Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU. Un simplu test de sânge ar putea depista 14 tipuri diferite de cancere în formă incipientă

Cancerul este o boală necruțătoare, care generează aproape unul din șase decese în întreaga lume. Cel mai eficient mod de a trata este detectarea precoce, iar testele de sânge noi, inovatoare, oferă speranță în acest sens.

Cercetătorii din Suedia au dezvoltat un test simplu, non-invaziv despre care spun că poate detecta cu acuratețe 14 tipuri diferite de cancere în stadiul I.

Ei au folosit învățarea automată pentru a urmări nivelurile de glicozaminoglicani – un tip de zahăr care este o parte importantă a metabolismului nostru – ca biomarkeri pentru a detecta cancerul în probele de sânge și urină a 1.260 de voluntari.

În studiul lor, publicat în revista științifică PNAS , autorii au spus că metoda lor ar putea detecta cancerul în stadiul I cu o sensibilitate de până la 62%.

Specificitatea testului - proporția de probe adevărate pe care le-a prezis corect - a fost mare, la 95%, și, de asemenea, a prezis unde au fost localizate tumorile cu o acuratețe de 89%.

Cât de importantă este depistarea timpurie a cancerului

Potrivit organizației caritabile Cancer Research UK , peste 90% dintre pacienții cu cancer intestinal, de sân, fie cu cancer ovarian supraviețuiesc cel puțin cinci ani dacă boala este diagnosticată și tratată în stadiul cel mai incipient.

Problema este că majoritatea pacienților sunt încă diagnosticați târziu, ceea ce face mai dificilă succesul tratamentului.

Programele de screening pentru cancerul de sân, prostată, plămân, colorectal și col uterin pot reduce semnificativ ratele mortalității.

Cu toate acestea, există mai multe provocări pentru depistarea precoce: teste invazive și costisitoare, fals pozitive, dar și simplul fapt că în prezent nu există metode standard de screening pentru unele tipuri de cancer precum tumorile cerebrale și cancerul de rinichi.

Un alt instrument de prevenire a fost biopsiile lichide, un tip de test de sânge care poate detecta ADN-ul pentru tumori atunci când acestea sunt încă invizibile.

Dar sensibilitatea acestor biopsii este de numai aproximativ 10% în cancerul în stadiu incipient, cunoscut sub numele de stadiul I, iar unele tipuri de cancer, cum ar fi tumorile cerebrale, rămân nedetectabile.

Reducerea mortalității cauzată de cancer

Cercetătorii din Suedia se așteaptă că noul lor test de sânge și urină ar costa mai puțin de 50 de dolari (47,50 euro), adică de cinci până la 10 ori mai puțin decât testul mediu de biopsie lichidă de sânge.

Cu toate acestea, Francesco Gatto, cercetător la Institutul Karolinska și autorul principal al studiului, a declarat pentru ziarul spaniol El País că mai sunt câțiva pași înainte ca acest test să devină o practică medicală standard.

„Următorul pas este să confirmați într-un eșantion de peste 10.000 de participanți pentru a vedea cadrul în care ar fi cel mai logic să îl folosiți”, a spus el.

Compania americană de biotehnologie GRAIL lucrează, de asemenea, la un simplu test de sânge despre care se spune că poate detecta semnale de la peste 50 de tipuri de cancer.

Studiile proprii ale GRAIL au descoperit că detectarea tipurilor de cancer mai devreme decât în ​​stadiul IV metastatic ar putea reduce numărul deceselor cauzate de cancer cu cel puțin 15% în decurs de cinci ani.

De asemenea, a estimat că, dacă o treime din cancerele metastatice ar fi diagnosticate în stadiul III, o treime în stadiul II și o treime în stadiul I, mortalitatea prin cancer ar fi redusă cu 24%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE