Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA anunță că vor furniza Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot

SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane, în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregăteşte să aterizeze la Washington, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Un nou pachet de asistență militară

„Tranşa de ajutor de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane la o altitudine net superioară celei la îndemâna sistemelor de apărare care au fost furnizate până acum”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot face parte dintr-un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Din această sumă, un miliard de dolari sunt destinaţi furnizării către Ucraina de „capabilităţi de apărare antiaeriană şi de lovire de precizie extinse”, iar 850 de milioane de euro vor fi utilizaţi pentru asistenţă de securitate.

Volodimir Zelenski a declarat anterior că vizita sa în SUA are drept scop întărirea „rezilienţei şi capabilităţilor de apărare ale Ucrainei” în contextul atacurilor repetate ale Rusiei cu rachete şi drone asupra reţelei de electricitate şi de alimentare cu apă în plină iarnă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE