subliniat viziunea părţii ucrainene cu privire la continuarea lucrărilor în această direcţie importantă şi a prezentat iniţiativa unui Summit Global pentru Pace”, notează sursa citată.

Zelenski, despre ajutorul oferit de SUA. „Ajută nu numai la succesul pe câmpul de luptă, ci şi la menţinerea stabilităţii economie”

De asemenea, Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul financiar și pentru apărarea oferită de SUA Ucrainei.

„Ajută nu numai la succesul pe câmpul de luptă, ci şi la menţinerea stabilităţii economiei naţiunii noastre. Şeful statului a informat despre consecinţele terorii rachetelor ruseşti, care au dus la distrugerea a aproximativ 50% din infrastructura energetică ucraineană. În acest sens, Volodimir Zelenski a lăudat ajutorul alocat de Statele Unite pentru reconstrucţia sistemului energetic al Ucrainei. El şi-a exprimat speranţa aprofundării cooperării în acest domeniu”, a mai precizat Președinția ucraineană.

De asemenea, Volodimir Zelenski a subliniat importanța unei apărări aeriene capabile și i-a cerut președintelui Biden „să facă tot ce se poate pentru a ajuta la protejarea populaţiei civile a Ucrainei şi a infrastructurii critice”.

„Acest lucru este deosebit de important acum, când perioada de iarnă a început în Ucraina”, a mai transmis liderul ucrainean.

Preşedintele Ucrainei i-a mulţumit liderului SUA pentru că şi-a confirmat disponibilitatea de a sprijini Ucraina atâta timp cât este necesar, precum şi pentru angajamentul clar şi consecvent al Statelor Unite faţă de principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului ucrainean în cadrul graniţelor recunoscute la nivel internaţional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE