Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce fac nefumătorii cancer pulmonar? Descoperirea făcută de cercetători despre poluarea atmosferică

Oamenii de știință din Marea Britanie au descoperit cum aerul poluat poate declanșa cancerul pulmonar în cazul nefumătorilor, în cadrul unei cercetări care ar putea revoluționa prevenția cancerului și depistarea maladiei încă din faza timpurie.

Cercetătorii au explicat cum particulele produse de motoarele vehiculelor cu combustie internă favorizează dezvoltarea de celule pulmonare ce conțin mutații cancerigene. Autorii studiului explică de ce numeroși nefumători dezvoltă cancer pulmonar și ar putea oferi indicii pentru a preveni dezvoltarea unor astfel de tumori.

Descoperirile care nu au fost publicate încă într-un jurnal științific au fost prezentate sâmbătă la conferința anuală a Societății Europene pentru Oncologie Medicală.

”Celulele cu mutații ce produc cancer se înmulțesc în mod natural pe măsură ce înaintăm în vârstă. Am demonstrat că aerul poluat favorizează apariția acestor celule în plămâni și posibilitatea formării de tumori”, a declarat profesorul Charles Swanton care a coordonat studiul realizat de Institutul Francis Crick și Universitatea College London (UCL).

”Mecanismul pe care l-am identificat ne-ar putea ajuta să găsim modalități mai bune de prevenție și de tratare a cancerului pentru nefumători. Dacă putem opri apariția acestor celule din cauza poluării aerului, putem diminua riscul producerii cancerului pulmonar”, a adăugat el.

De asemenea, cercetătorii au descoperit alte tipuri de cancer cu o rată ridicată în zone cu nivel ridicat de poluare cu particule fine. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că poluarea aerului ar putea favoriza dezvoltarea celulelor care răspândesc mutațiile canceroase în corp și, astfel, declanșează apariția mai multor tipuri de cancer.

Studiul a fost finanțat de Cancer Research UK, cea mai mare organizație independentă de cercetare a cancerului din lume, cu scopul de a înțelege cum apare și se dezvoltă cancerul pulmonar, în speranța că vor fi descoperite noi tratamente împotriva acestei maladii.

Fumatul rămâne principala cauză a apariție cancerului pulmonar. În schimb, în 2019, aproape 300.000 de persoane cu cancer pulmonar au murit în lumea întreagă, decesul acestora fiind pus pe seama expunerii la particule PM 2.5 provenite din noxele mașinilor.

Poluarea aerului a fost asociată cu o serie de alte probleme de sănătate, inclusiv astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), boli de inimă și demență. Modul în care aceasta provoacă cancer la persoanele care nu au fumat niciodată a fost multă vreme un mister.

Cercetătorii britanici au încercat să testeze o teorie: particulele PM2,5 provoacă inflamații în plămâni și "trezesc" celulele în mod normal adormite care poartă mutații cancerigene, determinându-le să crească necontrolat și să formeze tumori.

Echipa a analizat un anumit tip de cancer pulmonar numit cancer pulmonar mutant al receptorului factorului de creștere epidermal (EGFR). Mutațiile în gena EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

Oamenii de știință au procesat date de la peste 400.000 de persoane din Anglia, Coreea de Sud și Taiwan, comparând incidența cazurilor de cancer cu mutații EGFR în zonele cu diferite niveluri de poluare generată de particulele PM 2.5.

Autorii studiului spun că au descoperit incidențe mai mari de cancer pulmonar cu mutații EGFR - precum și rate mai mari de alte tipuri de cancer - la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului. Mai mult, cercetătorii au expus apoi șoareci de laborator cu celule pulmonare purtătoare de mutații EGFR la o concentrație de aer poluat regăsită în orașe. Ei au descoperit că e probabil să apară cancer la acești șoareci decât la cei neexpuși la poluarea aerului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE